Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 127

Felix Daniliuc: ”Vom încheia anul 2016 cu un rezultat pozitiv”

17.10.2016
Felix Daniliuc: ”Vom încheia anul 2016 cu un rezultat pozitiv”
Raiffeisen Leasing este membra a grupului financiar austriac Raiffeisen si activeaza pe piata romaneasca din anul 2002. Clientii Raiffeisen Leasing sunt, in principal, persoane juridice, de la IMM-uri la corporatii multinationale si municipalitati. Compania are reprezentare nationala, fiind prezenta in 15 mari orase din Romania. Raiffeisen Leasing ofera servicii de finantare complete, acestea fiind accesibile prin toate agentiile Raiffeisen Bank. Raiffeisen Leasing este membra a Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB) incepand cu anul 2004. Despre rezultatele Raiffeisen Leasing ale primei jumatati a anului în curs, cât și despre evolutia pietei și a specificului clientului, am stat de vorba cu Felix Daniliuc – Director General Raiffeisen Leasing.    

Mașini și Utilaje: Cum a evoluat piaţa de leasing financiar în prima jumătate a anului 2016 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi cum a evoluat Raiffeisen Leasing?

Felix Daniliuc: Anul acesta ne regăsim cu toţii într-un context favorabil creșterilor, în care economia înregistrează performanțe foarte bune, cu influenţe pozitive venite din zona investiţiilor în sectoarele care impactează în mod direct şi evoluţia pieţei de leasing: utilaje, mijloace de transport şi lucrări de construcţii. Vehiculele imprimă în continuare o evoluţie pozitivă finanţărilor în leasing.
Referitor la rezultatele companiei din primul semestru al acestui an, tendința de creștere se menține. Raiffeisen Leasing a finanțat bunuri în valoare de 60 de milioane de Euro în S1 2016, față de 50,363 milioane euro în S1 2015. Rezultatul se înscrie în linia obiectivelor pe care ni le-am propus şi strategia internă pe care ne-am asumat-o pentru 2016. În continuare, ne așteptăm ca această creștere să se mențină.

Mașini și Utilaje: Cum a evoluat cererea de leasing din punct de vedere al categoriilor de vehicule? Dar din punct de vedere al utilajelor de construcții?

Felix Daniliuc: Investiţiile clienţilor Raiffeisen Leasing pentru vehicule au mers cu preponderență spre utilitare şi vehicule comerciale, utilizate la transporturi de mărfuri dar şi de persoane. Nevoia de reînnoire a parcurilor auto se menține şi se resimte în solicitările de finanțare de flote.
Volumul înregistrat de autovehicule finanțate cu ponderea cea mai mare în portofoliu a fost înregistrată de vehiculele comerciale grele, fiind de aproximativ 60%.


Mașini și Utilaje: Care este ponderea de clienți persoane juridice care accesează leasing financiar?

Felix Daniliuc: MM-urile continuă să dețină ponderea majoritară în totalul finanțărilor pe care le acordăm şi ajung la un procent de peste 80% la S1.
Ne dorim ca în continuare să sporim accesul la finanțare pentru IMM-uri, care reprezintă de altfel şi piesa centrală a agendei de creștere economică. Ei sunt actorii cu dinamica şi capacitatea cea mai mare de a crea locuri de muncă şi valoare adăugată în economie.

Mașini și Utilaje: Care sunt cerinţele actuale ale unei companii care accesează finanţare prin leasing financiar în 2016 şi cum au evoluat aceste cerințe în ultimii ani? Pe ce pune cel mai mare preț o persoană juridică atunci când își alege ca partener o companie de leasing?

Felix Daniliuc: Acesta este un aspect căruia i-am acordat o atenție deosebită și am căutat să-l înțelegem concret chiar de la clienți. În consecinţă, am realizat un studiu de piaţă amplu, împreună cu GFK România, în rândul companiilor care activează în economie în prezent şi utilizează sau au utilizat leasingul ca produs de finanţare. A fost un exerciţiu foarte interesant, care ne-a adus o serie de confirmări cu privire la importanța pe care leasingul o joacă în etapele de dezvoltare ale unei companii şi ne-a ajutat să înțelegem foarte clar care sunt aspectele pe care clienții le conștientizează ca beneficii concrete şi ordinea importanței acestora pentru ei:
- lipsa garanțiilor;
- viteza de aprobare;
- birocrație redusă;
- flexibilitate;
- rate mai mici;
- costuri mai mici;
- avans mai mic;
- termen de rambursare mai mare.


Mașini și Utilaje: Care sunt rezultatele Raiffeisen Leasing în prezent şi care sunt perspectivele de viitor?

Felix Daniliuc: La nivelul Raiffeisen Leasing, ne regăsim într-un context favorabil, în care compania înregistrează performanțe bune, de la un an la altul. Vom încheia anul 2016 cu un rezultat pozitiv.
Suntem mulțumiți de trendul de creștere în materie de volume finanțate şi de evoluția portofoliului. În egală măsură, ne păstrăm în continuare vigilența şi nota de prudență de până acum şi cu privire la ceilalți indicatori de performanță ai companiei, ce ţin de profit, calitatea portofoliului, dimensionarea corectă a costurilor şi eficientizarea fluxurilor de lucru în relaţia cu clienţii noştri.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI