Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 127

ARPEE si GOVNET Conferences au organizat, joi, 13 Octombrie 2016, cea de-a treia editie a Forumului Roman de Eficienta Energetica

21.10.2016
ARPEE si GOVNET Conferences au organizat, joi, 13 Octombrie 2016, cea de-a treia editie a Forumului Roman de Eficienta Energetica
Eficienta energetica reprezinta o prioritate pentru viitorul Romaniei - concluzia dezbaterilor de joi, 13 octombrie, in cadrul celei de-a treia editii a Forumului Roman de Eficienta Energetica. Evenimentul a reunit cu acest prilej, reprezentanti ai Ministerului Energiei, Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Euroheat&Power Brussels, marii consumatori de energie, dar si furnizorii de solutii si tehnologie din sectorul energetic. Dezbaterea a scos in evidenta atat problemele de sistem privind eficienta energetica din Romania, provocarile si perspectivele europene aferente politicilor de eficienta energetica, precum si a oportunitatilor de finantare a acesteia. Legislatia si politicile romanesti legate de Directiva Europeana 27/2012, sustinerea eficientei prin transformare digitala, politicile industriale pentru consolidarea eficientei energetice, iluminatul inteligent, precum si parghiile de analiza pentru atingerea targetului in eficienta energetica, reprezinta alte cateva dintre subiectele abordate in cadrul evenimentului.

Presedintele ARPEE, domnul Gerard Verdebout, a deschis seria prezentarilor, reiterand sprijinul ARPEE în vederea elaborarii legislatei si reglementarilor nationale in domeniul eficientei energetice, dar si in privinta promovarii celor mai bune masuri si tehnologii eficiente energetic si ambiental. Acesta a lansat propunerea celor prezenti la eveniment, de a conlucra pe probleme de interes comun, pornind de la cele trei axe strategice de desfasurare a activitatii ARPEE - politica energetica si strategie, eficienta energetica in sectorul rezidential, respectiv in sectorul industrial.

Romania va fi capabila sa-si atinga tinta pentru 2020, de a reduce consumul de energie primara cu 19%, însă nu datorita masurilor de eficienta energetica, a declarat in cadrul Forumului Roman de Eficienta Energetica, Corina Popescu, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Energiei - “tinta o vom atinge, dar nu ca urmare a implementarii masurilor de eficienta energetica, ci ca urmare a inchiderii industriei. Ceea ce din perspectiva Comisiei Europene nu este acceptabil, iar dialogul pe care l-am avut cu cei de acolo ne-a aratat de fapt ca Romania trebuie sa-si schimbe cumva mentalitatea si trebuie sa se pozitioneze un pic diferit in ceea ce discuta cu Comisia Europeana”.

Domnia sa a mai subliniat faptul ca, in perioada urmatoare, Romania va avea parte de noi provocari privind domeniul eficientei energetice, Comisia Europeana pregatindu-se sa lanseze in dezbatere publica, noua Directiva privind Eficienta Energetica. Doamna Corina Popescu a sustinut de asemenea, faptul ca planul national de eficienta energetica trebuie revizuit, iar Romania poate beneficia de un sprijin importatnt din partea reprezentantilor Comisiei Europene. Reprezentantii ANRE au adus in discutie, problema saraciei energetice si a clientului vulnerabil si au prezentat datele unui studiu realizat de catre Comisia Europeana, conform caruia, la nivelul UE exista peste 54 milioane de persoane afectate de cresterile preturilor energiei, venituri reduse si locuinte cu performante energetice reduse (date din anul 2012). Toate Statele Membre au implementat o serie de masuri de eficienta energetica, iar pe baza acestui studiu, 30% din abordarea statelor membre, referitor la consumatorii vulnerabili sau la saracia energerica, se concentreaza asupra utilizarii programelor pentru eficienta energetica.

Doamna Dana Popp - Euroheat&Power Bruxelles, a vorbit despre perspectivele Uniunii Europene asupra politicilor de eficienta energetica si a oportunitatilor de finantare. Dan Dumitrescu, Manager de Proiect in cadrul ALRO si Director al Vimetco Power a mentionat importanta auditului energetic efectuat pentru grupul ALRO - al carui consum anual de energie este de aproximativ 3TWh, audit ce a ajutat la scaderea consumului specific de energie electrica.

Bogdan Balaci, General Manager South-East Europe Philips Lighting a vorbit despre conceptul Philips City Touch, avand in vedere ca “iluminatul public este pretutindeni si insumeaza si 40% din consumul total de energie al unui oras; vechimea medie a instalatiilor de iluminat este in mod curent de 20 de ani, doar 1% din sistemele instalate fiind conectate, urmand sa se ajunga la 35% pana in 2025”.

Daniel Grigore, Manager de Proiect - Light Smart System, Luxten Lighting a amintit despre iluminatul public si Smart Gas by Luxten - o aplicatie conceputa pentru monitorizarea si controlul parametrilor tehnico functionali privind infrastructura distributiei si furnizarii de gaze naturale.

In cadrul conferintei au fost prezentate cateva studii de caz, dar si tehnologii si solutii de implementare noi precum proiectul de eficienta energetica la CET Brazi - Veolia Energie Prahova, performanta energetica în explorare si productie - prezentata de OMV Petrom, solutii de cogenerare pentru parcuri industriale si clădiri rezidentiale sau de birouri oferite de SE-GES, SAS a abordat eficienta energetica prin intermediul datelor analitice, Schneider Electric a prezentat solutii de eficienta energetica de la automobilul electric la solutii industriale, Microsoft a abordat eficienta energetica prin transformarea digitala, Smart ID si Panasonic au prezentat solutii pentru provocarile tehnologice.

Partenerii conferintei au fost: ALRO, ArcelorMittal, Axpo Energy Romania, Banca Comerciala Romana, CEZ Group, Corporate Baskets, Energy Serv, Greenlight by Luxten, Linde Gaz Romania, Luxten, Microsoft, OMV Petrom, Panasonic, Phillips, Phoenix Contact, Prakt, Recolamp, Schneider Electric, SE-GES, S.E.R.V.E., Smart ID, Veolia Energie Romania, Toyota Material Handling Romania.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI