Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 140

Compania bistriteana RAAL se dezvolta pe piata echipamentelor multifunctionale, in urma colaborarii cu prestigioasa companie olandeza Diverto

30.10.2017
Compania bistriteana RAAL se dezvolta pe piata echipamentelor multifunctionale, in urma colaborarii cu prestigioasa companie olandeza Diverto
Revista Masini si Utilaje pentru Constructii este intotdeauna preocupata sa afle informatii noi din industria constructiilor din Romania si cu atat mai mult, cand este vorba de parteneriatele cu companiile straine care aduc un plus de imagine Romaniei.
Avem placerea sa va prezentam un interviu foarte interesant cu Directorul General al companiei RAAL S.A Bistrita, domnul Paul Adrian Ilies, care a reusit sa dezvoltate industria echipamentelor de racire pe un areal mai complex, reusind astfel sa atraga compania olandeza Diverto intr-un proiect amplu si cu implicatii pe termen lung in ceea ce priveste industria utilajelor multifunctionale din Romania.

Masini si Utilaje pentru Constructii : Primele informatii cu privire la utilajul multifunctional DIVERTO QS100 au aparut in luna februarie a anului in curs. Cunoastem ca, in dezvoltarea acestui proiect sunt angrenate trei companii, doua din Romania, RAAL Bistrita si Nicmar Danci, si compania olandeza Diverto International BV. Care este istoria acestei asocieri si care este contributia fiecareia dintre aceste societati la executia acestui utilaj multifunctional?

Paul Adrian Ilies : Colaborarea dintre compania RAAL SA si compania Diverto International BV a demarat in urma cu trei ani, atunci cand firma olandeza a apelat la firma noastra pentru a le furniza sistemul de racire pentru utilajul multifunctional DIVERTO QS100. Cu ocazia discutiilor purtate la Bistrita asupra proiectului, RAAL pentru sistemul de racire si pe durata testarii acestuia, reprezentantii firmei olandeze au propus RAAL-ului sa devina furnizor si pentru structura metalica a masinii in conditiile in care acestia au considerat ca firma noastra indeplineste conditiile tehnice si de calitate pentru realizarea acesteia. S-a avut in vedere investitia noua la RAAL pentru structuri din otel care include pe langa masini CNC debitare laser, perforare, etc si o linie automata de  tratare pentru protectie anticoroziune, prin intermediul instalatiei de pre-tratare chimica urmata de vopsirea KTL(cataforeza) si vopsire cu pulberi in camp electrostatic. Ulterior discutiile au avansat si de comun acord s-a stabilit ca montajul sa fie realizat tot la Bistrita. Pentru o serie de operatii, RAAL SA a angrenat si firma Nicmar Danci din Bistrita, care se numara printre cei aproximativ 20 de colaboratori ai firmei noastre.

M&U : In ce stadiu se afla astazi acest proiect si cand va fi lansat in productia de serie?

Paul Adrian Ilies : Fabricatia pentru primele cinci masini in RAAL a demarat in noiembrie 2016 cu un numar de 5 bucati, dintre care primele 2 utilaje au fost testate in martie 2017, apoi au urmat si celelalte. Productia de serie va fi lansata in noiembrie 2017 cu un numar de 6 bucati. Pentru aceasta etapa se urmareste reducerea costurilor simultan cu actiuni initiate de Diverto in directia dezvoltarii de noi functii pentru masina pe baza experientei din exploatare.

M&U : Unde se va executa utilajul, care este procentul de asimilare a componentelor in Romania si care sunt acestea?

Paul Adrian Ilies: In aceasta etapa utilajul se monteaza la Bistrita utilizand sasiul, celelalte componente de structura sunt produse de RAAL in colaborare cu Nicmar Danc, iar sistemul de racire este produs tot de RAAL. Cabina, motorul si componentele hidraulice ale masinii sunt furnizate de firme vest-europene de cea mai inalta calitate, cum ar fi John Deere, Parker, Linde si Dana. Asamblarea finala, echiparea cu optiuni, precum si testele finale inainte de livrare sunt executate de Diverto in Goes Olanda.

M&U : Prototipul modelului Diverto QS100 a aparut in anul 2013. De atunci modelul a fost continuu imbunatatit, a fost omologat pentru circulatia pe drumurile publice, sistemul de pliere a bratului a fost patentat in intreaga lume si multe alte sisteme au obtinut brevete tehnice. Prezentat la numeroase targuri internationale, Diverto QS100 a fost recompensat cu importante premii cum ar fi Galabau Innovation Medal, Red Dot Best of the Best etc. Cu ce vine nou utilajul multifunctional ce va fi fabricat in Romania?

Paul Adrian Ilies: Utilajul ofera o functionalitate integrata neegalata in constructia masinilor compacte. Diverto QS100, prin versatilitatea sa unica indeplineste functiile pentru tractoare, excavatoare, incarcatoare pe roti, cositoare si combinatii nelimitate ale acestor 4 functii. Masina poate rula pe sosele cu viteza de 40 Km/h si poate tracta remorca cu materiale si unelte. Diverto QS100 are cabina de lux pentru 2 persoane, cu vedere neingradita la drum. Masina poate opera in toate anotimpurile, iarna pentru curatarea drumurilor de zapada si gheata etc.

M&U : Care sunt punctele forte ce evidentiaza acest concept de utilaj multifunctional si pe care dumneavoastra le considerati ca vor atrage potentialii clienti? Care este nisa de piata careia i se adreseaza aceasta masina si care credeti ca va fi reactia pietei in Romania la aparitia ei?

Paul Adrian Ilies: Punctul forte il reprezinta utilizarea fara egal in multe sectoare, cu diferite functii, de la peisagistica, municipalitati / autoritati, servicii de deszapezire, in constructii, ajustarea spatiului verde de pe marginea carosabila, silvicultura. Folosit de un singur operator si acoperind o gama larga de functii, Diverto QS100, ofera clientilor sai posibilitatea unor economii mari in costuri, in conditiile in care inlocuieste utilizarea a trei, patru utilaje clasice.

M&U : Care sunt perspectivele pe termen lung in urma implicarii intr-un astfel de proiect? In Romania utilajul va fi comercializat prin societatea RAAL?

Paul Adrian Ilies : Reactia pietei provocata de prezentarea utilajului la targurile internationale dar si interesul manifestat de multi clienti din Romania, ne indreptatesc sa consideram ca aceasta cooperare dintre cele trei firme se va dezvolta mult in viitorul apropiat, astfel incat sa se ajunga la fabricatia de serie intr-un numar mult mai mare. Pentru clientii din Romania utilajul va fi vandut prin RAAL.

M&U : Sunteti specializati pe sisteme de racire si schimbatoare de caldura pentru o diversitate de aplicatii. Cu ce firma de profil importanta din afara tarii va asemanati si care sunt atuurile cu care iesiti in prim plan? O data cu implicarea in constructia de masini pentru constructii si servicii, ce alte domenii de lucru aveti in perspectiva?

Paul Adrian Ilies : Cu o experienta de 30 de ani in productia sistemelor de racire si a componentelor acestora (radiatoare, racitoare de ulei, racitoare de aer, condensatoare pentru instalatii de clima) care sunt destinate industriei utilajelor agricole, utilajelor pentru constructii, industriei miniere, vehiculelor comerciale si autovehiculelor, firma RAAL exporta aproape in totalitate tot ce produce, in jur de 99% din cifra anuala de afaceri indreptandu-se spre piata externa. Produsele RAAL ajung pe toate continentele lumii, mai concret la peste 200 de clienti, dintre care putem mentiona: JOHN DEERE, CLAAS, JCB, DOOSAN, LINDE, MANITOU, PARKER, ABB, INGERSOLL RAND, VAN HOOL, ROTAX, SOLARIS, CONTINENTAL, SAMSUNG, etc.
Tinta noastra este ca inovatia si creativitatea inglobate in produsele RAAL sa adauge valoare produselor clientilor nostri, diferentiindu-i de competitorii lor. Credem ca am ajuns sa fim perceputi de clientii nostri ca o firma FLEXIBILA si INOVATOARE. Ingineria este principalul nostru punct forte.
Compania se pregateste pentru viitor si a investit in cercetarea si proiectarea de echipamente de racire destinate automobilelor hibride si electrice. Livrarile au inceput si avem contracte incheiate cu firme recunoscute pe plan international. Noile echipamente – schimbatoare de caldura pentru componente electronice si racitoare pentru baterii - fabricate in serie mare, ajung  sa echipeze automobile din Europa, Asia si Statele Unite. Fabricatia este realizata intr-o sectie noua pusa de curand in functiune. Incurajati de rezultatele obtinute, in prezent am demarat o noua investitie pentru linii de fabricatie in serii mari, dedicate clientilor importanti.

M&U : Pentru cititorii nostri, va rugam sa ne faceti o prezentare tehnica pe scurt a utilajului multifuctional DIVERTO QS100 ce va fi fabricat in Romania (caracteristici tehnice si functiuni de lucru).

Paul Adrian Ilies :  

 •           Specificatii de tractor cu peste 60 cai putere pentru PTO (cupla de putere) la 540 si 1000 rotati pe minut;
 •          Tiranti in trei puncte de categoria a 2-a, capacitate de ridicare de 2.5 tone, cu autobalansare si impingere;
 •             Capacitatea hidraulica la 200 bar de 3x40 l/min.;
 •             Capacitate de 4.8 tone, pentru remorcare pe sosea;
 •             Functia de excavator cu rotatie 360 grade cu brat articulat din trei piese, pozitie centrala la cupa, capacitate de sapare 3.2 metri adancime, 5.8 metri lungime si 5.4 metri inaltime;
 •           Functia de incarcator cu rotire 360 grade cu inaltimea maxima de 3 metri si capacitate de 1700 kg;
 •          Capacitate de atasare cositoare mecanica pe Boom cu rotire 360 grade si alimentare hidraulica;
 •         Motor principal John Deer cu puterea maxima 115 cai putere;
 •     Componente hidraulice de inalta calitate, posibilitate de alimentare la capatul bratului de 2x40 l/min la 240 bar pentru unelte mecanizate;
 •          Rezervor diesel de 120 l;
 •          Rezervor hidraulic de 150 l;
 •        Toate zonele tehnice accesibile in mai putin de 3 minute timp de operare cu posibilitatea de a bascula cabina;
 •         Telecomanda optionala pentru controlul total din afara masinii;
 •         Frana optionala pneumatica cu compresor.

Anul XIV, nr. 157, apr 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

TRUCK POWER , Martie 2019
 
Truck Power, Martie 2019

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI