Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 138

Concentrare de putere, manevrabilitate si polivalenta in noile incarcatoare frontale L 514 si L 518 Stereo, de curand prezentate de Liebherr

29.08.2017
Concentrare de putere, manevrabilitate si polivalenta in noile incarcatoare frontale L 514 si L 518 Stereo, de curand prezentate de Liebherr
Noile incarcatoare frontale pe pneuri L 514 si L 518 Stereo de la Liebherr, ce vor fi disponibile pentru comanda si livrare in a doua jumatate a anului 2017, indeplinesc cerintele standardelor de emisii de gaze poluante EU Stage IV / US EPA Tier 4 Final, sunt disponibile si in versiunile «Speeder», putand atinge o viteza maxima de 40 km/h si, gratie echiparii cu sistemul dual de directie Stereo si a unei noi cinematici unice in Z a bratelor, se caracterizeaza prin polivalenta si usurinta cu care pot fi manevrate.

Timp de peste doua decenii, variantele Stereo® ale incarcatoarelor frontale Liebherr au fost renumite pentru fiabilitatea, maniabilitatea si polivalenta lor. Recent lansate in fabricatie, noile incarcatoare Stereo, L 514 si L 518, au, de asemenea, toate aceste calitati. In plus, numeroase noutati, cum ar fi o noua cinematica unica in Z a bratelor sau confortul cabinei, ofera o reala valoare adaugata pentru operator. Componentele robuste si inovatorul sistem de racire in diagonala, asigura un ridicat nivel de fiabilitate. Sistemul dual de directie Stereo, care si-a dovedit calitatile pe modelele anterioare, asigura o productivitate ridicata, chiar si in cele mai inguste spatii de manevra de pe santiere. Ambele incarcatoare frontale vor fi prezentate de Liebherr potentialilor beneficiari in a doua jumatate a anului in curs, cu ocazia diferitelor expozitii si targuri comerciale, ele fiind deja disponibile pentru comanda si livrare.

Transmisia hidrostatica Liebherr, indelung probata pe modelele anterioare, asigura transmiterea in mod continuu a fortei de tractiune la roti. Pentru activitati cu ciluri de lucru care necesita parcurgerea de distante mai lungi sau pentru deplasarea intre santiere apropriate, modelele L 514 si L 518 sunt disponibile si in versiunile «Speeder». La aceste versiuni, viteza maxima de deplasare este de 40 km/h.

Incarcatorul frontal L 514 Stereo este destinat, in primul rand, pentru serviciile municipale si constructia de drumuri, dovedindu-se de un real ajutor si in alte multe aplicatii. Incarcatorul frontal L 518 Stereo, mai mare, este un model complet nou din gama de incarcatoare pe pneuri destinate aplicatiilor industriale, ca de exemplu in industria de reciclare, pentru operatiunile de lucru care necesita anvelope solide. Motoarele instalate pe aceste incarcatoare frontale sunt echipate cu inovative sisteme de ultima generatie pentru post tratarea gazelor de evacuare, ceea ce le asigura respectarea prescriptiilor impuse de standardele in vigoare pentru emisii de gaze poluante, UE Stage IV / US EPA Tier 4F. Emisiile de gaze poluante sunt considerabil reduse prin integrarea in sistem a unui catalizator de oxidare diesel (DOC), a unui filtru de particule diesel (DPF) si a reducerii catalitice selective (SCR).

Directia Stereo – mai multa suplete in miscari si sarcina de basculare superioara
Pentru Liebherr, elementul central al noilor variante de incarcatoare din gama Stereo® este, fara indoiala, conceptia unica a sistemului dual de directie, o combinatie intre sistemul de directie cu sasiu articulat si puntea spate cu roti directoare. Directia Stereo® asigura o manevrabilitate excelenta si o mai mare flexibilitate, astfel incat incarcatoarele realizeaza cu usurinta manevre dintre cele mai dificile. Comparativ cu incarcatoarele frontale cu sistem de directie cu roti directoare sau doar cu sasiu articulat, incarcatoarele L 514 si L 518, din gama Stereo®, ofera o raza de bracare exterioara, semnificativ mai mica. In acelasi timp, articulatia centrala oscilanta unica, cu element de amortizare a socurilor, maximizeaza confortul operatorului si optimizeaza stabilitatea masinii sub toate aspectele. De aceea, aceste incarcatoare frontale sunt ideale pentru efectuarea de operatiuni in spatii inguste, indeosebi pe santiere de constuctii situate in zone urbane, unde fezabilitatea indeplinirii unei sarcini de lucru depinde de manevrabilitatea masinii.

Echiparea acestor incarcatoare cu o punte spate cu roti directoare a asigurat reducerea efectiva a unghiului de articulare a sasiului, de la uzuala valoare de 400 la valoarea de 300. Aceasta realizare inginereasca, alaturi de articulatia centrala oscilanta, a avut ca rezultat cresterea sigurantei in materie de stabilitate a masinii si de basculare pe orice tip de teren, rezultand in plus si o sarcina de basculare mai mare. De aceea, incarcatoarele Stereo L 514 si L 518 se pot deplasa cu o sarcina utila mai mare decat incarcatoarele pe pneuri comparabile, din clase similare. Consecintele directe ale acestor caracteristici functionale il reprezinta cresterea productivitatii de zi cu zi. Cu extraordinara maniabilitate si manevrabilitate, noile incarcatoare Stereo  L 514 si L 518 se dovedesc niste masini auxiliare de lucru polivalente si sigure, deosebit de apreciate pe toate santierele de constructii.

O noua cinematica unica in Z a bratelor de ridicare – putere crescuta pentru o mai mare polivalenta

Noua cinematica in Z a modelelor L 514 si L 518 asigura o forta maxima de lucru in toate operatiunile efectuate. Forta crescuta de excavare si de smulgere din zona joasa de ridicare a bratelor, reprezinta un avantaj real in lucrarile de terasare. Totodata, in intervalul superior de ridicare a bratelor, cinematica unica a acestora ofera o forta de sustinere considerabila, caracteristica deosebit de importanta in aplicatii industriale, atunci cand se lucreaza cu echipamente grele atasate, cum ar fi o cupa de basculare de la inaltime sau o cupa cu clame hidraulice. Noua cinematica in Z la permite operatorilor sa lucreze cu furcile pentru paleti, in deplina siguranta  si cu o precizie ridicata pe tot intervalul de ridicare. Acest avantaj se dovedeste cu totul deosebit pentru servicii comunale sau activitati auxiliare in constructii si lucrari de geniu civil.

Pentru o polivalenta maxima, la bratele de ridicare cu cinematica in Z se poate atasa toata gama de echipamente din dotare, de la maturatoarea pentru servicii municipale si pana la plugul de zapada pentru servicii hibernale. Un nou dispozitiv hidraulic optimizat de cuplare rapida, oferit ca optiune de Liebherr, asigura o schimbare rapida a echipamentelor pentru o mai mare eficacitate, ceea ce sporeste volumul de lucru a masinii, ca si productivitatea sa. Conceptia avansata a dispunerii bratelor de ridicare asigura operatorului, alaturi de marea suprafata vitrata a cabinei, un camp de vizibilitate degajat asupra zonei de lucru si asupra echipamentelor atasate, inclusiv, de exemplu, asupra varfului furcilor. In acest fel, siguranta operatorului si a incarcaturii este bine asigurata.

Componente robuste si un sistem de racire evoluat – totul concentrat pe fiabilitate
Incarcatoarele Stereo de la Liebherr permit efectuarea a numeroase sarcini de lucru intr-o deplina siguranta in exploatare. Pentru a reusi aceasta performanta, departamentul de conceptie de la Liebherr s-a concentrat pe cresterea durabilitatii si a gradului de robustete a sistemelor si componentelor tehnice ale noilor incarcatoare frontale Stereo L 514 si L 518, perfect adaptate unele cu celelalte. De exemplu, puntile ofera o tractiune excelenta, chiar si pe suprafetele cele mai dificile, gratie unui diferential cu autoblocare automata. Conceptia robusta a puntilor portal si a structurii de baza, folosirea de oteluri de calitate superioara pentru constructia componetelor supuse unor tensiuni mari si componentele hidraulice indelung testate, asigura fiabilitatea acestor masini, oricare ar fi activitatile pe care trebuie sa le indeplineasca.

Instalarea unui nou sistem de racire, de inalt nivel tehnic, dezvoltat pentru noile modele L 514 si L 518, asigura un randament de lucru crescut. Acest sistem de racire directioneaza aerul de racire in diagonala prin intreg compartimentul motor, asigurand o disiparea optima a caldurii degajata de motor. Performantele de racire sunt adaptate cerintelor de lucru, reducandu-se astfel considerabil consumul de combustibil si emisiile sonore. Amplasarea sistemului de racire imediat in spatele cabinei operatorului, in cea mai curata pozitie de pe un incarcator frontal, reprezinta un real avantaj deoarece ventilatoarele aspirand aer curat, durata de exploatare a sistemului este mai mare, iar costurile de intretinere sunt mai scazute. Totodata, personalul de intretinere poate asigura mentenanta si curatarea sistemului de racire cu usurinta si in deplina siguranta, de la sol.

Un concept inovator – confortul si siguranta in timpul lucrului, la indemana operatorilor

In mod curent, diferiti operatori lucreaza pe incarcatoarele pe pneuri din aceasta categorie. De aceea, de-a lungul etapelor de dezvoltare a incarcatoarelor Stereo L 514 si L 518, departamentul de conceptie de la Liebherr a avut in vedere permanent ca modul lor de functionare sa fie suficient de intuitiv. Maniera simpla si ergonomica in care au fost dispuse comenzile, precum si joystick-ul de comanda Liebherr integrat in scaunul operatorului, asigura o operare facila si precisa a masinilor care, in final, garanteaza o economie de timp si o crestere a flexibilitatii pe un santier de constructii.

Accesul in spatioasa si confortabila cabina se face pe partea stanga, printr-o usa larga, care se deschide la 1800 si are o suprafata vitrata mare, pe o scara cu trepte antiderapante late si adanci si bare de sustinere mari.  La interior, confortul este asigurat de posibilitatea de a regla la talia operatorului, coloana volanului, tabloul de bord si scaunul cu suspensie. Noul design al cabinei ofera o excelenta vizibilitate de jur imprejurul masinii gratie, in primul rand suprafetei vitrate mari. Operatorul are astfel o imagine completa asupra a tot ce se afla in imediata apropriere a incarcatorului. Lucrarile pot fi efectuate si noaptea, gratie puternicelor faruri cu care este echipat incarcatorul, iar acestea pot fi personalizate in mod individual de catre client, la cerere.

La Liebherr, siguranta reprezinta o prioritate absoluta, iar conceptia constructiva a cabinei incarcatoarelor Stereo L 514 si L 518, cu structura ROPS si FOPS, este o dovada clara. Capota motorului este compacta si unitara, cu linii clare care permit operatorului sa supravegheze mai usor gabaritul masinii in timpul lucrului. Accesul la intregul compartiment motor este facilitat de deschiderea ampla a capotei dintr-o bucata, astfel incat intretinerea si mentenanta agregatelor si sistemelor din compartimentul motor pot fi efectuate in deplina siguranta de la sol. Conceptia constructiva a acestor noi incarcatoare pe pneuri, asigura, fata de alte incarcatoare pe pneuri din aceeasi clasa, o masa operationala mai redusa, o distributie optima a greutatii pe cele doua punti, sarcini de basculare mai mari si o manevrare mai usoara, mai rapida mai supla. Aceasta caracteristica se datoreaza in special amplasarii transversale a motorului, in partea din spate a incarcatorului, astfel incat, impreuna cu pompele hidraulice, sa compuna contragreutatile care, la alte incarcatoare pe pneuri, sunt adaugate in plus pentru compensarea sarcinii utile din cupa.


Anul XIV, nr. 156, feb 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI