Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 146

JCB face istorie din nou! - partea a II-a

07.05.2018
JCB face istorie din nou! - partea a II-a
Cu o saptamana inainte de sosirea primaverii 2018 si in acord cu renasterea naturii, in cadrul unui fabulos eveniment de lansare, JCB a prezentat in avanpremiera, in exclusivitate reprezentantilor presei de specialitate din Europa, primele produse ale noilor generatii de excavatoare pe senile, mini – excavatoare electrice si nacele foarfeca cu baterii litiu–ion.

Mini-excavatorul electric JCB 19C-1 E-TEC va fi lansat in cursul acestui an. Avand la baza versiunea de top a modelului cu consola spate scurta (19C-1) lansat anul trecut, noul mini-excavator foloseste un motor electric si 3 pachete de baterii modulare de ultima generatie cu celule litiu-ion NMC, ce echipeaza vehiculele electrice cele mai recente. Fiecare pachet de baterii, protejat de o carcasa robusta, este conceput sa reziste conditiilor extreme de utilizare de pe santiere. Integrarea pe acest mini-excavator a celor mai recente tehnologii din domeniu asigura motorului electric, alimentat la 48 V, un randament ridicat. Acesta ofera un cuplu motor instantaneu superior celui generat de motorul diesel standard instalat pe modelul conventional.

Motorul actioneaza un sistem hidraulic Bosch Rexroth confirmat, care asigura aceleasi performante de excavare cu cele a mini-excavtorului standard de 1,9 tone. Combinarea sistemelor electrice si hidraulice asigura un randament ridicat si necesita cerinte de racire inferioare sistemului clasic (diesel – hidraulic). Instalarea unui mic radiator de racire a uleiului, echipat cu un ventilator electric de putere scazuta si decuplare automata, contribuie la prelungirea duratei de viata a bateriilor si reduce nivelul de zgomot emis de masina. Incarcarea completa a bateriilor asigura o zi de lucru completa, intr-un ciclu de lucru normal, sau patru ore de functionare in conditii extreme.

JCB 19C-1 E-TEC este dezvoltat pe acelasi sasiu cu ecartament variabil si poate fi echipat cu aceleasi echipamente de sapare ca si modelul diesel astfel incat, cu bratul balansier de 1.100 mm, poate atinge o adancime maxima de sapare de 2.576 mm. Totodata, posibilitatea de echipare cu o larga gama de echipamente atasate face din acest mini-excavator un instrument ideal in proiectele de demolare si renovare."Cu noul ex
cavator 220X, JCB a atins noi niv ele de calitate in ceea ce priv este dezvoltarea produselor si fabricarea masinilor, pentru a satisface asteptarile tuturor clientilor nostri de pe piata excavatoarelor. Fiecare detaliu a fos t examinat cu atentie si a fost optimizat, pentru a asigura masinilor durabilitate maxima si fiabilitate in exploatare.Mai mult de atat, noi am cautat sa simplificam sarcina operatorului, dar si a tehnicianului de service, pentru a reduce perioadele de imobilizare a excavatorului si a spori rentabilitatea. Excavatorul JCB 220X marcheaza aparitia unei nou generatii de excavatoare JCB care, multi ani de acum incolo, vor lucra cu fidelitate pentru profesionisti." - Tim Burnhope, Seful Biroului de Inovare si Dezvoltare de la JCB

Mini-excavatorul electric beneficiaza de brate reproiectate, iar toate furtunurile hidraulice de presiune, pentru o mai buna protectie, sunt montate in interiorul structurii bratelor. Articulatiile bratelor si ale lamei sunt prevazute cu bucse grafitate care asigura extinderea intervalelor de gresare la 500 de ore, iar toate punctele de gresare sunt amplasate pe aceeasi parte a masinii.

Excavatorul pe senile JCB 220X
JCB a dezvoltat pe parcursul a 4 ani un nou excavator pe senile, modelul JCB 220X, primul produs din noua generatie de excavatoare pe senile din «Seria X». Acest nou excavator de 22 de tone va inlocui omologul sau din «Seria JS», o gama de masini ce a fost proiectata de constructorul japonez Sumitomo. Pe parcursul celor 4 ani, JCB a evaluat masinile concurentei, a colectat peste 1.000 de cerinte din partea clientilor si a pus la punct un program intensiv de incercari si verificari a componentelor si masinilor testate, care a permis atingerea nivelelor optime de calitate si fiabilitate rezultate din feedbackul primit de la clienti. De acum incolo, «Seria X» va fi completata, pornind de la modelul 220X, cu celelalte modele solicitate de clienti, mai usoare si mai grele.

Caracteristicile definitorii ale noului excavator sunt:
• cabina cu 15% mai spatioasa, cu structura ROPS integrata si beneficiind de o izolatie fonica superioara;
• structura superioara cu 200 mm mai lata, pentru o amplasare optimizata a componentelor in spatiul de sub capota;
• pozitionarea bratului principal pe axa mediana longitudinala a masinii, pentru o mai buna precizie de excavare si o durabilitate superioara;
• productivitate sporita cu 10% si un consum de combustibil redus cu pana la 15%;
• conceptie ergonomica a postului de lucru al operatorului, cu o interfata intuitiva si simplu de utilizat;
• capota motorului si capace de acces mai robuste, pentru o mai mare rezistenta si o protectie sporita.

Confortul operatorului a constituit o prioritate absoluta in conceptia noului excavator JCB 220X. Cabina, cu o structura complet noua va fi montata pe toate modelele din Seria X. Cabina este cu 100 mm mai lunga si are o latime de 1 m. Cadrul de rezistenta ROPS este integrat in structura cabinei, iar geamurile panoramice sunt plane. Nivelul de zgomot in interiorul cabinei este incredibil de scazut, nedepasind 68 dB(A) la nivelul urechilor operatorului, fata de 73 dB(A) la generatia anterioara, iar vibratiile transmise sunt mult diminuate gratie unui nou sistem de amortizare, cu 4 silentblocuri pe care este asezata cabina.

Pentru a asigura o vizibilitate optima, motorasul stergatorului de parbriz este amplasat in partea stanga, jos, a parbrizului. Pentru confortul operatorului sunt disponibile 3 versiuni de scaun Grammer care, printre alte functionalitati, au optional capacitatea de incalzire si ventilatie. Joystick-urile de comanda sunt amplasate pe console fixate la armatura scaunului. Podeaua plata si covorasul de cauciuc, reproiectat, asigura o curatare mai usoara a interiorului cabinei.Atentia la detalii este evidenta la JCB 220X. Un contor de ore de functionare suplimentar este amplasat in interiorul cabinei astfel incat sa fie vizibil din exterior, de la nivelul solului. Ansamblul de comenzi, ergonomice, sunt in totalitate gandite pentru confortul operatorului, fiind dispuse pe o noua consola cu comenzi montata pe scaun. In fata operatorului, pe partea dreapta, este amplasat un monitor cu display de 7 inch, cu pozitie reglabila, ce afiseaza functionalitati si meniuri intuitive, accesibile prin intermediul unui comenzi rotative asemanatoare touchpad-ului auto.

Accesarea rapida a modurilor defunctionare afisate pe monitor si existenta unor butoane dedicate fiecarei functii, asigura operatorului posibilitatea de a executa mult mai rapid operatii regulate. Podeaua in zona de repaos a picioarelor , pedalele si levierele de directie au fost reproiectate in sensul sporirii confortului operatorului in timpul lucrului. In plus, excavatorul poate fi echipat din fabrica cu un sistem GPS, cu un dispozitiv de atasare rapid a echipamentelor de lucru, cu cap hidraulic rotativ si inclinabil, precum si cu un sistem centralizat de ungere.

Conceputa si dezvoltata pentru a oferi clientilor maximum de eficienta si rentabilitate, cu un nou aspect exterior robust si impunator si afisand prin fiecare componenta o durabilitate si o fiabilitate de neegalat, noua Serie X se va impune, fara indoiala, pe piata excavatoarelor cu senile.

Proiectarea excavatorului cu o latime mai mare, de 2,7 m, a permis inginerilor de la JCB sa pozitioneze central bratul principal. In aceasta pozitie a bratului se reduc fortele exercitate pe coroana dintata de orientare a turelei, iar operatorului i se ofera o precizie mai mare in timpul operatiunilor de excavare si posibilitatea de a lucra cu cupe de capacitate mai mare. Latimea mai mare a suprastructurii superioare a permis o amplasare optima a componentelor, agregatelor si contragreutatilor. Pachetul de racire redimensionat, a fost prevazut cu radiatoare cu fante mai mari si optional, poate fi prevazut cu gratare de protectie suplimentare detasabile. Capace mari, cu fete duble din otel ambutisat, sunt amplasate pe partile laterale, pentru un acces facil de la nivelul solului, si deasupra capotei motorului.

Motoarele JCB EcoMAX de pe excavatorul JCB 220X, cu norma de poluare UE Stage IV, au fost testate mai mult de 110.000 de ore pe 70 de masini diferite, in conditii de mediu si in aplicatii dintre cele mai dificile. In ceea ce priveste componentele hidraulice, JCB lucreaza cu pompe hidraulice si distribuitoare de ultima generatie de la Kawasaki si Kayaba. Diametrele furtunurilor hidraulice de inalta presiune au fost sporite, pentru a se asigura un debit superior fara a se modifica viteza de curgere, scazand astfel nivelul de uzura si crescand durata de viata a furtunurilor.

Fara a modifica bratul principal sau balansieru, JCB ofera optiunea de pozitie flotanta a bratului, ceea ce asigura o nivelare fina si amelioreaza eficacitatea ciocanului hidraulic, prin aplicarea unei presiuni adaptate la echipamentul de lucru. Instalarea pe fluxul de fabricatie de supape hidraulice de siguranta, face ca excavatorul sa fie apt si pentru operatiuni de ridicare de sarcini, iar montarea optionala a unei supape de siguranta pe cilindrul hidraulic de actionare a cupei, permite utilizarea furcilor pentru palete.
Anul XIV, nr. 156, feb 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI