Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 120

Unde isi gasesc antreprenorii de top furnizorii?

11.03.2016
Unde isi gasesc antreprenorii de top furnizorii?
Mediul online pare inca o necunoscuta pentru antreprenorii de top din Romania. 83% din cele mai importante 100 de companii de constructii din Romania detin un website functional. Mai mult, in ceea ce priveste retelele de socializare, managerii acestor firme, analizate de IBC Focus cu ocazia Top 100 Antreprenori Generali in Constructii din 2015, evita sa isi expuna un profil virtual online, in conditiile in care 3 din 4 nu detin cont pe reteaua Linkedin.

Cu toate acestea, internetul (92% din cazuri) reprezinta resursa folosita de a-si gasi furnizori noi sau tehnologii pe care sa le integreze in proiectele lor. Internetul este preferat intr-o proportie mai mare ca in urma cu un an, cand 83% din constructori il foloseau pentru asta. Jumatate dintre antreprenorii de top (49%) apeleaza la reviste de specialitate, in care de regula se promoveaza producatorii de materiale si furnizorii de solutii pentru santiere.

Procentul este in scadere fata de anul trecut - 58%. In procente apropiate regasim portalurile online specializate (31%), mass-media (27%) si altele (25% - direct de la furnizori, proiectanti, colaboratori, parteneri, recomandari sau departamentele interne de achizitii). Dupa ce in urma cu un an targurile si expozitiile erau a treia sursa de informare pentru antreprenorii de top (53%), in prezent aceasta reprezinta a doua cea mai putin folosita sursa de informare.


TOP 100 DE ANTREPRENORI SI CEI 745 DE CONSTRUCTORI DIN UMBRA

Fiecare antreprenor de top prezentat in analiza IBC Focus are in medie 7 firme conexe. Persoanele aflate la conducerea acestor constructori se afla direct sau indirect in administrarea a inca 7 companii. De regula, aceste 7 companii sunt tot companii de constructii sau care activeaza in domenii conexe, astfel putem zice ca la succesul fiecarei firme exista un grup de alte 7 companii care o sprijina. Cele mai multe companii (44%) au insa pana in 5 companii conexe, in timp ce 35% dintre firme au intre 6 si 10 firme inrudite. 17 companii din topul nostru au intre 11 si 20 de companii conexe, insa avem si 4 companii care au peste 20 de companii conexe.


Cele mai folosite canalele prin care antreprenorii se informeaza despre furnizori si tehnologii noiLUCRARILE DE UTILITATI NU MAI SUNT O PRIORITATE PENTRU ANTREPRENORII DE TOP

Numarul mare de companii conexe pe care le are un antreprenor de top ii permit acestuia abordarea unui spectru larg de lucrari: de la constructii civile si industriale la constructii ingineresti si de infrastructura. Chiar daca un antreprenor de top nu poate ataca de unul singur un anumit tip de santier, prin firmele conexe, specializate de regula pe segmente din
lucrare, acestia reusesc sa duca la bun sfarsit o lucrare, astfel adaugand uneori in portofoliul de lucrari santiere cu care nu ne obisnuise pana atunci. Mai mult, cu ocazia realizarii acestui clasament, am aflat ca sunt unii antreprenori care pana acum realizau strict lucrari civile sau industriale iar urmatoarea provocare pentru acestia este sa atace proiecte de infrastructura.

Aceasta omogenizare a portofoliilor se reflecta in raspunsurile acestor antreprenori cu privire la ponderile de lucrari efectuate in functie de domenii. Cel mai mare soc vine din partea proiectelor de utilitati, care dupa ce in urma cu un an vedeam ca se regaseau in portofoliile a 70% dintre antreprenori, acestea se regasesc in prezent abia in 38% din cazuri. Cele mai prezente tipuri de lucrari pe care le descoperim sunt cele de infrastructura si constructiile  sociale (in ambele cazuri regasite in portofoliile a 45% dintre constructori). Un alt domeniu preferat de constructori (39%) este cel al proiectelor industriale, urmat de cel de utilitati (38%). Vedem asadar 4 tipuri de santiere care se regasesc in proportii apropiate in portofoliile constructorilor. Cea mai mare crestere in portofoliile antreprenorilor de top o vedem in cazul constructiilor sociale, de la 28% in urma cu un an, la 45% in prezent.


Ponderea de lucrari efectuate pe tipuri de constructii de catre Top 100 Antreprenori Generali in 2015


Ponderea firmelor in functie numarul de santiere aflate in derulare pe parcursul lui 20151200 DE SANTIERE PENTRU PRIMII 100 DE CONSTRUCTORI AI TARII

Alaturi de lista celor mai puternici 100 de antreprenori ai tarii am notat si 365 dintre cele mai importante proiecte in care acestia sunt implicati. Cu toate acestea, cei 100 de antreprenori au fost implicati de-a lungul lui 2015 in 1194 de proiecte. Astfel, un antreprenor de top are in medie in desfasurare 12 proiecte. Acestea sunt de diferite valori si de diferite dimensiuni, insa dupa cum am vazut din lista proiectelor furnizate pentru fiecare constructor, este vorba de proiecte cu o valoare mare, de ordinul milioanelor de lei.

53% dintre antreprenori au avut pe parcursul lui 2015 pana in 10 lucrari in derulare. O treime insa, au avut pe parcursul lui 2015 deschise intre 10 si 20 de santiere. Mai mult, 14 din cei 100 de antreprenori au declarat ca au peste 20 de santiere atacate de-a lungul lui 2015. Un sfert din antreprenorii de top realizeaza aproape in totalitate numai lucrari private 24% din antreprenorii intervievati de IBC Focus in 2015 au declarat ca portofoliul lor de lucrari este compus in proportie de 90% pana la 100% de investitii ce beneficiaza de finantare privata.

Acestora li se adauga un procent de 11% dintre antreprenori care au declarat ca in proportie de peste 50%, lucrarile lor sunt pentru beneficiari privati. Raman astfel 65 de antreprenori care a caror lucrari beneficiaza intr-o proportie mai mare de finantare publica. O treime din cei 100 spunand ca printre lucrarilor lor sunt regasite intr-un procent de pana in 10% investitii private.


Ponderea firmelor din Top 100 Antreprenori Generali in functie de procentul de lucrari private executateTu unde te promovezi pentru a te asigura ca esti vazut de catre antreprenorii de top din Romania care au controlat anul trecut o treime din piata de constructii din Romania?
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI