Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 128

Comacchio - 30 de ani de istorie in automatizarea si siguranta operatiunilor de foraj

11.11.2016
Comacchio - 30 de ani de istorie in automatizarea si siguranta operatiunilor de foraj
Peste un sfert de secol reprezinta pentru societatea italiana Comacchio Srl o perioada de timp marcata de mari succese, in care inovatia tehnologica, profesionalismul, experienta si pasiunea pentru munca au facut diferenta care, astazi, situeaza acest brand pe o pozitie proeminenta, la nivel mondial, pe piata de utilaje de foraj <<hi-tech>> mici si mijlocii.

Comacchio Srl si-a luat numele de la proprietarii si fondatorii sai, fratii Renzo, Pasqualino si Patrizio Comacchio. Folosindu-se de anii de experienta acumulata in domeniul ingineriei, ca angajati, si determinati fiind de pasiunea pentru mecanica, fratii Comacchio au pus bazele unei mici afaceri de familie, in anul 1986. Noua societate infiintata, Comacchio SNC, isi avea sediul in localitatea Castello di Godego, intr-o anexa a fermei detinute de parinti.

In aceasta prima faza, activitatea s-a axat pe producerea de piese mecanice si component de inalta precizie, pentru terti. Mica intreprindere s-a remarcat prin capacitatea de a satisface cerintele pietei si de a asimila idei, perspective si practici diferite, cu scopul de a le transforma in produse finite. Pentru a raspunde solicitarilor unor clienti din sectorul de foraj, fratii Comacchio s-au specializat in activitatea de mentenanta a instalatiilor de foraj la fata locului si pe modificari aduse instalatiilor, la cererea clientilor. Punctul de cotitura in activitate a survenit in anul 1989, atunci cand compania Geoedil Srl din Brescia, multumita de serviciile asigurate de Comacchio SNC, a decis sa lanseze o comanda pentru o instalatie de foraj complet noua. Fratilor Commachio le-a suras ideea de a construi un produs sub propriul brand si astfel s-a nascut prima masina de constructii marca Commachio, o instalatie de foraj similar gamei actuale MC 12, avand la baza un excavator hidraulic pe senile Hydromac.

Succesul tehnic pe care l-a cunoscut prima masina realizata sub brand-ul Comacchio, i-a determinat pe cei trei frati sa abandoneze treptat activitatile de subcontractare si sa isi indrepte atentia spre sistemele de forare. In ciuda dificultatilor generate de lipsa unei structuri industriale si a masinilor unelte adecvate acestor lucrari, urmatorii ani se caracterizeaza printr-o expansiune plina de pasiune, de activitati dedicate extinderii gamei. De-a lungul anilor, intreprinderea Comacchio va lansa noi modele de instalatii de foraj, cunoscute azi ca MC 2, MC 4 D, MC 22, MC 30. Dificultatile si provocarile din primii ani de existenta a intreprinderii, vor intarii valorile fundamentale transmise in familie, valori care vor sta la baza filozofiei corporatiste de contributie la dezvoltarea societatii prin tehnologie: onestitate, integritate, pasiune, angajament si simtul datoriei.

Dezvoltarea progresiva a productiei si bunele rezultate obtinute, i-au determinat pe fratii Comacchio sa analizeze oportunitatea de a transfera productia, din micul atelier de la ferma parintilor, intr-un nou sediu. Noua facilitate de productie a fost construita in timp record, in zona industriala a localitatii Castello di Godego. Noul sediu, ce a fost inaugurat in anul 1992, dispunea de o suprafata totala de 1.700 mp, suficienta pentru instalarea utilajelor, instrumentelor si utilitatilor necesare pentru proiectarea si fabricarea de instalatii de foraj de puturi de mic si mediu diametru.

Transferul productiei intr-un spatiu mai mare a reprezentat un mare pas inainte, care a schimbat in totalitate modul de lucru al intreprinderii: de la o productie artizanala, s-a trecut la planificare si productie industriala, de serie. Volumul productiei incepe sa creasca, se dezvolta structura gamei de produse prin crearea de modele de la doua la 40 tone, care au ca scop satisfacerea cerintelor clientilor in toate domeniile de aplicare, inclusiv fundatii, consolidari, ancore, investigarea solului si puturi de apa. Aceasta dezvoltare constanta a intreprinderii a fost insotita de o crestere constanta a numarului de angajati care, pe parcursul a 10 ani a crescut de la 8 la peste 30 de persoane.


Extinderea pe noi piete

Activitatea societatii a fost concentrata initial pe piata italiana, pana in anul 1997 cand prima instalatie de foraj ce a fost vanduta pe piata suedeza a deschis un nou capitol comercial. La acea vreme, pentru sectorul geotermal, piata suedeza solicita o platforma de foraj compacta cu sistem de forare ODEX sau Symmtrix, care sa poata fi usor transportata intr-un camion, cu setul complet de accesorii. Asa a aparut modelul MC 450, care a oferit cea mai buna abordare tehnica avand in vedere cerintele si a stabilit un standard pentru dezvoltarea pietei echipamentelor geotermale din Suedia, iar cu cele 200 de unitati vandute de atunci si pana astazi, este considerat un model de referinta din punct de vedere al performantei si calitatii in nordul Europei.

Este inceputul unei ascensiuni constante spre succes, mai intai la nivel national si apoi la nivel international, drept care, spre sfarsitula secolului XX, in anul 1999, se schimba si structura juridica a intreprinderii, care a trecut de la Comacchio SNC la Comacchio Srl.


INOVATII TEHNICE

• conceptul revolutionar de articulare a catargului, ce ii permite rotirea intr-un plan perpendicular fata de senile (patent 1998 - solutie tehnica ulterior adoptata de concurenta ca standard universal in piata);
• aplicarea tehnologiei de comanda si control radio a operatiunilor de deplasare si foraj, la utilajele de foraj pentru instalarea de minipiloti (2001 - solutie tehnica adoptata acum de toti producatorii de astfel de echipamente);
• adaugarea la functiile "traditionale" de control radio si a capacitatii de a controla de la distanta toate functiile masinii, inclusiv incarcarea automata a barelor de foraj (2011) etc.
Anul XIII, nr. 144, feb 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI