Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 138

Avertismentele s-au confirmat – Sectorul de constructii a continuat sa se afunde in recesiune tehnica, iar tendinta pare a se mentine cu „sprijinul” de necontestat al guvernului

18.08.2017
Avertismentele s-au confirmat – Sectorul de constructii a continuat sa se afunde in recesiune tehnica, iar tendinta pare a se mentine cu „sprijinul” de necontestat al guvernului
Nici semestrul I al anului de gratie 2017 nu s-a dovedit a fi favorabil sectorului de constructii din Romania care, in conformitate cu tendintele actuale si preocuparile efective ale guvernului si ale majoritatii parlamentare, se pare ca va inregistra un regres sensibil si va crea mari probleme cresterii economice promise in programul guvernamental, asa cum reiese si dintr-o declaratie a domnului Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO): „In mod regretabil, recesiunea tehnica pe care Eurostat a confirmat-o in decembrie 2016 a fost continuata in semestrul I 2017. Piata cunoaste o contractie suplimentara din cauza inapetentei guvernamentale pentru o restartare a investitiilor publice, atat de la buget cat si din programele operationale ale cadrului CE 2014-2020. Dimensiunea economica a programului guvernamental ramane doar o promisiune electorala.” https://www.arenaconstruct.ro/sectorul-constructiilor-recesiune-tehnica/
Dar, chiar si acum, nu este prea tarziu pentru relansarea sectorului de constructii, iar raspunsul il avem in „Masurile propuse de ARACO Premierului Guvernului Romaniei pentru iesirea sectorului din recesiune tehnica”.

COMUNICAT DE PRESA
31.07.2017
Masurile propuse de ARACO Premierului Guvernului Romaniei pentru iesirea sectorului din recesiune tehnica
Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii – ARACO, prin adresa nr.464/21.07.2017 inaintata domnului Mihai Tudose, Prim-ministru al Guvernului Romaniei, a prezentat situatia in care se afla sectorul de constructii din Romania in anul 2017 si a propus un set de masuri urgente pentru iesirea din recesiune tehnica a acestuia.
Avand in vedere contextul actual problematic al sectorului de constructii marcat de:
- Declinul nivelului de productie de 16,7% la nivelul semestrului I in raport cu perioada relevanta din 2016
- Consumul „0” din fondurile europene disponibile din exercitiul comunitar 2014 – 2020 in sem. I, 2017
- Dinamica profund regresiva a ponderii acestui sector in P.I.B in ultimii ani
- Lipsa unui program substantial si coerent de promovare a investitiilor publice, aplicabil pe termen mediu, program finantat atat de la bugetul de stat, cat si prin sursele financiare aferente programelor operationale ale cadrului CE pe perioada 2014 – 2020.
- Lipsa de sustinere a proiectelor nefinalizate in cadrul de finantare comunitar din perioada 2000 – 2013 + 2, dar fazate in cadrul comunitar 2014 – 2020.
- Intarzierile majore in finalizarea reglementarilor din domeniul legislatiei achizitiilor publice cu implicatii semnificative asupra progreselor inregistrate in procesul de initiere a licitatiilor publice. De mentionat lipsa unor modele de contract de achizitii publice, echilibrate in planul drepturilor si obligatiilor stabilite intre beneficiari si prestatorii de servicii.
- Tergiversarea de catre autoritatile contractante a receptionarii lucrarilor finalizate de catre constructori cu implicatii negative asupra situatiei financiare a operatorilor economici.
- Neimplementarea MGPT.
- Intentia declarata a CNAIR de a dezvolta proiecte de infrastructura in regie proprie, precum si cheltuieli semnificative cu investitiile in acest sens.
- Intarziere nejustificata in promovarea reglementarilor devenite necesare odata cu modificarea prevederilor Legii 10/1995 – legea calitatii in constructii prin Legea 163/2016, care impun ca incepand cu data de 01.01.2018 sa devina obligatorie certificarea capabilitatii tehnico – profesionale a operatorilor din constructii.
- Absenta prevederilor legale necesare care sa permita ajustarea preturilor ca urmare a majorarii de la 01.02.2017 a salariului minim pe economie.
- Adoptarea si promovarea cu intarziere in consecinta a PNDL, masurile solicitate de ARACO in scrisoarea adresata Primului-ministru al Guvernului Romaniei sunt:
1. Activarea de urgenta si sustinere financiara a programelor operationale finantate comunitar.
2. Finalizarea procesului de adaptare legislativa la Directiva 2014/24/UE privind achizitiile publice prin:
2.1. Adoptarea de urgenta a Proiectul de Ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea unor acte normative cu impact in domeniul achizitiilor publice elaborat de ANAP in urma consultarii publice cu asociatiile patronale si profesionale.
2.2. Adoptarea de urgenta a modelelor de contract pentru achizitii publice plecand de la Conditiile Generale de Contractare si Conditiile Speciale de Contractare inspirate de FIDIC, adaptate legislatiei nationale si convenite intre reprezentantii Guvernului si cei ai asociatiilor patronale si profesionale in perioada 2014 – 2016.
3. Finalizarea proiectului de act normativ prin care certificarea capabilitatii tehnico-profesionale a operatorilor economici din constructii sa devina operationala incepand cu data de 01.01.2018.
4. Mentinerea cadrului financiar – fiscal intr-o zona de stabilitate care sa permita in continuare investitii private in domeniul imobiliar si eventuala reabordare a temelor privind potentialele proiecte in PPP.
5. Identificarea si promovarea unei solutii fiabile/sustenabile care sa reprezinte in Guvern zona de reglementare tehnica si economica pentru sectorul de constructii.

Laurentiu Plosceanu
Presedinte


Anul XIV, nr. 156, feb 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI