Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 130

Renault Trucks sarbatoreste aniversarea de 100 de ani a uzinei de la Lyon

26.01.2017
Renault Trucks sarbatoreste aniversarea de 100 de ani a uzinei de la Lyon
Pentru Renault Trucks, anul 2016 a fost unul aniversar, compania aducand omagiu lui Marius Berliet, precum si tuturor oamenilor care, de-al lungul timpului, au ajutat la raspandirea numelui camionului francez de la Vénissieux si Saint-Priest (periferia orasului Lyon). ”Leaganul” brand-ului Renault Trucks, fabrica de la Lyon continua sa proiecteze si sa construiasca solutii pentru transportul viitorului.In 1915, Marius Berliet a luat decizia de a cumpara un numar mare de parcele de teren la est de Lyon si de a construi o uzina de productie in Vénissieux. Dupa depasirea capacitatii de productie a uzinei Monplaisir din arondismentul 8 al ora sului Lyon, acesta avea nevoie de spatiu pentru a- si pune in aplicare proiectele sale ambitioase si pentru a face fata cre sterii din ce in ce mai mari a cererii pentru camioane pentru armata franceza pe perioada Primului Razboi Mondial. Berliet era in fata unei provocari uriase: intr-un timp record, el trebuia sa proiecteze, construiasca si echipeze uzina sa fara a compromite necesitatea de productie.

Dupa ce s-a achitat cu succes de aceasta sarcina, extensii succesive ale uzinei au dus suprafata totala la 387 de hectare pana in ajunul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dar Marius Berliet avea scopuri mai mari decat construirea unei fabrici pur si simplu: “Singura motivatie din spatele intregului meu efort tine de dorinta mea arzatoare de a-mi vedea visul vietii implinit: crearea unui intreg ora s industrial, prosper si vast”. V iziunea sa a dat nastere in 1917 la Cité Berliet, care a fost construit pentru a sustine operatiunile uzinei. Acest ora s autonom dispunea de spatii de locuit, o scoala, o cre sa si o ferma.

Astazi, complexul industrial de la L yon gazduieste sediul central al Renault Trucks si este o componenta vitala a facilitatilor de industrie si inginerie globala a Grupului Volvo, caruia marca Renault Trucks i s-a alaturat in 2001. Acesta gazduie ste peste 4.000 de oameni care lucreaza intr-un spatiu de 180 de hectare care tine de municipalitatile Vénissieux si Saint-Priest.

Complexul include o fabrica de asamblat motoare, una de punti, precum si un centru logistic de piese de schimb. In plus fata de sediul central Renault T rucks si de echipa de menagement la nivel global, complexul gazduieste numeroase activitati tertiare, inclusiv un centru de cercetare cu 1.300 de angajati. Acesta este in special axat pe dezvoltarea camioanelor de tonaj mediu si a motoarelor pentru acestea, ca si pe solutiile de transport pentru zonele urbane. Un studio de design se mandre ste cu o echipa de designeri din toata lulmea, careia i se datoreaza proiectarea noii game de camioane Renault Trucks lansate in 2013, inclusiv a varfului de gama Renault Trucks T, ales “2015 International Truck of the Year”. Pentru a-si sarbatori centenarul, la ansamblul de la Lyon vor fi organizate o serie de evenimente care sa celebreze locatia si oamenii sai:Vizite de familie

Familiile angajatilor sunt invitati sa ia parte la un tur al complexului pentru a vedea diversele profesii la locul de munca. Un autobuz Berliet din 1968 special renovat pentru ocazie, a fost folosit pentru a transporta vizitatorii dintr-o locatie in alta.

Expozitie foto

O expozitie de fotografii istorice si contemporane reconstituie istoria uzinei si a cladirilor de-a lungul deceniilor. Expozitia care a fost gazduita alternativ de cele trei restaurante ale complexului, poate fi in prezent vizitata in holul de la intrare la Vénissieux.

Curs pe tema “Femeile in primul razboi mondial”

Monique Chapelle, vicepresedinte al Fundatiei Berliet, a oferit o prelegere in amfiteatrul din Saint-Priest marti , 4 octombrie 2016. Ea si-a ilustrat discursul cu documente imprumutate din arhivele Fundatiei Berliet si a demonstrate puternica implicare a femeilor in regiunea Rhône-Alpes in efortul de razboi dintre anii 1914
si 1918.

Graffiti semnat IMPACKT
Renault Trucks si-a ”imprumutat” zidurile in baza unui artist de graffiti din Lyon, Franck Asensi, cunoscut sub numele de “Impackt”. Acesta a realizat un graffiti gigant de 450 m2 reconstituind istoria de 100 de ani a unitatii, pentru care i-au fost necesare artistului trei luni de lucru.

Transfer cu un shuttle autonom (NAVYA): demonstratia la Saint-Priest

In cele din urma, pentru a arunca o privire asupra viitorului, la Lyon au avut loc demonstratii ale ”NAVYA ARMA”, un vehicul de transport public electric si complet autonom, in perioada 24 octombrie - 23 noiembrie. Acest vehicul inteligent poate transporta pana la 15 pasageri cu viteze de pana la 45 km/h, in conditii perfecte de siguranta. Punctul culminant al festivitatilor a fost o ceremonie de aniversare care a avut loc in data de 10 noiembrie 2016. Au participat toti angajatii stabilimentului din Lyon, impreuna cu Martin Lundstedt, CEO al Grupului Volvo si Bruno Blin, CEO Renault Trucks.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI