Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 118

Marea nevoie de infrastructura in Romania - speranta furnizorilor de utilaje pentru generarea unei piete constante

12.01.2016
Marea nevoie de infrastructura in Romania - speranta furnizorilor de utilaje pentru generarea unei piete constante
Masini si Utilaje: Cum s-a prezentat anul 2015 pentru piata utilajelor de constructii?
Petre Babiceanu: Pentru Romania 2015 a insemnat crestere de 25-30% in primele 10 luni si se pare ca acest procentaj se va pastra si pana la sfarsitul anului. Pentru alte piete din Europa de vest insa 2015 a fost un an de reducere a volumelor de piata.

Masini si Utilaje: Prin comparatie cu anii anteriori a existat o crestere a cererii de utilaje?
Petre Babiceanu: Asa cum spuneam si mai devreme cererea si implicit vanzarile au crescut fata de anul 2014 cu aproximativ 30% reprezentand al doilea an consecutiv cu trend pozitiv.

Masini si Utilaje: Din gama de utilaje pe care le comercializati, pentru ce tip de utilaj a existat cea mai mare cerere?
Petre Babiceanu: La fel ca si in anii precedenti buldoexcavatorul ramane echipamentul preferat al romanilor reprezentand 50% din totalul pietei iar JCB este din nou liderul segmentului.

Masini si Utilaje:
Care sunt sursele de finantare pentru achizitia utilajelor: leasing, accesare fonduri, finantare directa de la producator sau achizitie directa prin cash?
Petre Babiceanu: Fondurile Europene au reprezentat si in 2015 modalitatea preferata de fi nantare a achizitiilor de utilaje pentru constructii si chiar au generat un impuls pentru vanzari datorita fi nalizarii perioadei de implementare 2007-2013 care are un termen final in Decembrie a.c.Masini si Utilaje: Care sunt criteriile de selectie ale clientului: cost mic de achizitie, costuri reduse de intretinere si mentenanta, productivitate sporita etc.?
Petre Babiceanu: Clientii nostrii sunt din ce in ce mai interesati de ceea ce numim in industrie "total ownership cost"(TOC) indicator care insumeaza criteriile mentionate de dumneavoastra. Costul total raportat la unitatea de productivitate (metru cub excavat de exemplu) este cel mai relevant pentru un utilizator experimentat.

Masini si Utilaje: Unde ati efectuat livrari anul acesta?
Petre Babiceanu: In toata Romania in proportii destul de egale. Am fost chiar surprins sa constat o distributie foarte uniforma raportata la intreaga geografi e a Romaniei.

Masini si Utilaje: Ne-ati prezentat in cadrul Conferintei 4 organizata de Masini si Utilaje pentru constructii, solutia telematica a JCB - "Live Link" pentru monitorizarea si gestionarea optima a utilajului. Cati clienti solicita la achizitie aceasta optiune?
Petre Babiceanu: Pentru JCB sistemul Live Link de monitorizare a parametrilor functionali ai utilajelor este inclus in dotarea standard pentru majoritatea utilajelor comercializate de noi. Numai utilajele din gama compacta (miniexcavatoare sub 4,5t si mini-incarcatoare) nu
sunt dotate in standard cu acest sistem.

Masini si Utilaje: Care este reactia clientilor din Romania vis-a-vis de optiunile inteligente cu care vin in dotare utilajele noi?
Petre Babiceanu: Daca intr-o prima etapa clientii au fost reticenti la "complicatii" dupa mai mult de 3 ani de Live Link raspunsul este unul foarte bun. Simplul fapt ca poti monitoriza in timp real consumul de carburant este un mare avantaj, ca sa nu mai vorbim de posibilitatea de optimizare a moduluide lucru, de sistemul de protectie la furt sau sistemul de delimitare a perimetrului de lucru. Live Link asigura si o protectie activa a masinii trimitand catre proprietar, dar si catre echipele Terra mesaje de alarma in situatii de risc tehnic.

Masini si Utilaje: Cum credeti ca se va prezenta anul 2016 pentru sectorul utilajelor pentru constructii?
Petre Babiceanu: Avand in vedere ca fondurile Europene pentru noua perioada exista, dar nu sunt inca acesibile clientilor nostrii, ne asteptam la o scadere a pietei. Chiar daca bancile si fi rmele de leasing sunt pregatite sa ofere fi nantare clientii vor astepta probabil lansarea de noi masuri cu fi nantare EU. In cazul in care noul guvern va gasi o cale sa investeasca in proiecte nationale de infrastructura poate cererea de utilaje va creste in mod natural si nu bazata pe oportunitatea creata de fondurile Europene.

Masini si Utilaje: Care credeti ca va fi evolutia pietei pana in perioada 2020?
Petre Babiceanu: Sper ca atat clientii nostrii cat si noi sa fi m sanatosi si sa traim pana atunci. Lasand insa gluma la o parte vremurile sunt destul de tulburi. Piata mondiala este in regres deocamdata si vedem mari jucatori din industrie pregatindu-se pentru o continuare a scaderii bazata in principal pe situatia din pietele emergente. Piata Rusiei este deocamdata blocata pentru importuri, iar China si economiile din America de Sud dau semne de oboseala. Revenid la Romania cred ca acest trend va fi corectat de marea noastra nevoie de infrastructura care sper sa genereze o piata constanta pentru furnizorii de utilaje.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI