Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 137

NORDIMPIANTI. Automatizarea productiei de elemente prefabricate din beton

07.08.2017
NORDIMPIANTI. Automatizarea productiei de elemente prefabricate din beton
Compania Nordimpianti asigura, prin sistemele automatizate, reducerea costurilor fortei de munca, minimizand factorul uman care poate afecta procesul de productie si calitatea produsului finit, scaderea productiei de elemente cu posibile defecte si mentinerea pretului scazut al produsului finit.  
PREGATIREA PATULUI DE PRODUCTIE nu implica un nivel ridicat de automatizare, operatorul doar conducand si controland masina pe patul de productie multifunctional. Insa, masina in sine este automatizata in vederea accelerarii procesului de productie, reducerii fortei de munca si a timpului necesar pregatirii patului, avand functia de curatare a patul de productie de orice reziduu, pulverizare uniforma a uleiul de desprindere a elementelor produse, dar mai ales de tragere a firelor de pretensionare de-a lungul patului, datorita fortei si capacitatii de tractiune a masinii, operatiune care efectuata manual este extrem de dificila si periculoasa pentru operator.

Intrucat zona de productie trebuie pastrata cat mai curata si ordonata, Nordimpianti furnizeaza un sistem transportor care duce reziduurile de beton si apa provenite din taierea elementelor, departe de zona de productie intr-un rezervor de decantare, transportor fara de care, operatorii ar trebui sa efectueze zilnic operatiuni intense de curatare.

TURNAREA ELEMENTEULUI prin gama vasta de masini oferite de Nordimpianti cu tehnologii de turnare prin: extrudare, turnare prin alunecare si turnare umeda, in functie de tipul elementului din beton dorit. Extruderul ofera cel mai inalt nivel de automatizare, avand buncar de mare capacitate, monitorizat prin senzor care opreste automat masina cand betonul scade sub valoarea prestabilita, pentru a fi realimentata. Astfel, calitatea produsului de patul de turnare nu este afectata. Forma de insertie compacteaza betonul si in acelasi timp conduce Extruderul in directia inainte, de-a lungul patului, fara a fi necesara atentia constanta a operatorului.

Sistemul automat al controlulului compactarii, monitorizeaza constant prin celulele de incarcare sarcina in timpul turnarii, in functie de care, software-ul creste viteza si oscilatia spiralelor, regleaza formatoarele laterale, gradul de netezire si parametrii pieselor mecanice. In cazul uscarii, celula de sarcina citeste scaderea presiunii, software-ul incetineste viteza spiralelor si ajusteaza proportional oscilatia tuturor componentelor. Compactarea se va regla automat in mod invers, daca betonul este prea umed. Sistemul asigura compactarea si calitatea excelenta a produsului si impiedica uzura prematura sau defectiunea mecanica a pieselor.

DISTRIBUTIA SI TRANSPORTUL BETONULUI de la statia de betone la masina de turnare este deosebit de importanta. Masina Nordimpianti poate fi incorporata intr-un sistem prin care operatorul ei comunica operatorului statiei de betoane cantitatea, tipul de amestec, caracteristicile tehnice si calitatea betonului necesar, astfel incat poate fi planificat un program saptamanal de volum de beton necesar per ciclu. Cuva aeriana de transport de la statia de betoane se va opri automat in apropierea
buncarului distribuitor de beton de pe podul rulant si va transfera si descarca betonul in buncarul distribuitor cand primeste semnal ca acesta este gol, fara a fi nevoie de interventia umana.

MARCAREA ELEMENTULUI pe betonul proaspat turnat se efectueaza cu masina Plotter, prin trasarea liniilor de taiere si tiparirea pe produs, cu usurinta si in mod automat, a datelor de identificare a produsului, numerotari secventiale, localizarea gaurilor necesare, liniile de taiere unghiulara si codurile de bare, transmise ploterului prin Wifi sau Usb. Inscriptiile in fabricile cu volum mare de productie, sunt indispensabile in controlul calitatii si obligatorii pentru trasabilitate. Operatorul pozitioneaza Plotterul la inceputul patului de productie si porneaste masina, iar Ploterul prin senzorii de proximitate o urmeaza automat de-a lungul patului de productie.

INTARIREA BETONULUI poate fi automatizata prin controlul maturitatii cu senzori de temperatura, sistem controlat de PLC printr-un panou de se ajusteaza automat pentru asigurarea temperaturii optime de intarire a betonului, optimizand costurile de energie. Sistemul inregistreaza datele, astfel incat productia poate fi analizata, reglata si repetata.

TAIEREA ELEMENTULUI odata ce s-a intarit, este optimizata prin sistemul de control si dispozitivul de pozitionare cu laser, timpul de munca fiind redus cu pana la 80%, iar siguranta sporita prin absenta operatorului in acest proces.

Nordimpianti a conceput in vederea automatizarii si alte dispozitive precum: telecomenzi, sisteme de avertizare, de protectie la bord, alarma pentru depanare, toate putand fi gestionate si optimizate ulterior, pentru controlul lantului de productie, calcularea si dimensionarea elementelor, planificarea productiei, organizarea zonelor de stocare si planificarea transportului elementelor.

Automatizarea nu doar ca reduce costurile, ci creste calitatea productiei si siguranta umana, stimuland cresterea pe termen lung.
Anul XIV, nr. 156, feb 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI