Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 136

Piata utilajelor de constructii este la o treime din potential

19.07.2017
Piata utilajelor de constructii este la o treime din potential
Piata utilajelor de constructii, in Romania se afla la o treime din potential, dupa ce aceasta a scazut anul trecut cu 43% fata de 2015, potrivit companiei Marcom. In plus, utilajele folosite sunt extrem de imbatranite, marea majoritate a acestora fiind achizitionate in perioada 2006-2008. Potrivit producatorului japonez Komatsu, prezent pe piata romaneasca exclusiv prin Marcom, ponderea cererii de utilaje a Romaniei, in total cerere din Estul Europei, este de 11%, sub potential in comparatie cu statele din regiune.

“Pragul normal al pietei utilajelor terasiere este de aproximativ 2.000 - 2.200 de unitati, dar in acest moment, discutand de anul 2016, el se afla mult sub potential, la 740 de unitati. Varful a fost inregistrat in perioada de boom economic, cand cererea ajungea la 3.000 - 3.300 de unitati, un nivel pe care nu o sa-l mai atingem prea curand. Lipsa proiectelor de investitii este principala cauza a declinului pietei, desi Romania are nevoie urgenta de infrastructura. Piata constructiilor rezidentiale, aflata pe trend ascendent, nu poate corecta semnificativ aceasta scadere”, a declarat Constantin Marcu, Director General al Marcom.
Dupa caderea pietei din 2009, aceasta a cunoscut o evolutie semnificativa in 2011, pentru ca declinul sa se instaleze din nou in intervalul 2012 - 2013. Potrivit reprezentantilor Marcom, absorbtia fondurilor europene din anii 2014 si 2015 a readus piata romaneasca pe crestere, care anul trecut s-a contractat, din nou, aproape la jumatate. Astfel, in intervalul 2009 - 2016 s-a vandut cat in perioada 2006 - 2008.

“Anul trecut au existat piete bune si piete cu vanzari mai slabe. Pentru noi, din perspectiva cererii, Romania este extrem de importanta, iar potentialul este unul ridicat. Cu toate acestea, recuperarea nu urmeaza acelasi trend ca in restul Europei, unde piata a cunoscut o imbunatatire constanta. Totul depinde de volumul investitiilor care vor fi demarate in Romania, in toate sectoarele si in toate industriile. De asemenea, fondurile europene sunt extrem de importante pentru dezvoltarea sectorului, in ansamblu”, a declarat Masatoshi Morishita, CEO al Komatsu Europe.
Potrivit reprezentantului Komatsu, Romania are al treilea potential din regiune, dupa Polonia si Cehia, dar ocupa locul 11 dupa numarul de utilaje. Cu toate acestea, capacitatea Marcom de a mentine baza de clienti creeaza perspective pozitive pentru innoirea parcului de utilaje. Incepand din 2003, pe piata romaneasca s-au vandut peste 15.800 de utilaje noi, cele mai populare echipamente fiind buldoexcavatoarele (53%).

Despre Marcom

Marcom este unul dintre cei mai mari furnizori de utilaje de constructii din Romania, cu 25 de ani de activitate pe piata autohtona. Compania a inregistrat, in 2016, o cifra de afaceri de 25 de milioane de euro si o cota de piata, in primul trimestru din 2017, de 35%. Marcom este unic distribuitor al produselor Komatsu in Romania, avand ca parteneri producatori de top in domeniu, precum: Grove, Potain, Dieci, Hidromek, McCloskey, Mantsinen, Indeco, Mantovanibenne. Compania activeaza in domenii diverse, de la constructii si minerit, pana la agricultura si activitati de reciclare, avand peste 2.000 de clienti in Romania.

Despre Komatsu

Komatsu s-a infiintat, in 13 Mai 1921, in Japonia. Este unul dintre liderii mondiali in productia de utilaje de constructii si minerit. Este un jucator global datorita centrelor de productie, vanzari si service aflate pe toate continentele. In Europa, Komatsu este prezent prin intermediul Komatsu Europe, companie care a fost infiintata, in Belgia, in anul 1967. In Romania, Komatsu este prezent din 1999 prin intermediul distribuitorului sau exclusiv, compania Marcom.Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI