Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 125

Inspectia video a conductelor

08.08.2016
Inspectia video a conductelor
Inspectia video a conductelor de apa si canalizare este o tehnologie folosita din ce in ce mai mult si in Romania, fara de care operatorii de apa si canalizare sau firmele specializate nu mai pot asigura cele mai bune servicii.

Totul a inceput in anul 1958, cand compania Germana Muller (actual producator autovidanje) a utilizat pentru prima data o camera de inspectie video intr-o teava de canalizare la nivel mondial. De atunci si pana astazi foarte multi producatori au dezvoltat cu succes aceasta tehnologie.

Cu ocazia IFAT 2016 ne-am dorit sa aruncam o privire mai atenta asupra acestor tehnologii si sa aflam mai multe detalii. Atentia ne-a fost atrasa in mod deosebit de producatorul german Rausch GmbH, un producator cu o bogata experienta in domeniu, ce produce in fabrica proprie sisteme de inspectie video pentru toate tipurile de aplicatii. 

Inspectia video a conductelor si racordurilor de mici dimensiuni folosind camere cu tija impinsaIn fabrica din Germania este produsa o gama foarte variata de sisteme ce pot inspecta diametre cuprinse intre 15 si 400 mm, avand lungimi de pana la 130 m. Sistemele de inspectie pot fi configurate astfel incat sa asigure cele mai riguroase cerinte legate de calitatea imaginii: 

- Echipare cu camere cu vedere axiala (autoorizontalizare, zoom crescut si iluminare foarte buna) – modelele MC Series si Delta;

- Echipare cu camere ce au functia de rotire si inclinare, controlate prin joy stick, unitate de comanda ce include PC integrat si software – modelele Rausch Delta si Delta Pro.
Fiind unitati compacte de mici dimensiuni si cu o autonomie a bateriilor de pana la 7 ore (in functie de model), aceste sisteme de inspectie au devenit foarte utilizate in Romania.


Tot aici am descoperit si sistemele de inspectie video a puturilor forate, cu adancimi de pana la 500 m. Inspectarea acestora poate fi facuta folosind echipamentele Rausch Well –echipate atat cu camere ce asigura o vedere axiala cat si cu camere ce au functia de rotire si inclinare.

Atat pentru sistemele de inspectie cu tija impinsa cat si pentru cele de inspectie a puturilor forate sunt disponibile:
- unitati de control cu sau fara PC integrat;
- software profesional pentru prelucrarea datelor;
- informatii obtinute in urma inspectiei: captura foto/video, masurare diametru conducta, masurare lungime conducta inspectata, transmitere pozitie camera, etc.

Un alt sistem care ne-a atras atentia a fost camera pozitionata pe o tija telescopica – E LOOK. Acest sistem este utilizat in Romania de marii operatori de apa si canalizare datorita performantelor sale remarcabile. Astfel un singur operator are posibilitatea sa efectueze o vizualizare rapida a colectoarelor principale de canalizare, fara a fi necesara curatarea conductei sau obturarea fluxului de apa.

Performante tehnice:
Zoom camera 36x; 12 digital;
Rezolutie 700 TV lines;
Lungime tija telescopica pana la 11 m;
Unitate de control cu display LCD 5,7;
Laser pentru masurarea distantei.
Toate aceste performante ofera operatorului posibilitatea efectuarii unei vizualizari rapide pe conducte cu diametre incepand de la 250 mm, a identificarii nivelului de colmatare si a starii generale a conductei. Cu ajutorul laserului montat pe camera, operatorul poate vizualiza distanta pana la un eventual blocaj.

Lasand in urma sistemele de inspectie mobile, cel mai impresionant lucru a fost sa descoperim laboratoarele de inspectie video RCA Proline si Ecostar 400.

Aici producatorul si-a concentrat toate capacitatile pentru a investi permanent in dezvoltarea unor noi solutii tehnice, reusind ca astazi sa livreze firmelor specializate si operatorilor de apa nu doar o autoutilitara ce efectueaza inspectii video ci autolaboratoare ce pot efectua pana la 8 aplicatii diferite.

In general producatorii de echipamente de inspectie video livreaza laboratoare echipate cu roboti ce asigura doar inspectia video si informatii generale cum ar fi:
- Captura foto/video;
- Masurarea distantei inspectate;
- Masurarea inclinatiei afisata grafic sau direct pe film;
- Prelucrarea tuturor acestor date cu un soft specializat.

Toate aceste performante sunt asigurate pe diametre inspectate intre 100 si 2000 mm folosind intre 3 si 4 modele de roboti de inspectie diferiti, echipati cu camere diferite.
Rezultatele investitiei facute de Rausch in cercetarea si dezvoltarea unor noi solutii tehnologice au dus la performante tehnice uimitoare.
Cu doar 2 roboti de inspectie Rausch asigura inspectarea pe diametre cuprinse intre 100 si 2500 mm. Astfel modelul L 100 echipat cu camera KS 60 DB poate efectua inspectii video pe diametre cuprinse intre 100 si 600 mm.

Modelul L 135 echipat cu camera KS 135 efectueaza inspectie pe diametre cuprinse intre 135 si 2500 mm.
Ambele modele au avantajul pozitionarii camerelor de inspectie in permanenta pe un elevator, astfel in toate diametrele inspectate camera este centrata si asigura cel mai bun unghi de inspectie.Robotul L 135 reprezinta cea mai mare realizare a producatorului German. Acest robot este unul modular care pe langa functiile standard intalnite pe piata reuseste sa transforme laboratoarele Rausch intr-un centru de profit:
- Rausch scan - poate efectua scanarea deformarilor aparute pe conducte si afisarea rezultatelor in format 2D si 3D;
- Rausch satelite - doar prin utilizarea unui modul suplimentar poate realiza inspectarea racordurilor laterale cu diametre cuprinse intre 100 si 400 mm, in lungime de pana la 60 m, inclusiv hidrocuratarea acestora;
- Rausch Pico Maps - poate efectua harti ale retelelor de canalizare in format 2D si 3D;
- Rausch Joint test - poate efectua testarea presiunii pe imbinarea dintre doua conducte;
- Quick Lock - poate efectua repararea locala a conductelor de apa si canalizare.Nu este necesara investitia in roboti si unitati de comanda specializati pentru toate aceste operatiuni. Un singur robot in combinatie cu unitatea de comanda Ecostar 400 sau RCA Proline poate face toate acestea. In felul acesta utilizatorul reuseste sa faca economii foarte importante de timp si bani, avand in permanenta un autolaborator pregatit pentru orice aplicatii gata de lucru in doar cateva minute. 

Cu ocazia IFAT 2016 Rausch a tinut sa demonstreze inca o data ca doreste sa isi mentina pozitia de lider pe piata echipamentelor de inspectie video, lansand noul model RCA 4.0. Acest model aduce in prim plan o noua unitate de comanda, o unitate de comanda revolutionara care in combinatie cu noua camera de inspectie KS 135 HD, poate efectua inspectii video folosind tehnologia VML Full HD 1920 x 1080.

In Romania echipamentele Rausch GmbH sunt disponibile prin Titan Technik AG.


Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI