Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 121

"Forta" de la JCB prin Terra Romania

24.03.2016
Numarul trecut va relatam despre un proiect complex din judetul Arad: o statie de cribluri alimentata de la o cariera de piatra, ambele utilizand echipamente fixe si mobile de la Sandvik. Pentru incarcarea si mutarea materialelor, utilajele "de forta" alese de beneficiar provin de la JCB, prin intermediul Terra Romania.

Pentru acei dintre dumneavoastra care nu au citit articolul din numarul 120 al revistei noastre, va vom pune la curent cu detaliile principale. Compania Sylc Con Trans, din Arad, are ca principal domeniu de activitate constructiile de infrastructura si opereaza o statie asfalt si una de cribluri in Lipova, precum si o cariera de piatra in Batuta, ultima cu o suprafata de 20 de hectare. O parte din utilajele care sunt responsabile pentru bunul mers al productiei au fost furnizate de Terra Romania.

In cadrul vizitei pe care echipa Masini si Utilaje pentru Constructii a facut-o la Arad, l-am intalnit pe Cristian Gruici, Director Vanzari Zona Vest la Terra Romania, care ne-a furnizat si primele informatii despre acestea: "Este vorba de doua incarcatoare frontale JCB 457 ZX T4i
si un excavator pe senile JS 260 LXD T4. Dintre acestea, unul dintre incarcatoare se gaseste in zona statiei de concasare si sortare din Lipova, in timp ce cel de-al doilea, impreuna cu excavatorul, opereaza in cariera aflata la Batuta, la circa 30 de km departare."

Achizitia s-a facut ca parte unui proiect complex, in valoare totala de circa 3,5 milioane de euro, partial prin fonduri europene. Bogdan Faur, administrator Sylc Con Trans, ne-a detaliat: "Discutiile au inceput in 2011, chiar de cand am depus proiectul, dupa care au urmat discutii cu reprezentantul Terra despre tipul de utilaj ideal in conditiile de care urma sa avem noi nevoie. Achizitia efectiva a fost finalizata in 2014."


UTILAJE DE ULTIMA GENERATIE

Cele doua incarcatoare frontale pe pneuri din gama 457 a lui JCB dispun de tractiune integrala si combina forta mare de franare cu flexibilitatea in operare. In oferta JCB, gama cuprinde de la modele compacte la cele mai mari, utilaje de forta robuste, eficiente si durabile, oferind performante demne de incredere. Operatorul dispune de o panorama completa din cabina, incurajata si de o capota plonjata a motorului. Insa vizibilitatea excelenta este doar unul din avantaje. Sistemul de comanda servo cu o singura maneta (joystick) e simplu si usor de folosit. Nivelurile de zgomot sunt scazute atat in cabina cat si in exterior, modelele fiind in acord cu ultimele norme europene si nord-americane de emisie si zgomot. Utilajul permite de asemenea un acces usor la punctele de intretinere obisnuite.

Sistemul optional de amortizare a cupei (SRS) reduce pierderile de material si ofera o deplasare lina, ce duce la cicluri mai rapide si o productivitate marita. Incarcatoarele frontale de la JCB functioneaza cu transmisie hidrodinamica ZF pentru o putere optima si o operare usoara. Pe langa cele doua incarcatoare, beneficiarul utilizeaza si un excavator pe senile JS 260L XD T4. Gama de excavatoare pe senile cuprinde 19 modele, care includ un sistem hidraulic cu 2 pompe cu sisteme axiale, filtrare Plexus, dar si cabina superioara JCB care ofera un mediu de lucru placut. Cabina este dotata cu scaun cu suspensie pe aer si incalzit, comenzi proportionale, vizibilitate panoramica si o eficienta incalzire centralizata.

Sistemul de filtrare Plexus curata uleiul hidraulic de particule de pana la 1,5 microni pentru a creste fiabilitatea sistemului. Supraalimentarea automata creste presiunea in sistem cu 10%, pentru a mari forta de rupere a cupei excavatorului. "Advanced Management System" monitorizeaza constant sistemele de control pentru a creste productia si imbunatati consumul de combustibil. Manevrarea incarcaturilor mari in zone inclinate este facilitata printr-o rotire puternica de moment. Standardul de constructie durabila cuprinde sasiu in X cu garda la sol generoasa si inel de rotire cu diametru mare. Motorul este puternic si conceput sa reziste mult timp fiind totodata in concordanta cu standardele de emisie in vigoare.


LA FLUX CONTINUU

Productia a inceput in februarie 2015, pana la finalul anului trecut fiind concasate in jur de 235.000 de tone de roci extrase din cariera, cu diferite grade de concasare si sortare. De atunci, utilajele lucreaza aproape non-stop, dupa cum ne confirma Viorel Ilca, responsabilul de cariera: "Sunt utilaje fiabile, lucram foarte eficient cu ele. La noi, programul incepe la 6:45 in fiecare dimineata si se termina cand apune soarele, deci vorbim de 10-11 ore pe zi, in medie. Utilajele au lucrat practic in permanenta. Intr-un an de zile, excavatorul a realizat 2500 de ore de functionare, in timp ce incarcatorul a depasit si el 2000 de ore."

In urma colaborarii eficiente cu Terra Romania, pe viitor oficialii iau in calcul extinderea acesteia. "Recent am achizitionat un dumper de 40 de tone, iar pentru o incarcare eficienta va fi nevoie de un utilaj de capacitate mai mare, cu o cupa de minim 5 metri cubi, pentru care studiem oferta JCB" a continuat Viorel Ilca.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI