Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 137

MasterEase - Solutia BASF pentru un beton usor de prelucrat si compactat

07.08.2017
MasterEase - Solutia BASF pentru un beton usor de prelucrat si compactat
Punerea in opera a betonului

Betonul este cel mai utilizat material de constructii produs de om, un material ce evolueaza continuu sub presiunea cerintelor de durabilitate si sustenabilitate.
Un beton durabil este conditia obligatorie dar nu si suficienta pentru a avea in final o structura durabila, deoarece structurile din beton au caracteristici ce difera de structurile realizate din alte materiale:

In faza de proiectare, calitatea si performantele privind durabilitatea betonului sunt evaluate si definite, insa performantele efective depind de modul si procesul de executie;
Perioada de la inceputul procesului de executie – primele ore, zile, saptamani – este perioada in care durabilitatea structurii finale este determinata.

Fiecare dintre etapele procesului de punere in opera – turnare / pompare, vibrare, finisare – influenteaza in mod direct gradul de compactare, deci implicit omogenitatea, legatura beton-armatura, permeabilitatea si rezistentele betonului.
Procesul de pompare si de transport al betonului prin conducte metalice, este un proces complex influentat de caracteristicile betonului si ale echipamentului de pompare si transport. Betonul proaspat trebuie sa fie aspirat cu usurinta, comprimat si deplasat din pompa de beton in conducte, pentru ca apoi sa fie transportat pana la locul de punere in opera.
Pentru ca acest proces sa decurga corespunzator – pompare continua si rapida – betonul trebuie sa aiba anumite caracteristici reologice si un echilibru intre fluiditate si vascozitate.
Betoanele cu cantitati reduse de parti fine sau cele preparate cu agregate deficitare sunt in general betoane dificil de pompat si cu un risc ridicat de separare. Betoanele cu un raport mic A/C, betoanele cu cantitati mari de adaosuri/filler au, de asemenea, o capacitate redusa de a fi pompate, fiind vascoase.

Betonul cu vascozitate ridicata este rigid si lipicios si, ca o consecinta, poate deteriora rapid  conductele si echipamentele utilizate. Aditional, acest tip de beton necesita o durata prelungita de mixare, deci consum ridicat de energie, produsul final fiind dificil de pompat, vibrat si finisat.

Cea mai utilizata si la indemana metoda de gestionare si de reducere a vascozitatii este adaugarea de apa suplimentara in amestec – aproximativ 30 l de apa rehidrateaza 1 mc de beton. Insa aceasta apa suplimentara duce la obtinerea unui beton intarit poros, cu o durabilitate redusa si frecventa crescuta a fisurarii in timp.
Din alt punct de vedere, punerea in opera a unui beton cu o rezistenta redusa la separare, a unui beton vascos si lipicios, necesita implicarea unei forte de munca aditionale consistenta. In conditiile actuale din piata, forta de munca disponibila si calificata incepe sa fie o problema.

MasterEase® - solutia BASF pentru beton usor de prelucrat si compactat
Aditivul MasterEase se bazeaza pe o tehnologie dezvoltata si patentata de BASF: pentru acest produs a fost creata o noua generatie de polimeri – un nou tip de molecule care confera betonului caracteristici reologice exceptionale.
Denumirea gamei de produse sugereaza beneficiul principal - usurinta. In primul rand, aditivul scade vascozitatea betoanelor cu pana la 30%, ceea ce ii permite producatorului si contractorului sa toarne, sa finiseze si sa pompeze betonul cu o eficienta considerabil imbunatatita. Pe langa aceasta, produsul permite obtinerea de amestecuri de beton cu un impact redus asupra mediului (ca nivel de emisii de CO2) pe durata intregului ciclu de productie si executie.

Prin imbunatatirea rheologiei, respectiv reducerea vascozitatii betonului cu pana la 30%, MasterEase reprezinta o solutie la multe din aceste provocari reale din constructii, asigurand o serie de avantaje si beneficii pe intreg fluxul de productie:
Turnare / Pompare -  presiune mai mica,  distante sau inaltimi mai mari.
Eficienta mai mare a operatiunii de vibrare si/sau o vibrare mai facila.
Finisarea si nivelarea betonului cu un rezultat estetic imbunatatit si mai usor/rapid de realizat.
Mai putine intreruperi si probleme - cresterea satisfactiei si loialitatii clientilor.
Randament imbunatatit in utilizarea echipamentelor si durata de viata mai mare a utilajelor (pompe, cife, malaxoare, vagoneti, utilaje de turnare cu snec, etc.).
Reducerea costurilor cu forta de munca implicata in turnare, vibrare, nivelare, finisare, cat si in procesele ulterioare de reparare.
In general vorbind, piata de constructii si Romania in ansamblu, este o piata sensibila la costuri. Totusi, tendinta pozitiva este ca atat profesionistii si expertii din industrie, cat si consumatorul final, isi doresc din ce in ce mai mult un produs calitativ corect, sustenabil si eficient.

Continuand seria de noi tehologii pentru industria betonului:
MasterMatrix     betoane autocompactante cu  cantitati reduse de parti fine
MasterX-Seed     accelerarea intaririi betonului la termene foarte scurte
MasterSure    betoane cu mentinere indelungata a lucrabilitatii
MasterSuna     utilizarea nisipurilor contaminate cu minerale argiloase

BASF, cu gama MasterEase, faciliteaza procesul de punere in opera al betonului, cat si reducerea costurilor suplimentare, deci incadrarea in termenul de executie si in bugetul alocat fiecarui proiect.
Anul XIV, nr. 156, feb 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI