Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 131

Tendinte in piata inainte de SaMoTer 2017

01.02.2017
Tendinte in piata inainte de SaMoTer 2017
Mai mult de 495.000 de unitati de utilaje ter asiere au fost vandute in intreaga lume in primele noua luni ale anului trecut, ceea ce a reprezentat o s tagnare, dar pentru urmatorii doi ani se es timeaza o crestere cu 38%. Pe de alta parte, vanzarile de miniexcavatoare dintre lunile ianuarie si iulie 2016 au crescut cu 24%. P e acest trend va debuta cea de-a 30-a editie a SaMoT er, cel mai impor tant targ comercial din Italia dedicat utilajelor de ter asare, programata la Veronafiere in data de 22-25 februarie 2017, la care v a fi prezenta si echipa re vistei Masini si Utilaje pentru Constructii.

Primele noua luni ale anului 2016 au inregistrat vanzari in intreaga lume de 496.500 de utilaje terasiere, cu 5.000 de unitati mai putin (-1%) fata de aceeasi perioada a anului 2015. Regresul a fost in primul trimestru, urmat de o mai buna stabilizare generala in urmatoarele luni. Perioada ianuarie-septembrie a inregistrat performante pe pietele emergente. A iesit in evidenta China (+8%), India (+31%) si Europa de V est (+11%). Regresele au fost observate in America de Nord (-3%) si Japonia (-24%).

Aceasta tendinta de vanzari in termeni unitari a fost confirmata de catre ”SaMoTer-Veronafiere Outlook”, instrumentul de observare a sectorului constructiilor dezvoltat in parteneriat cu Prometeia – compania internationala de consultanta economica si de cercetare – , cu suportul Unacea, asociatia italiana de utilaje pentru constructii si constructori de echipamente. Cifrele au fost prezentate la centrul expozitional din Verona in cadrul evenimentului ”SaMoTer Day”, desfasurat pe 28 noiembrie 2016, care se axeaza pe oportunitatile si tendintele de pe piata constructiilor din Italia si intreaga lume.

Aprofundand, in “Vechiul continent”, pentru perioada ianuarie-august, Franta (+42%) si Italia (+32%) au obtinut o crestere de doua cifre in vanzari; Belgia (+14), Germania (+14%) si Spania (+10%). Regatul Unit a inregistrat un declin de 12%, in urma Brexit-ului. Cu o cre stere in 11 trimestre consecutive, Italia si-a consolidat recuperarea, dar nu suficient. Vorbim de un sector unde, ca urmare a crizei economice din 2008 contractarea a depa sit 80%. Vanzarile din Italia au implicat in special miniexcavatoare si manipulatoare.
Acestea sunt aspecte importante care se vor dezbate la editia a 30-a a SaMoT er (22-25 februarie 2017), eveniment trienal dedicat sectorului de constructii sustinut in colaborare cu Asphaltica. Expozitia va pune accent si pe tehnologii si solutii pentru pavarea drumurilor , a infrastructurilor de siguranta si de drumuri, organizata impreuna cu Siteb (Asociatia italiana de bitum, asfalt si constructii drumuri) si T ranspotec Logitec.

“Noul raport”, a declarat Giovanni Mantovani, CEO Veronafiere, “este un alt instrument de afaceri pe care Veronafire il ofera companiilor pentru a sprijin sectorul de constructii impreuna. De la editia din 2014 a SaMoT er, angajamentul nostru a fost de a dezvolta un nou model de eveniment, care sa raspunda la nevoile de afaceri si evolutia pietei. Mai presus de toate, evenimentul nu este dedicate doar expozantilor si operatorilor datorita unei serii de evenimente cum ar fi “Ziua SaMoTer” dedicata formarii si actualizarii profesionale.”

La sfar situl anului, Europa de V est va aduce contributia cea mai semnificativa la cererea mondiala de utilaje si tehnologii, revenind la o cota de piata de 26.6% din piata globala dupa cifra minima de 18,8% din 2010. Dupa 5 ani de regres, cota de piata a Chinei a inceput din nou sa se imbunatateasca si ar trebui sa fie de 13,6%, totu si mult sub nivelul maxim de 35% atins in 2010.


Segmentul mini

Compacte, eficiente, ideale chiar si pentru lucrul pe santierele de constructii in mijlocul traficului din ora sele mari si cu nivele de poluare mai mici decat oricand: modelele din categoria “pana” conduc recuperarea pietei utilajelor terasiere. Mini-incarcatoarele si mini-excavatoarele de pana la 6 tone continua sa ca stige cote de piata la scara globala, crescand de la 15% din totalul vanzarilor in 2010 la 24% in 2015. Aceasta tendinta este reflectata si in Italia.

Intre ianuarie si iulie 2016, Italia a inregistrat vanzari de 3,935 miniexcavatoare, cu 24% mai mult decat in aceea si perioada a anului trecut. Segmentul mini-incarcatoarelor pe roti s-a extins, de asemenea, cu 342 de unitati vandute (+44%), iar cel al miniincarcatoarelor pe senile cu 286 de unitati (+41%).

Segmentul “mini” va fi foarte bine reprezentat la evenimentul SaMoTer de catre Eurocomach-Sampierana, Ihimer, Kubota (E-Mac Group), Takeuchi (Midi Europe) si Yanmar: lideri de piata la nivel international, care oficial au anuntat participarea ca expozanti. Mini-excavatoare si mini-incarcatoarele raspund tot mai bine cerintelor de lucru in zone foarte urbanizate, cum ar fi cele din Europa si Statele Unite ale Americii. Vorbim de masini eficiente care sa asigure o munca minim invaziva, capabile sa functioneze in spatii inchise si in santiere de constructii temporare. Toate acestea fara a uita de durabilitate: masinile de ultima generatie pot elimina mai mult de 90% din particulele de gaze de e sapament in comparatie cu motoarele instalate inainte de 1996.


Previziuni pentru perioada 2017-2018

Expertii sugereaza ca urmatorii doi ani vor avea un impact pozitiv pentru vanzarile la nivel mondial de echipamente pentru constructii, cu o inclinatie spre investitii care a fost reluata de mai multe companii: o tendinta care ar trebui sa faca vanzari de 836.000 de unitati in 2018, posibil chiar cu o variatie de +38% fata de 2016.

In aceasta perioada de doi ani, pietele emergente ar trebui sa vada o cre stere. In prim plan vorbim de America Latina (+61%), apoi Europa Centrala si de Est (+55%), India (+33%) si China (+27%). Pietele “mature” pot a stepta de asemenea unele cresteri, cum ar fi Japonia (+57%), America de Nord (+53%) si Europa de Vest (+12%).
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI