Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 150

Asfalt Remix AS din Norvegia isi bazeaza activitatea pe masinile de frezat Wirtgen

24.08.2018
Asfalt Remix AS din Norvegia isi bazeaza activitatea pe masinile de frezat Wirtgen

Timpul inseamna bani, iar acest lucru este valabil si in cazul micilor santiere pe care le intalnim zi de zi, pentru reabilitarea cailor de acces asfaltate, unde lucrarile trebuie finalizate cu rapiditate, dar in mod fiabil si durabil. Pentru acest tip de lucrari mica masina de frezat la rece W 60 Ri se dovedeste ideala. Intr-adevar, la sfarsitul interventiei, masina pregatita pentru de lucru poate fi transportata usor si rapid pe santierul urmator, fara pierderi de timp – un avantaj care nu a ramas neremarcat de furnizorul norvegian de servicii de reabilitare rutiera, Asfalt Remix AS. Aceasta companie acorda o importanta deosebita adaptabilitatii si rentabilitatii masinilor pe care le utilizeaza, tocmai pentru ca, in Scandinavia, perioada optima de lucru in domeniul constructiilor este mai scurta. Si tocmai din acest motiv, Asfalt Remix AS utilizeaza exclusiv exclusiv masinile Wirtgen in activitatea sa principala care este frezarea la rece.

Text: Valeriu BEZDEDEANU

Societatea Asfalt Remix AS, cu sediul social in apropriere de orasul Oslo, isi desfasoara activitatea in intreaga Norvegie de peste 20 de ani, fiind cel mai mare furnizor de servicii de frezare la rece. Pentru sezonul de lucru 2017, aceasta antrepriza si-a extins si modernizat flota de aproximativ 20 de masini, achizitionand trei masini mari de frezat Wirtgen W 220, dintre care doua cu cabina, si doua masini mici de frezat Wirtgen W 60 Ri. De-a lungul sezonului, micile masini de frezat la rece si-au demonstrat polivalenta si flexibilitatea lor intr-un mod impresionant. Pentru Eyvind Brynildsen, director la Asfalt Remix „conceptul de masina complexa, precum si alte multe detalii, fac diferenta in ceea ce priveste rentabilitatea.”

Functiile automate si suplimentare integrate sporesc eficienta economica
Pe santiere, mica masina de frezat la rece W 60 Ri se remarca in mod deosebit datorita numeroaselor functii automate si suplimentare integrate, usor de utilizat. De exemplu, operatorul frezei Jon Anders Fjeld a apreciat in mod special posibilitatea ca, de la cotiera multifunctionala, sa poata regla inaltimea masinii fata de sol si sa salveze valoarea setata, in conditii de confort maxim, in pozitia asezat si cu o singura mana. Dupa repozitionarea tamburului de frezare in pozitia de lucru, masina putea freza pe o banda paralela la exact aceeasi adancime ca mai inainte. Modelul W 60 Ri este prevazut cu patru butoane individuale ce pot fi personalizate cu diferite functiuni (pana la 20 de functii), permitand fiecarui operator sa adapteze masina de frezat la propriul stil de lucru si sa faca ajustari in functie de cerintele intalnite pe fiecare santier. In Norvegia, unde este esential sa se inlature stratul de suprafata al drumului pe o adancime de 4 cm, aceasta functie permite sa se castige mult timp.

In plus, pe ecranul situat pe cotiera multifunctionala sunt afisate numeroase informatii importante, cum ar fi: datele privind lucrarile efectuate pe santier (ca de exemplu suprafata frezata, masa si volumul materialului frezat, numarul de autobasculante incarcate), nivelul de umplere al rezervoarelor de apa si de combustibil, viteza instantanee de avans si turatia tamburului de frezare. Toate aceste informatii permit operatorului sa-si organizeze in mod optim misiunea de lucru, inclusiv stabilirea opririlor pentru refacerea plinurilor si pentru inlocuirea dintilor de frezare.


Simplu de transportat si de manevrat
In plus fata de activitatea de frezare ca atare, manevrarea masini pentru a o deplasa de la vehiculul de transport pe santier, efectuarea diferitelor manevre pe santier, inclusiv deplasarea cu spatele, fac parte din activitatea zilnica a unui operator de asemenea masina mica de frezat la rece. In unele zile, Jon Andres Fjeld trebuia sa lucreaze pe patru sau mai multe santiere. In acest context, respectarea termenelor limita a fost facilitata si de inovatiile implementate pe aceasta masina, ca de exemplu: retragerea automata rapida, in doar 30 de secunde, a rotii din spate dreapta in pozitia retrasa (in fata tamburului de frezare), prin comanda hidraulica de la postul de operare. In timpul acestei manevre, tamburul de frezare nu este in contact cu suprafata drumului, asa ca invelisul rutier nu este deteriorat in zona de manevra.

Mica masina de frezat convinge si prin viteza ridicata de deplasare de la vehiculul de transport pana la santier. Ea se poate deplasa cu o viteza de pana la 12 km/h (versiunea cu 4 roti), respectiv 8 km/h (versiunea cu 3 roti). In nici un moment nu se pierde timp, chiar si atunci cand masina se deplaseaza cu spatele pentru a incepe frezarea unei noi piste, caci deplasarea se poate face cu tamburul de frezare in functiune.

Pentru diferitele manevre, rotile din fata decalate una in fata celeilalte (varianta cu 4 roti) faciliteaza trecerea peste mici obstacole si borduri. In plus, Wirtgen a echipat masina cu roti fata deosebit de late, ceea ce reduce sarcina transmisa la sol si asigura o uzura scazuta.

Pentru toate manevrele, directia masinii se stabileste prin intermediul joystick-ului, dar daca unghiul de virare este deosebit de mare, se poate utiliza volanul din dotare. Cand roata din spate dreapta este retrasa automat in fata tamburului, raza de viraj a masinii se reduce corespunzator. Masinile mici de frezat la rece trebuie, de multe ori, sa manevreze in spatii restranse, iar aceasta caracteristica contribuie la accelerarea derularii lucrarilor si asigura o profitabilitate ridicata. „Simplitatea cu care se poate incarca pe un vehicul pentru a fi transportata si marea flexibilitate a masinii in timpul efectuarii manevrelor sunt pur si simplu fenomenale. Acest lucru mi-a permis in fiecare zi sa realizez toate proiectele de mica anvergura”, spunea Jon Anders Fjeld, referindu-se la modelul W 60 Ri cu care lucra. Si adauga: „In cele din urma, cu toate aceste inovatii, noua masina de frezat este chiar mai performanta decat generatia precedenta.”

Sistemul automat de nivelare LEVEL PRO PLUS, pentru rezultate mai precise de frezare
Pentru o frezare de precizie este necesara o nivelare de precizie. Din acest punct de vedere, echipa de la Asfalt Remix este convinsa ca solutiile tehnice oferite de Wirtgen sunt cele mai bune. Dintre acestea, modernul sistem de nivelare LEVEL PRO PLUS de la Wirtgen este foarte apreciat deoarece utilizarea sa este intuitiva si aduce un nivele de automatizare extrem de ridicat. „Acest sistem permite obtinerea de rezultate mult mai precise ale frezarii si, prin urmare, o calitatea excelenta”, explica Eyvind Brynildsen. Dupa acest prim sezon de lucru cu noile masini mici de frezat, el s-a declarat complet multumit de ele: „Modelul W 60 Ri este o veritabila masina de calitate superioara, extrem de rentabila. In primul rand, pentru ca putem finaliza proiectele noastre mult mai rapid si, in al doilea rand, pentru ca putem executa mult mai multe misiuni de lucru diferite, folosind o singura masina de frezat.”

Solutii tehnologice avansate implementate pe masinile de frezat mari
In segmentul masinilor de frezat mari, solutiile high-tech implementate de Wirtgen ofera acestora valoare adaugata. Un exemplu de ce inseamna valoare adaugata il constituie cabina insonorizata instalata pe aceste masini, care este o optiune mult solicitata in Scandinavia. Elementul central al acestei cabine il reprezinta sistemul OCS (Operator Comfort System). Cabina, gratie unui sistem hidraulic, poate fi deplasata la stanga sau la dreapta, poate fi rotita cu 1100 in orice directie, din orice pozitie, astfel incat, in orice moment operatorul masinii poate ajunge rapid in cea mai buna pozitie pentru o vizibilitate optima, chiar si la manevrele de mers inapoi. Pentru transportul masinii de frezat pe trailere joase, cabina poate fi rabatuta in lateral. „Am echipat doua masini de frezat cu aceasta cabina. Echipamentul interior de inalta calitate indeplineste toate cerintele”, explica Eyvind Brynildsen alegerea facuta. Transmiterea de imagini a zonelor de lucru ce nu sunt direct vizibile operatorului, functionarea precisa a joystick-ului de comanda si climatizarea automata performanta, cu functii de incalzire, racire si ventilatie, sunt tot atatea caracteristici de confort ale cabinei care creeaza conditii de lucu ideale pe orice vreme, o protectie optima impotriva intemperiilor si o vedere panoramica excelenta, indiferent de conditiile exterioare. „Acest nivel de confort permite operatorilor sa se concentreze asupra lucrului si sa ofere o munca de calitate”, adauga Eyvind Brynildsen, explicand astfel ca nu regreta in nici o clipa decizia sa de a achizitiona aceste masini de frezat mari.

Un pas inainte prin trainingul asigurat in uzina Wirtgen
Pentru receptionarea celor cinci noi masini de frezat la rece, Eyvind Brynildesen s-a deplasat la Windhagen, Germania, la sediul de productie Wirtgen. El a fost insotit de toti operatorii de masini de frezat si de echipa de mecanici de mentenanta, astfel ca toata lumea a beneficiat de o instruire intensa pe masini. „Am reusit sa descoperim noile evolutii in detaliu. Formatorii de la Wirtgen ne-au oferit numeroase sfaturi si trucuri care sa ne ajute sa utilizam masinile intr-un mod mai sigur si mai eficient” - spunea  Eyvind Brynildesen.In plus de trainingul pe masini, vizitarea liniei de productie a reprezentat un moment important pentru delegatia Asfalt Remix. Si chiar daca nu a fost pentru prima data cand Eyvind Brynildesen a fost la Wirtgen – Windhagen, el a spus: „Wirtgen, fiind o companie foarte inovatoare si dinamica, am reusit sa invat si sa vad si acum multe lucruri noi.”

De peste 20 de ani in serviciul clientilor
Serviciul de relatii cu clientii este o parte esentiala a filozofiei grupului Wirtgen. De la infiintarea sa, in anul 1995, compania Asfalt Remix AS nu foloseste pentru lucrarile de frezare a imbracamintii rutiere decat masini de frezat de la liderul de piata Wirtgen – prima masina fiind o mica masina de frezat la rece tip W 500. De atunci, Asfalt Remix beneficiaza de asistenta companiei norvegiane de vanzari si service a grupului Wirtgen, cu sediul in Sande i Vestfold, la 60 km sud-est de Oslo. „Suntem pe deplin multumiti de aceasta colaborare – fie cu sediul central din Germania, fie cu sucursala din Norvegia”, spunea Eyvind Brynildsen.

In timpul desfasurarii trainingului la sediul Wirtgen din Germania, s-a discutat in egala masura si despre lucrarile de mentenanta si aprovizionare cu piese de schimb. Asupra acestui punct, Asfalt Remix are o opinie clara: „Serviciile asigurate de Wirtgen sunt pur si simplu imbatabile. Ori de cate ori avem nevoie de ajutor, exista intotdeauna cineva care sa ni-l acorde. In general, din fericire de altfel, nu a existat niciodata o «urgenta» reala, deoarece masinile sunt extrem de fiabile”, spunea  Eyvind Brynildsen, fara a-si ascunde satisfactia. Totodata, interventiile sunt limitate aproape exclusiv la activitatile periodice de intretinere planificata. „Si din acest punct de vedere, suntem complet multumiti de marimea si calitatea serviciilor oferite.”
Anul XIV, nr. 156, feb 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI