Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 128

RoBuild - editia a 6-a, platforma de comunicare complexa a sectorului de constructii

09.11.2016
RoBuild - editia a 6-a, platforma de comunicare complexa a sectorului de constructii
"Pentru o lunga perioada de timp ne-am gandit ca aceste computere pot doar sa calculeze mai bine ca noi sau sa joace sah mai bine. Acum insa descoperim ca aceste calculatoare pot conduce masinile mai bine ca noi sau pot emite analize financiare mai complete decat cele realizate de oameni!" (Lars Thomsen - Futurolog)Cea de-a 6-a editie a Conferintei RoBuild, organizata de publicatia "Masini si Utilaje pentru Constructii", care face parte din Campania pentru relansarea pietei constructiilor din Romania, a avut loc in Bucuresti, la Hotel Caro, pe data de 20 octombrie 2016. Tema acestei editii a fost Looking into the future of intelligent construction machinery! What's next? De la masinile si utilajele inteligente, catre cele autonome!

Evenimentul a targetat doua obiective principale: primul a fost acela de a surprinde noutatile si situatia la zi din sectorul de constructii, drept pentru care au fost invitati reprezentanti ai celor mai reprezentative asociatii din sector, iar al doilea a fost acela de a afla cateva din tehnologiile inovatoare ale momentului, prin intermediul prezentarilor avute din partea speaker-ilor reprezentanti din partea unor importante firme producatoare si distribuitoare de utilaje pentru constructii.

Multumim sponsorilor nostri, care ne-au fost alaturi in crearea si dezvoltarea platformei RoBuild 2016: Terra Romania, Metso Romania, Energoutilaj, Gradinariu, Unicredit Leasing, Foerch Romania, Malco Auto Truck Parts, Garanti Leasing.Conferinta din aceasta toamna a reusit sa imbine si de aceasta data elemente de maxim interes pentru piata constructiilor si cea a utilajelor de constructii din Romania. Evenimentele organizate de revista "Masini si Utilaje pentru Constructii" reprezinta un mediu propice de comunicare intre participanti: reprezentanti ai societatilor de constructii, reprezentantii companiilor importatoare de utilaje pentru constructii, presedintii celor mai importante asociatii din sector, precum si reprezentanti ai companiilor care comercializeaza produse/servicii conexe sectorului de constructii (piese de schimb, software, inchirieri, servicii financiare).

La cea de-a 6-a editie a RoBuild au participat factori de decizie din sector, care au ajutat audienta sa inteleaga mai clar situatia actuala complexa a pietei, dupa primele trei trimestre ale anului in curs. Participantii au discutat destul de aprins in sala cu privire la o multitudine de subiecte controversate ale momentului: problemele din piata fortei de munca specializata, nivelul scazut de competitivitate al companiilor romanesti de constructii comparativ cu societatile vestice, ca urmare a unor multitudini de factori, motivele care stau la baza deciziei achizitiei de utilaj nou sau SH, criteriul de selectie pretul cel mai scazut, aplicat in procedurile de achizitie publica in detrimentul criteriului ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic, cat si multe altele.

""Ceata" ar fi cuvantul care descrie ce s-a intamplat in 2016 si probabil ce se va intampla si in 2017. Au fost asteptari mari dupa schimbarea guvernamentala din toamna trecuta. S-au intamplat lucruri pe care le apreciem in principal in plan legislativ. Senzorii pe care ii avem in acest moment in zona economica si in zona politica ne transmit ca anul viitor nu va depasi din perspectiva calitatii finantarilor ce s-au intamplat anul acesta. Competitia va fi si mai dura. Competitorii vor fi si mai performanti, dar cu greu mentinandu-si capabilitatile in conditiile in care nu sunt proiecte, nu sunt licitatii, nu sunt lucrari pe care ei sa isi poata confirma competentele. Chiar si in aceste conditii vor fi cateva lucrari, pentru ca potentialul in tara noastra este consistent. Este nevoie in principal in zona de infrastructura rutiera si nu numai, zona de cale ferata, zona de mediu, zona de servicii sanitare." Laurentiu Plosceanu, Presedinte ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii).

"Avem o piata ciudata, atipica. Daca mai tineti minte acum ceva timp, daca nu ma insel cred ca a fost la prima sau la a doua conferinta organizata de revista Masini si Utilaje pentru Constructii, foloseam expresia: „Piata este ca un yoyo". Acum as folosi probabil o alta exprimare. Cred ca putem folosi "pasi de tango".
Incercam sa ne pastram optimismul. Am zis ca se poate face mai mult. Din pacate optimismul nostru a fost lovit rau de tot. Scadem si, daca avem noroc, anul acesta vom avea o piata de utilaje undeva la 1000 de unitati. In 2007-2008 a fost o piata apropiata de 4000 de unitati in Romania. Deci suntem undeva la 25% fata de varful de piata inregistrat in Romania. Un varf de piata care chiar si la acele valori era totusi insuficient  pentru potentialul si pentru necesarul de lucrari pe infrastructura si nu numai.  Principalul fenomen care a condus la aceasta scadere este, hai sa spunem neimplementarea programelor cu subventie europene, cu doua component: lucrari efective, si in acelasi timp si intarzierea punerii in aplicare a programelor pentru cresterea competitivitatii economice, dezvoltarii diferitelor companii, fapt ce a dus la o scadere aproape de zero a vanzarilor pe acest segment. Cum vedem viitorul? Vedem anul viitor intr-o usoara crestere, undeva cu plus 20%.
Trebuie sa ne asiguram ca avem si ca asiguram competitivitatea companiilor romanesti si insist pe acest aspect. Daca vrem sa avem companii romanesti competitive pe piata constructiilor, aceste companii trebuie sa se doteze cu utilaje de ultima generatie. Aceste companii trebuie sa se doteze si sa isi pregateasca personalul pentru a face fata acestor noi provocari, analiza pe partea de telematics, comunicarea intre diferitele posturi care sunt pe santier, altfel nu vom putea fi competitivi. Mesajul pe care ADUC il aduce la aceasta conferinta este: Daca vrem competitivitate trebuie sa mergem pe aceasta linie, in care sa se investeasca in produse noi, produse de ultima generatie pentru ca acestea vor asigura viitorul." Liviu Neagu, Presedintele ADUC (Asociatia Distribuitorilor de Utilaje pentru Constructii).

"Patronatul Societatilor de Constructii, privit ca un vehicul asociativ al companiilor de constructii care se adreseaza nu numai patronilor ci si managerilor care se ocupa si care dau viata acestor companii, nu face altceva decat sa puna la un loc de o maniera coerenta ceea ce inseamna lista de interese comune, pentru ca intr-adevar intr-o piata libera exista competitie, fiecare dintre noi isi ocupa locul in lantul valoric." Tiberiu Andrioaiei Secretar General Patronatul Societatilor de Constructii (PSC).

"Dupa sase ani de criza, ne aflam intr-o situatie in care forta de munca este inca redusa in raport cu nevoia pentru ca nu exista oferta, iar preturile materialelor si chiar al utilajelor si echipamentelor sunt la minim. In urmatorii 2-3 ani forta de munca poate chiar sa se dubleze. In 3 ani de zile preconizam o crestere semnificativa a salariilor in domeniul constructiilor. Un lucru foarte important pe care l-am obtinut, chiar daca nu in totalitate este faptul ca in noua lege a achizitiilor publice , poate actualiza preturile in raport cu inflatia. Acest lucru nu se poate intampla daca nu se gaseste ase specifica in mod clar faptul ca beneficiarul, autoritatea contractanta, poate actualiza preturile in raport cu inflatia. Acest lucru nu se poate intampla daca nu se gaseste acest articol in caietul de sarcini, in fisa de date. Din pacate foarte multi o ignora." Cristian Erbasu, presedinte Federatiei Patronatelor Societatilor de Constructii (FPSC).

Dintre reprezentatii societatilor de contructii prezenti in sala putem mentiona: Erbasu,  Astaldi, Cerob, Porr Construct,  Freyrom,  Heidelberg Cement Romania, Hidroconstructia, Hydroservice Solutions,  Implenia Baugesellschaft m.b.H. Wien, Somaco, Maxi Design Construct, TCS Construct, Romactiv. Prezenti au fost si reprezentanti ai autoritatilor publice, atat din Bucuresti, cat si din tara, cat si reprezentanti ai Camerelor de Comert Franceza-Romana si Germana-Romana.
Prin Conferintele RoBuild, dorim sa oferim solutii la o problema generala existenta pe piata constructiilor din prezent, cu scopul de a optimiza si eficientiza procesul de achizitie/vanzare de utilaje pentru constructii, cu ajutorul unor solutii inteligente.
Conferintele RoBuild genereaza un cadru propice pentru o comunicare constructiva intre participanti, favorizand networking-ul, prezentarile dinamice - care implica participarea activa nu numai a speaker-ilor, cat si a celor din sala -, noutati de ultima ora din domeniul constructiilor, cat si din domeniile conexe acestuia, totul pentru ca participantii sa aiba la final un "Return Of Investment" evident.

Multumim sponsorilor nostri, care ne-au fost alaturi in crearea si dezvoltarea platformei RoBuild 2016: Terra Romania, Metso Romania, Energoutilaj, Gradinariu, Unicredit Leasing, Foerch Romania, Malco Auto Truck Parts, Garanti Leasing.

Va invitam sa vizionati filmul conferintei la urmatorul link: //www.masinisiutilaje.ro/media.html

De asemenea, puteti vizita pagina noastra de Facebook, unde puteti viziona fotografiile evenimentului: https://ro-ro.facebook.com/revistamasinisiutilaje

Urmatorul eveniment organizat de noi va avea loc pe 15 iunie 2017. Este vorba de cea de a doua editie a Trenchless Romania Conference&Exhibition! Te asteptam alaturi de noi la toate evenimentele organizate, pentru a reusi impreuna ridicarea nivelului de awareness in piata din Romania cu privire atat la tehnologiile nou aparute si la tendintele in domeniu, cat si la cresterea nivelului de profesionalism si responsabilitate!

Echipa M&U


Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI