Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 139

Macaralele Liebherr transpun in realitate un concept inteligent pentru producerea si stocarea energiei electrice

10.10.2017
Macaralele Liebherr transpun in realitate un concept inteligent pentru producerea si stocarea energiei electrice
Compania Liebherr prezinta o gama larga de macarale in cadrul unui proiect inovativ si amplu, in parteneriat cu Max Bögl Group, care presupune crearea unor concepte de viitor privind sustenabilitatea si protectia mediului inconjurator.
Liebherr reprezinta unul dintre cei mai importanti producatori  de utilaje de constructii din lume, extinzandu-se spre o gama de produse si servicii inovatoare, cum ar fi industria aero-spatiala, industria miniera sau cea  maritima.

Timp de cateva luni, Max Bögl Group, lucreaza la un concept inteligent de generare si stocare a energiei electrice naturale in nord-estul landului Baden-Württemberg.
O centrala moderna, de inmagazinare a energiei, prevazuta cu o instalatie de pompare, se construieste langa Schwäbisch Hall, impreuna cu patru turbine eoliene, cu o inaltime totala de pana la 240 de metri, ceea ce le face printre cele mai inalte din lume.
Caracteristica speciala a acestui proiect este faptul ca fiecare turbina eoliana va fi amplasata ulterior in centrul unui bazin circular cu apa.
Energia excedentara poate fi utilizata pentru pomparea apei din vale in interiorul acestor bazine cu apa. In perioadele cand consumul de energie electrica este mic, energia eoliana va fi stocata sub forma de energie hidraulica.
Uriasele bazine cu apa, sunt construite cu ajutorul macaralei telescopice Liebherr LTR 1220.
Macaraua telescopica compacta pe senile este ideala pentru constructia acestor tipuri de pereti masivi pentru bazinele de apa, ca un rezultat al flexibilitatii de inegalat a acesteia.
Pozitionata in centrul fundatiei circulare, cu un diametru impresionant de 63 de metri, macaraua prezinta o amprenta la sol foarte mica, fiind manevrata din acea zona si reusind sa ajunga in fiecare punct al peretelui bazinului de apa.
De asemenea, modelul Liebherr LTR 1220, este capabil sa se deplaseze cu atasamente de beton armat cantarind 12 tone, acest lucru reprezinta un beneficiu foarte important care permite lucrarilor de constructie de pe santier sa progreseze rapid.

Macaraua Liebherr LTR 1220 va fi ridicata si scoasa din bazin

Cel mai mare bazin dintre cele patru, care mai tarziu va fi capabil sa inmagazineze un total de 160,000 de m3 de apa, este format din sapte inele, fiecare fiind format din 28 de elemente din beton. Operatorul macaralei, Michael Otto, lucreaza de o luna pe modelul LTR 1220, pentru a asambla totalul de aproximativ 200 de segmente de perete curbat care formeaza intregul bazin.
Cu toate acestea, atunci cand zidul bazinului va fi gata, macaraua pe senile, nu va fi capabila sa iasa din interiorul bazinului, astfel ca modelul LTR 1220, va fi ridicat din bazin peste peretele inalt de 11 pana la 15 metri, de catre o macara mobila de la Liebherr, dupa ce, mai intai vor fi indepartate senilele de corpul macaralei.

Descrierea proiectului, elaborat de catre cei de la  Max Bögl Wind AG, prezinta cateva superlative prin care aceasta metoda eficienta de generare si stocare a energiei electrice va fi prezentata mai tarziu, spre exemplu, cele patru turbine eoliene cu diametrul rotorului de 137 de metri si o inaltime a axului de 180 de metri, vor fi printre cele mai inalte din lume.
In plus, fata de macaraua pe senile si cea mobila, precum si o gama intreaga de utilaje din divizia Liebherr Earthmoving, pe santier mai opereaza macaralele turn cu cap pivotant, incluzand doua modele din gama 280 EC-H 16.
Turnurile de depozitare inalte de 40 de metri, vor fi construite de o macara mobila Liebherr LTM 11200-9.1.
Aceste turnuri care se ridica din bazinele pasive si care pot inmagazina apa, vor fi folosite ca fundatii pentru turbinele eoliene. Turbinele sunt construite de catre o macara turn cu cap pivotant Liebherr 630 EC-H 70.
Aceasta macara amplasata pe turbina eoliana, va fi ridicata la o inaltime de 40 de metri pe turnul din bazinul activ, permitandu-i sa atinga o inaltime impresionanta a carligului de 191 de metri de nivelul solului.
Bazinele de apa si fundatiile turnului de 40 de metri pentru turbinele eoliene, sunt folosite ca instalatii de stocare a apei si mai mult de atat, rotoarele turbinelor si palele acestora ajung in zone in care conditiile de vant sunt mai favorabile.
Modelul de macara LTM 11200-9.1, de la Liebherr, echilibrat cu 202 tone de balast, cu noua osii, ridica enormele componente unul peste altul cu o precizie uimitoare.
Inelele de beton sunt livrate in patru segmente individuale, care sunt asamblate pe santier si manevrate cu ajutorul cablurilor de otel.
Componenta finita are un diametru de 16 metri, cu o inaltime de 1,5 metri si o greutate de 90 de tone.
Anul XIV, nr. 156, feb 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI