Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 130

Solutii SANDVIK pentru Celco SA

10.01.2017
Solutii SANDVIK pentru Celco SA
Celco este cel mai important furnizor de var din sud-estul Romaniei pentru marile industrii consumatoare: fabrici de BCA, otelarii, metalurgii, producatori de adezivi si mortare etc. Din 2012, compania opereaza o cariera de calcar cu ajutorul unor echipamente Sandvik. Ultima investitie: o moderna statie de concasare sortare.

Compania Celco a fost infiintata in anul 1973 sub numele Intreprinderea de Prefabricate din Beton Celular Autoclavizat Constanta si a fost reorganizata in 1990, cand a primit si denumirea actuala. Pana la privatizarea din 1997, a existat o singura sectie de productie BCA (beton celular autoclavizat). Ulterior, afacerea a fost dezvoltata prin infiintarea unei sectii de adezivi si modernizarea liniei de productie BCA, in urma unei investitii de aproximativ 20 de milioane de euro. Noi investitii au urmat pe la mijlocul deceniului trecut, iar in 2008 a fost instalat primul cuptor al fabricii de var. ”In momentul in care am pus in functiune primul cuptor de var, achizitionam materia prima folosita, piatra de calcar, de la terti, care o produceau in Dobrogea.

Bineinteles ca asta inseamna costuri suplimentare, asa ca am luat in calcul sa dezvoltam si exploatare de calcar . Am gasit zacamantul, am intrat in posesia terenului, si am inceput exploatarea - pana in prezent cam 3 hectare din 20 in total” ne-a declarat Ion Secareanu, Director General Celco.

Cariera de piatra este localizata la Corbu, judetul Constanta. Exploatarea a inceput in 2012, iar activitatea de concasare si sortare s-a desfasurat cu echipamente mobile Sandvik. In 2013, compania Celco a pus in functiune si un cuptor pentru var de BCA (primul instalat era pentru var industrial), ceea ce e dus la nevoia suplimentarii extractiei de piatra si implicit a procesarii acesteia. Solutia a venit tot de la Sandvik, cu o statie fixa gandita impreuna cu beneficiarul, pe baza experientelor anterioare.Dezvoltare si implementare

Scopul noii investitii a fost destul de simplu: productie mai mare. ”Utilajele mobile sunt foarte utile atunci cand deschizi o cariera” declara Mihai Pamfil, Sales Engineer Sandvik. ”Mai ales dupa achizitia celui de-al doilea cuptor, compania a inceput sa gandeasca la o posibilitate de a mari productia. Astfel, au pornit discutiile cu Sandvik pentru a gasi impreuna o solutie de statie fixa.”

Reprezentatii celor doua companii au colaborat strans pentru alegerea amplasamentului si a configuratiei, cateva solutii tehnice fiind analizate. Discutia a avansat in perspective clare de finalizare in 2016, cand una dintre propuneri a fost agreata si acceptata. ”Totul a fost lucrat in tandem, cu o echipa dedicata a beneficiarului care a prelucrat datele oferite de noi si ne-a comunicat anumite asteptari.

Chiar si in timpul montajului au fost anumite mentiuni de care noi am tinut cont si am fost dornici sa le punem in aplicare.” - adauga Mihai Pamfil. De altfel, Sandvik declara ca priveste fiecare client ca pe un partener: „Sunt echipamente care au o durata de viata de 20-25 de ani cel putin, astfel ca gandim furnizarea lor ca o relatie pe termen cel putin la fel de lung.

Din momentul in care a fost luata efectiv decizia achizitiei statiei fixe si pana la momentul ”primei chei” a trecut aproximativ un an, din care trei luni a durat partea de montare si punere in functiune. ”Obiectivul nostru principal a fost sa obtinem mixul de produse in proportiile indicate de catre specialistii Celco. Ideal ar fi sa se lucreze intr-un regim liniar, insa in realitate capacitatea orara a statiei este direct dependenta de fluxul de alimentare cu material derocat din front, conditiile meteorologice, specificul zacamantului, schema de puscare etc. Specialistii Sandvik sunt in permanent contact cu cei ai partenerului nostru pentru a impartasi cele mai bune practici legate de optimizarea modului de lucru in statia de concasare sortare dar si in partea de foraj, puscare, transport”, spune Mihai Pamfil.

Statia primara dispune de un buncar de alimentare cu alimentator tip ”Grizzly”, un concasor cu falci tip SANDVIK CJ412, si un ciur de sortare grosiera pentru materialul steril. Materialul util merge apoi pe o banda transportoare catre ciurul pentru produse finite cu 3 etaje. O particularitate a proiectului este o banda transportoare semi-mobila, care a fost gandita impreuna cu beneficiarul si care, in functie de calitatea materialului de la alimentarea statiei (umiditate, continut de argila etc.) poate fi rotita spre produsele finite sau catre stocul pentru steril.

Beneficiarul a solicitat in mod special dotarea statiei cu PLC programabil si software de comanda pentru functionarea in mod complet automat, senzori de nivel, de rotatie si descentrare a benzilor, o cerinta legata in special de partea de siguranta in exploatare, unde exigenta a fost maxima. Tot la acest capitol, statia include balustrade si pasarele pentru fiecare banda, iar accesul la punctele de lucru este foarte simplu. ”Ne uitam si la pret, insa acesta nu este elementul prioritar atunci cand vrem sa facem produse de calitate. Investim in ceea ce este mai bun, asta am facut pana acum si asta vom continua sa facem si in viitor", adauga domnul Secareanu.Target precis


Productia pe echipamentele mobile era de maxim 400 de tone pe zi. Planul cu statia fixa este sa se ajunga la o cifra tripla, capacitatea statiei fiind de 1.200 de tone produs final, pentru care trebuie prelucrate cam 2.400 de tone de material pe zi. Desigur, fiind vorba de o statie alimentata de la reteaua electrica, costurile sunt inferioare echipamentelor mobile, care sunt actionate de motoare diesel.

Pana la instalarea statiei, Celco cumpara pana la 70% din materia prima, dar in urma acestei investitii tot necesarul ar trebui sa fie acoperit integral din surse proprii. Dincolo de eficienta financiara, in industria varului materia prima este foarte importanta, specificatiile de prelucrare diferind in functie de sursa. ”Reactia chimica in cuptor nu este aceeasi daca luam materie prima de la mai multi furnizori, asa ca e important sa ne aprovizionam din cariera proprie”, ne dezvaluie Ion Secareanu. Cu alte cuvinte, prin controlul strict asupra materiilor prime folosite in obtinerea produselor Celco, este detinut si controlul asupra calitatii produselor finite.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI