Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 138

Buldozerele de la Dressta – construite pentru performanta, durabilitate, polivalenta si confortul operatorilor

29.08.2017
Buldozerele de la Dressta – construite pentru performanta, durabilitate, polivalenta si confortul operatorilor

Bogatul patrimoniu mostenit, alaturi de experienta tehnica dovedita a inginerilor din uzina situata in localitatea Stalowa Wola – in traducere libera „Vointa de otel”, au asigurat recunoasterea companiei Dressta pe plan mondial drept un producator de echipamente grele, puternice si robuste, destinate aplicatiilor dintre cele mai dificile, de la lucrari terasiere si pana la pozarea conductelor.

Parte a unui important proiect industrial al guvernului polonez de dezvoltare a unui centru industrial siderugic departe de frontierele de atunci ale Germaniei si U.R.S.S. - ului, constructia uzinei metalurgice Stalowa Wola a inceput in februarie 1937, atunci cand a inceput sa fie construit si orasul cu acelasi nume. Initial s-a dorit ca uzina sa produca echipament militar pentru sporirea potentialului de aparare a Republicii Polonia, dar dupa finalizarea constructiei uzinei si anexarea Poloniei de catre Germania in cel de al doilea razboi mondial, productia de echipament militar a fost folosita pentru nevoile strategice ale Germaniei. Dupa razboi, dar mai ales la inceputul anilor '70, in urma incheierii unor conventii de acordare a licentelor cu companii binecunoscute din Europa si Statele Unite (Jones Cranes, Coles Cranes, Clark Equipment, Stetter GmbH si International Harvester), compania a suferit un mare proces de reorganizare si schimbare a profilului de productie, transformandu-se intr-unul dintre principalii producatori de echipamente pentru constructii din Europa Centrala – cunoscuta sub numele de Hula Stalowa Wola (HSW). Din 1988 si pana in 2005 au existat mai multe acorduri succesive de colaborare cu Komatsu Dresser, ulterior Komatsu America. In anul 1995 HSW si Komatsu America au format compania de joint venture Dressta Co. Ltd. care, in februarie 2005, dupa expirarea acordului de cooperare cu Komatsu, a devenit proprietatea exclusiva a companiei HSW.

In februarie 2012 s-a incheiat procesul de privatizare, iar divizia HSW pentru echipamente de constructie si Dressta au fost achizitionate de producatorul chinez LiuGong Machinery care, in martie 2014, a redenumit compania, LiuGong Dressta Machinery. Fondurile de privatizare au ramas in  Hula Stalowa Wola si au fost alocate pentru dezvoltarea productiei militare. Achizitionarea companiei de catre un producator chinez a deschis accesul la uriasa piata chineza si a reprezentat o injectie substantiala de resurse, ceea ce a asigurat o crestere a volumului de productie si a eficientei, marcand astfel inceputul unui nou capitol in istoria companiei. De atunci, Dressta si-a extins operatiunile de distributie de echipamente si piese de schimb in Europa, Asia si Pacific, Orientul Mijlociu si Africa, America de Nord si America Latina, sprijinind continuu activitatea celor peste 82 de dealeri cu un suport tehnic si un profesionalism de neegalat.
Durabilitatea dovedita a echipamentelor Dressta se reflecta si in numarul mare de buldozere si incarcatoare frontale pe pneuri ce poarta marca constructorului polonez si care, de peste 20 de ani, lucreaza inca pe santiere din Romania. Masinile pentru constructii proiectate de inginerii de la Dressta se dovedesc a fi robuste, puternice si polivalente, avand capacitatea de a excela in orice situatie. Indiferent daca sunt utilizate pentru proiecte de constructii rezidentiale, industriale sau comerciale, pentru baraje, drumuri, amenajari peisagistice si multe altele, incarcatoarele pe roti si buldozerele pe senile sunt esentiale pentru a rezolva cu usurinta orice cerinta, imbinand in mod armonios agilitatea si forta.

Buldozerele Dressta, compacte, medii sau mari, sunt masini destinate unei variate game de aplicatii. Echipate cu diferite tipuri de lame si scarificatoare sunt utilizate pentru lucrari terasiere sau in constructii, pentru amenajarea teritoriului, in silvicultura sau pentru stingerea incendiilor din natura, pentru manipularea materialelor in exploatari de suprafata sau in depozitele de deseuri. Ele pot fi echipate cu structuri de lucru specializate, pentru inlocuirea benzilor de cauciuc lungi ale conveioarelor din exploatarile de suprafata, pentru pozarea conductelor sau pentru compactarea carbunelui, etc. La solicitarea clientilor, ele pot fi personalizate conform solicitarilor, pentru a corespunde cat mai bine conditiilor si cerintelor impuse de locurile de munca unde se doreste a fi utilizate, putand fi folosite in zonele cu temperaturi scazute (de pana la – 500 C) sau in zonele tropicale.

Buldozerele Dressta sunt concepute pentru a modela terenuri dure, iar pentru aceasta, puterea pura dezvoltata de motoarele Cummins cu care sunt echipate, conforme cu standardele UE in vigoare, privind emisiile, asigura precizie si randament de lucru ridicate. Cabinele acestora dispun de comenzi ergonomice si intuitive, joystick-urile garantand o exploatare confortabila si o precizie maxima atunci cand se manevreaza utilajul si atasamentele acestuia. Varful de gama a buldozerelor Dressta este reprezentat de modelul TD-40R Extra.
Buldozerul Dressta TD-40R Extra : 67 de tone de performanta autentica pentru lucrari extreme

Modelul TD-40R Extra este cel mai masiv si mai puternic budozer produs de LiuGong Dressta Machinery, singurul care este echipat cu un motor care nu este produs de Cummins. Motorul diesel instalat pe acest echipament este mai silentios si mai prietenos cu mediul. Este vorba de un motor supraalimentat, model Perkins 2806F, cu o cilindree de 18,1 L si care dezvolta o putere nominala de 397 kW (540 CP) la 2.000 rpm si un cuplu maxim de 2.694 Nm la 1.300 rpm. Motorul, cu ECU si SCR, este certificat UE Stage IV / US EPA Tier 4F. Modul de racire, special proiectat, include radiatoarele de racire a motorului, a uleiului hidraulic, a combustibilului si a aerului aspirat de motor. La toate acestea se adauga un ventilator de tip cu suctiune, cu actionarea hidrostatica si turatie variabila, functie de conditiile de lucru.

Buldozerul in echiparea standard, cu cabina ROPS / FOPS, senile cu latimea de 610 mm, lama Semi-U si scarificator cu un dinte, are o masa operationala de 67.850 kg. Capacitatea lamei Semi-U este de 18,6 mc.

Optional buldozerul poate fi echipat cu lama  Full-U (22,8 mc) sau cu lama pentru carbune (39,8 mc). Totodata, in afara scarificatorului standard, mai sunt diponibile un scarificator de profunzime cu un dinte si un scarificator cu 3 dinti. Pentru micsorarea presiunii specifice asupra solului, sunt disponibile inca trei modele de senile, cu latimea de pana la 800 mm. Buldozerul asigura o forta maxima de smulgere de 622,5 kN si forta maxima de tractiune de 1225 kN.

Transmisia Power Shift, cu convertizor de cuplu cu un sigur etaj, cu 3 trepte pentru mersul inainte si 3 spre inapoi, combinata cu unitatea de directie de tip planetar, cu 2 viteze (High/Low), livreaza in final 6 trepte de viteza spre inainte si 6 inapoi. Tractiunea si maniabilitatea sunt mult imbunatatite, indiferent de sarcina. Selectarea vitezei de deplasare se poate face automat sau treptele de viteza pot fi preselectate, ceea ce ii ofera operatorului posibilitatea de a alege diferite moduri de functionare automata, in special in operatiile ciclice. Viteza maxima de deplasare este de 12 km/h (14,9 km/h la deplasarea inapoi).

Cabina standard, cu 6 geamuri mari, ofera o vizibilitate panoramica excelenta si directa atat la lama, cat si la scarificator. Cabina este bine izolata fonic si presurizata, fiind prevazuta cu un eficient sistem de recirculare a aerului, cu aer conditionat si sistem de incalzire. Confortul operatorului este asigurat si de scaunul cu suspensie pneumatica, prevazut cu cotiere rabatabile si multiple posibilitati de reglaj, iar facilitatea oferita de a putea roti scaunul la un unghi de 140 spre dreapta asigura operatorului o vizibilitate mai buna asupra lamei si scarificatorului si un control sporit asupra utilajului. In plus, exploatarea buldozerului TD-40R Extra se dovedeste a fi deosebita de facila gratie unui
avansat sistem electro-hidraulic de comanda a miscarii utilajului si actionarii atasamentelor. Toate functiile de control a directiei de deplasare si de operare a lamei sau scarificatorului sunt activate prin miscarea unui joystick sau prin apasarea unui buton de comanda situat pe fata acestuia. Pentru o operare de precizie, optiunea de instalare a unui sistem de ghidare Trimble, este disponibila pentru orice comanda lansata pe linia de fabricatie.
Anul XIV, nr. 156, feb 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI