Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 140

GRUNDODRILL 18ACS stapanind pantele abrupte din valea Brandnertal in Alpii de Est

27.10.2017
GRUNDODRILL 18ACS stapanind pantele abrupte din valea Brandnertal in Alpii de Est
Comunitatea idilica din Brands, cu 700 de locuitori, se afla la o altitudine de 1000 m in capatul vaii Brandnertal, la baza muntelui Schesaplana (2965m), in mijlocul masivului muntos Rätikon.
Localitatea a fost mentionata prima data in 1347. Primii turisti au sosit in valea Brandnertal la mijlocul secolului 20 cand turismul in Alpi a crescut in popularitate si au inceput sa se construiasca cabane in munti. Incepand cu 1990 dezvoltarea infrastructurii pentru turismul de vara si iarna a crescut in permanenta. Comunitatea din Brand primeste anual 265.000 de turisti.

Forajul dirijat a fost singura solutie
Izvoarele Glingabrunnen, localizate la sud-vest de Brand, in valea Zalimtal (circa 1280 – 1330 m altitudine) sunt una din cele mai impresionante atractii naturale din Voralberg. Se compun din mai multe izvoare alimentate direct din ghetarul Brandner apa iesind din subteran la izvoarele Glingabrunnen. Comunitatea a decis sa instaleze 3 conducte din PE 100-RC (rezistenta mare la crapare), ND 125, pentru apa potabila, alimentarea unei hidrocentrale si umplerea unui rezervor pentru zapada artificiala. Pentru aceasta sarcina era nevoie de o tehnologie ultra performanta pentru instalarea conductelor in imediata apropiere a atractiei naturale. Lungimea traseului a fost calculat la 115 m pentru fiecare conducta. Deoarece metoda sapaturii deschise era imposibila in terenul abrupt si stancos consultantii de la Sutterlütti Geological Consultants au sugerat constructorului - compania Plankel Bohrungen din Wolfurt in Vorarlberg - ca ar trebui folosita metoda instalarii prin foraj orizontal dirijat asistat de fluid de foraj.

O lucrare pentru specialisti
Pentru aceasta lucrare s-a ales un utilaj specializat in forajul in roca - GRUNDODRILL 18ACS. Alegerea a fost evidenta deoarece acesta a fost dezvoltat special pentru astfel de lucrari. Compania Plankel a primit suport pentru planificare si executie din partea specialistilor departamentului STS din cadrul TRACTO-TECHNIK. Nici un alt utilaj nu este mai potrivit pentru un sol ca acela decat GRUNDODRILL 18ACS (All Condition System). Drept fluid de foraj s-a utilizat o suspensie cu biopolimer pentru taiere, lubrefiere, antrenarea detritusului, racire si stabilizare a forajului. Fluidul de foraj a fost amestecat special, in avans, de societatea Phrikolat.

Totul era pregatit pentru primul foraj dirijat cu un diametru de 165 mm. Gaura de intrare de sus s-a executat intr-un teren foarte abrupt la o inclinatie de 67% iar cea de jos a iesit la o inclinatie 3% - 4% dupa circa 115 m si 38 de prajini de foraj. Relativ la gaura de intrare forajul a atins adancimi de aproape 20 m cu o raza de curbura de circa 150 m. Forta de rotatie medie a prajinii interioare a fost de 1400Nm si de 3000Nm pentru cea exterioara, iar forta de impingere/tragere a fost intre 59 si 118 kN la un consum de lichid de oraj de 80 l/min. Nu a fost necesara largirea preliminara deoarece diametrul prajinilor de 165 mm a fost destul de mare pentru tragerea directa a conductei PE 100-RC de ND 125. Conducta perforata si termosudata a fost trasa imediat dupa terminarea forajului pilot intr-o singura zi. Conducta a fost pregatita langa punctul de iesire al prajinilor, atasata la un largitor de 160 mm si trasa treptat in tunelul forat. Contrar solului aproape impenetrabil si abrupt specialistii de pe utilajul GRUNDODRILL 18ACS au terminat aceasta operatiune in doar 3 ore.
Efectuarea lucrarii a fost posibila in doar 13 zile, de la inceputul amenajarii complexe a punctului de lucru pana la final.Anul XIV, nr. 157, apr 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

TRUCK POWER , Martie 2019
 
Truck Power, Martie 2019

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI