Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 119

In Brazilia, luciul rocilor ornamentale este asigurat si de VOLVO CE

02.02.2016
In Brazilia, luciul rocilor ornamentale este asigurat si de VOLVO CE
Gramazini, companie de larga anvergura, prin cele 15 cariere proprii, asigura exploatarea de suprafata si prelucrarea la inalte standarde de calitate a unui volum lunar de peste 5.000 mc de blocuri de granit si de marmura, furnizat atat pietei interne cat si celei internationale. Benefi ciind de aportul celor mai noi solutii tehnice cunoscute la acest moment, de la extractia, taierea si pana la slefuire a rocilor ornamentale, compania se bazeaza in onorarea serviciilor catre clienti si pe o flota constituita din 25 de performante masini pentru constructii Volvo.

Brazilia, oficial Republica Federativa Brazilia, este o tara de dimensiuni continentale, cu cea mai mare geo-diversitate din lume, ce dispune de o mare cantitate de resurse naturale. Printre cele mai importante resurse naturale sunt si rocile ornamentale, in particular marmura si granitul, care pot fi intalnite in mai multe regiuni ale Braziliei. Insa cea mai mare aglomerare de asemenea roci, cu o mare varietate de culori si texturi, se afla in statul Espirito Santo, cu o suprafata de peste 45.000 kmp.

Brazilia este astazi, al treilea cel mai mare exportator de granit si al patrulea cel mai mare exportator de marmura din lume, fi ind deja vazuta ca unul dintre cei mai mari jucatori din lume in sectorul extragerii rocilor ornamentale si al finisarii lor, dupa China, India si Statele Unite ale Americii. In anul 2014, potrivit ABIROCHAS (Asociatia Industriala din Brazilia pentru Roci Ornamentale), exportul de roca ornamentala a reprezentat aproape 2,55 milioane de tone de marmura si granit extrase din carierele din Brazilia. Mai mult de 70% din exporturile de roca ornamentala provin din statul Espirito Santo, care asigura, de altfel,
aproape 50% din productia anuala nationala.

Compania Gramazini, fondata in 1992 de catre Joao Thomazini, in Cachoeiro de Itapemirim, statul Espirito Santo, a evoluat rapid in peste doua decenii, de la o modesta intreprindere pentru inmagazinarea lemnului la una dintre cele mai mari companii miniere din Brazila, cu o contributie majora la expansiunea Braziliei pe piata mondiala a rocilor ornamentale. Astazi, peste 400 de persoane, profesionisti adevarati, isi desfasoara activitatea in compania Gramazini, folosind cele mai recente utilaje de lucru si beneficiind de tehnologii avansate pentru extractia si prelucrarea rocilor ornamentale.

In fiecare luna, compania exporta prin portul Vitoria, 200 de containere cu pana la 22 de tone fiecare, cu placi de granit si, suplimentar, 200 de containere cu pana la 34 de tone fiecare, cu blocuri de granit. Pentru a mentine in permanenta o rata ridicata a productivitatii si a exportului, Gramazini se bazeaza si pe o flota de 25 de masini pentru constructii produse sub brandul Volvo CE, cuprinzand 13 excavatoare si 12 incarcatoare frontale, inclusiv modelul L350F - cel mai mare incarcator frontal produs de Volvo CE si primul de acest fel utilizat de catre o companie din Brazilia, avand ca domeniu de activitate extractia rocilor ornamentale.


O MASINA CARE LUCREAZA CAT PATRU

Din fericire pentru Joao Antonio Thomazini, proprietarul companiei Gramazini, experienta lucrului cu masini Volvo, inceputa o data cu achizitionarea a doua incarcatoare frontale Volvo L120, in anul 1998, de la dealerul local Volvo CE Tracbel, a avut un efect benefic asupra afacerii sale. "Viata mea s-a schimbat de la acel moment", declara domnul Thomazini. La acea vreme, in carierele Gramazini se extrageau deja mai multe varietati de granit, mult solicitate pe piata constructiilor, printre care si varietatile: Castelo Grey, Itabira Ochre, Corumba Grey si Capri Yellow. "Am obtinut numai rezultate foarte bune. Masinile au produs mai mult, cu costuri de productie mai scazute." - continua el.

Pana in anul 2011, flota de masini pentru constructii, folosita in cele 15 cariere de suprafata ale companiei, a inclus opt incarcatoare frontale Volvo L120 si patru excavatoare Volvo EC240. Astazi, 80% din flota este constituita din masini Volvo. Expansiunea rapida a parcului de masini Volvo a fost determinata de descoperirea de noi zacaminte de roci ornamentale, mai rare si mai valoroase pe piata internationala si a reprezentat urmarea logica a performantelor si robustetii dovedite a echipamentelor produse sub brandul Volvo.

Pentru a satisface cererea tot mai mare, in anul 2012, compania Gramazini a achizitionat si doua incarcatoare frontale pe pneuri L350F. Aceste modele reprezinta varful de gama al incarcatoarelor frontale produse de Volvo CE, fiind concepute pentru a rezista unor conditii dure de exploatare, cum este si cazul particular al exploatarii carierelor Gramazini. Toate componentele si agregatele acestui model de incarcator frontal (motorul, transmisia, puntile, sasiul, mecanismul de ridicare, etc.), au un design robust si durabil, ce garanteaza oricarui utilizator o capacitate de buna functionare pentru o perioada lunga de timp.

"Am cautat sa oferim masina fara cusur, care sa fie perfect adaptata acestui tip de activitate si, in acelasi timp, sa fi e apta sa satisfaca cerintele companiei, in special in ceea ce priveste calitatea corespunzatoare a produsului extras," explica Luciano Afonso Bissoli, consultant de vanzari la Volvo CE Tracbel. Inainte de cumpararea incarcatoarelor frontale Volvo L350F, incarcarea a 30 de camioane pe zi, cu piatra ornamentala fasonata, necesita trei masini pentru manipularea blocurilor de piatra, o macara si opt angajati pentru manevrarea cablurilor de otel pentru ancorare.

Acum, lucrarea este realizata doar cu aceste incarcatoare frontale si cu operatorii care le deservesc, astfel ca extragerea, transportul si asezarea blocurilor fasonate de granit in camioane se face mult mai rapid si eficient. Aceasta achizitie s-a dovedit a avea un impact pozitiv asupra cresterii productiei, ceea ce l-a determinat pe Joao Antonio Thomazini sa comande in 2014 achizitia a inca doua incarcatoare L350F. "Daca vorbim de timpul si viteza de lucru, de siguranta si productivitate, L350F este de departe cea mai buna masina care poate, singura, sa manipuleze mari blocuri de granit", spunea Thomazini. Alaturi de cele doua incarcatoare frontale L350F, au mai fost comandate si noua noi excavatoare model EC240, care si ele s-au dovedit deosebit de utile la operatiunile de extractie a rocilor ornamentale.

"Daca este vorba de viitorul companiei noastre, acest sector industrial este in continua crestere", afirma Thomazini, acum ajutat in activitatea sa si de fi ul sau John, responsabil de exporturile companiei Gramazini. De aceea, tinand cont de cererea mare de piatra ornamentala de pe piata, pentru a sustine un nivel ridicat al productiei interne de extractie, din acest an va incepe sa produca si propria intreprindere pentru producerea de sarma diamantata, folosita la echipamentele de taiere a blocurilor si placilor de piatra ornamentala. Investitiile facute, inclusiv in performantele masini de la Volvo CE, garanteaza astazi companiei Gramazini o reusita deplina a afacerilor.


Anul XIII, nr. 144, feb 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI