Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 145

Grupul FAMY a investit in Metso, iar licenta de exploatare pentru cariera Famy Lancrans a fost extinsa pentru inca 30 de ani

02.04.2018
Grupul FAMY a investit in Metso, iar licenta de exploatare pentru cariera Famy Lancrans a fost extinsa pentru inca 30 de ani
Cariera Lancrans a grupului FAMY, situata in partea centrala a Frantei, la granita dinspre est, este o exploatare de agregate si nisip, extractie de argila si caolin veche de peste 100 de ani, foarte importanta pentru aceasta zona a Europei, fapt pentru care s-a impus si extinderea acesteia. In aceste conditii, investitia grupului FAMY intr-o noua instalatie s-a dovedit esentiala pentru cariera deoarece, daca noua instalatie nu ar fi respectat cerintele mai stricte de mediu din secolul XXI atunci carierei nu i s-ar mai fi acordat licenta de exploatare pe urmatorii 30 de ani.

Cu o solutie completa de la Metso toata lumea profita, iar acum grupul FAMY lucreaza intr-o stransa colaborare cu comunitatea locala, ambele parti sunt satisfacute, iar afacerea are in continuare succes. Cu o suprafata de 62 de hectare si o diferenta de nivel de 700 m, cariera Lancrans este una dintre cele mai mari cariere din regiunea Rhône – Alpi, situata la mai putin de 40 km vest de Geneva, Elvetia. Este o cariera cu un viitor de productie stralucit, deoarece beneficiaza de 15 milioane de tone rezerve minerale, suficiente pentru a asigura trei decenii de productie la nivelul ritmului anual actual.

Pentru a raspunde exigentelor crescute in materie de productivitate, calitate, sanatate si securitate, FAMY a investit intr-un nou complex pentru tratarea completa a agregatelor, in anul 2011. Avand o relatie de lucru de lunga durata cu Metso, centrul de service fiind situat in aproprierea carierei si serviciile de dupa vanzare fiind foarte bune, acestea au constituit unii dintre numerosii factori care au stat la baza achizitionarii de la Metso a unei noi instalatii complete, la cheie, de procesare a agregatelor.

”Exploatarea instalatiei genereaza mult mai putin zgomot decat cea anterioara, iar modul cum functioneaza este mult superior din punct de vedere al sanatatii si sigurantei. Produsele finale rezultate sunt, de asemenea, foarte bune. Daca nu aveam toate aceste avantaje cu noul complex, atunci nu near fi permis sa continuam sa lucram aici inca 30 de ani”, explica Jérôme Petetin, directorul carierei Famy Lancrans. ”Acum 25 de ani, 5.000 de persoane au semnat o petitie impotriva continuarii functionarii carierei. In contrast cu acest eveniment, in urma cu sase luni o persoana a dorit sa lanseze o alta petitie, dar nu a mai fost sustinut de nimeni.”

Investitii de mai mult de 12 milioane de euro
Un spalator cu tambur cu dimensiuni impresionante, lungime 12 m si diametru 3 m, pentru spalarea agregatelor, model LD 30120™ cu tehnologie in simplu flux a fost instalat de Metso in cariera Lancrans, acesta fiind unul dintre cele 12 astfel de instalatii instalate de Metso in Franta si unul dintre cele 231 de bucati instalate de Metso in intreaga lume, 134 fiind cu flux direct si 97 cu tehnologie contra curent. El este parte a investitiei de mai mult de 12 milioane de euro, facute de FAMY in modernizarea si sporirea capacitatilor de productie ale carierei.

„Curatarea produselor noastre este foarte importanta”, explica J. Petetin. „Fiecare roca extrasa din cariera noastra contine 15% argila inainte de a fi spalata. Noi aveam nevoie de o instalatie de spalare de calitate pentru a elimina complet argila.” Era clar ca aceasta impresionanta instalatie de spalat cu tambur, lunga de 12 m si avand un diametru de 3 m, joaca un rol vital in productia carierei Lancrans. Argila aderenta la sfaramaturile de roci, pietrisul si nisipul extras din cariera, dupa trecerea prin aceasta instalatie de spalare, este complet indepartata inaintea ciclului de concasare si sortare a agregatelor la dimensiunile solicitate de clienti pentru diverse aplicatii. LD 30120™ integreaza blindaje din cauciuc Trellex, garantand astfel cele mai bune performante de spalare a rocilor si o durata mare de viata. Tamburul este prevazut cu placi speciale din otel de 30 – 40 mm, etansari metalice plate si inele ranforsate, toate contribuind la prelungirea duratei de viata.
 
Tamburul este pus in miscare de un sistem mecanic fiabil, format din 6 sau 8 mecanisme de actionare echipate cu 32 sau 40 de anvelope Michelin, iar pentru spalarea materialului detritic se foloseste un debit de apa de 500 tone/ora. Aproape jumatate din investitia totala a fost cheltuita pe integrarea in complexul de la Lancrans a noilor modele Metso. Elementul cheie in cadrul solutiei generale de instalatii Metso din cadrul complexului este un concasor cu impact Nordberg® ™ NP1213, care functioneaza ca si concasor tertiar, in circut inchis, si care este prevazut cu sistemul de automatizare Metso IC2000™ de control a procesului de concasare. Mai sunt instalate doua ciururi de sortare Premier ES303™, un ciur inclinat Premier CVB2050™, instalatia cu tambur pentru spalat agregate LD30120™ si o unitate MS pentru separarea nisipului de argilele foarte fine.

De asemenea, Metso a furnizat toate benzile transportoare folosite in procesul de productie si stocare. Apa utilizata pentru spalarea agregatelor este reciclata printr-un rezervor de decantare si doua filtre prese pentru deshidratarea suspensiilor reziduale, astfel incat la fata locului nu exista iazuri de decantare. Namolul, ca produs rezidual este transportat inapoi in cariera. Despre sistemul de automatizare IC2000™ instalat pe concasorul cu impact NP1213, J.Petetin spunea: „Suntem deosebit de multumiti de IC2000. El este foarte usor de utilizat si ne da toate informatiile de care avem nevoie. Nu am avut nici o problema cu acesta de la instalarea lui.”

Randament imbunatatit
„In vechiul complex se lucra in doua schimburi. Cu actualele echipamente Metso noi putem sa obtinem acelasi nivel de productie doar intr-un singur schimb. Vecinii nostri sunt foarte multumiti de acest lucru”, spunea J. Petetin, adaugand ca FAMY si-a imbunatatit de o maniera semnificativa randamentul factorilor de productie in cariera Lancrans, scazand la jumatate efectivul de lucru. El evidentiaza si alte beneficii, rezultate din cooperarea cu Metso: „Inainte foloseam trei concasoare, acum folosim doar unul. Totodata, pentru alimentarea instalatiei cu roci foloseam sase basculante, iar acum instalatia este alimentata prin intermediul unui conveior ce coboara de la cariera.” Lungimea conveiorului ce coboara de la cariera este de 920 m. Astazi, in cariera de la Lancrans, compania FAMY prelucreaza aproximativ 500.000 de tone/an de material detritic. Dintre acestea, circa 400.000 de tone sunt destinate productiei de beton pentru clientii din Franta si Elvetia, iar 100.000 de tone sunt transformate in produse cu dimensiunile de 0–4 mm, 4–6 mm, 6-10 mm sau 10-14 mm utilizate pentru producerea mixturii asfaltice folosita pentru construirea/repararea de autostrazi in Franta.

FAMY se ocupa de comunitatea locala si de mediul inconjurator

Ca o adevarata afacere de familie, FAMY Lancrans a dorit sa exploateze cariera intr-un deplin acord cu locuitorii si intreprinderile din orasul ce poarta acelasi nume cu al carierei si care este situat in vecinatatea acesteia. „Am avut aici, pe parcursul a 10 ani, trei evenimente deosebit de reusite de tipul «Ziua Usilor Deschise». Pe parcursul fiecareia dintre ele, noi am explicat cum ne desfasuram activitatea si cum am reusit sa ne prelungim licenta de exploatare, lucrand in acelasi timp intr-o maniera ecologista. Intr-una dintre aceste zile am avut si aproape 700 de vizitatori.” - spunea J. Petetin.

Pe langa relatia stransa cu vecinii sai, FAMY Lancrans si-a propus sa incurajeze biodiversitatea la fata locului, in partenariat cu autoritatile locale. Un rau bine ingrijit trece pe langa cariera, iar in apele lui se intalneste o fauna diversa, chiar si o specie rara, pe cale de disparitie, de amfibieni. De asemenea, FAMY permite fermierilor locali sa-si duca vacile la pascut in anumite zone ale carierei, care nu mai sunt exploatate dar care au acum pasuni bogate. In aceste situri se intalnesc multe insecte care atrag la fel de multe si diferite specii de lilieci. Cariera se inchide in mod traditional iarna, timp de doua luni, cand temperaturile sunt foarte scazute si accesul la si dinspre cariera este periculos.
Anul XIV, nr. 156, feb 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI