Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 150

Well, let's rock and roll – sau cum a castigat exploatarea carierei «Jackson Valley» din California in eficienta si disponibilitate, prin modernizarea liniei de concasare

24.08.2018
Well, let's rock and roll – sau cum a castigat exploatarea carierei «Jackson Valley» din California in eficienta si disponibilitate, prin modernizarea liniei de concasare

In cariera de piatra «Jackson Valley» a fost instalat, in doar trei zile, un nou concasor cu falci,  Nordberg® C140™ - un excelent rezultat al unei colaborari eficiente cu Metso si distribuitorul local, Compass Equipment.

Text: Valeriu BEZDEDEANU

Cariera «Jackson Valley» este detinuta si exploatata de societatea pe actiuni George Reed Inc. o afacere de familie care, de peste 60 de ani, isi desfasoara activitatea in Central Valley din California in doua domenii cheie de functionare: divizia de constructii, care se ocupa de proiecte locale publice sau private, cum ar fi constructia de drumuri, poduri, centre comerciale si alte dezvoltari si divizia agregate, pentru productia de agregate folosite la producerea de materiale de constructie, precum asfaltul si betonul, folosite de divizia de constructii. In plus fata de cariera «Jackson Valley», George Reed detine, de asemenea, cariera «Table Mountain» in Jamestown, precum si instalatii pentru tratarea materialelor si de amestecare a asfaltului la cald, in localitatile Clements si Escalon, din California.

Situata in nordul Californiei, in apropierea orasului Ione, cariera «Jackson Valley» a cunoscut o crestere constanta a cererii de agregate in ultimii ani. Potrivit lui Kenny Benson, director productie agregate la George Reed, 55 pana la 65% din agregatele din cariera sunt utilizate in productia de asfalt. Astfel, cariera «Jackson Valley» sprijina centrala de asfalt din Clements, propietate a lui George Reed si cea mai mare instalatie a companiei, de amestecare la cald a asfaltului. Cariera produce aproximativ 350.000 de tone de agregate pe an pentru asfalt, precum si materiale suplimentare pentru proiecte de reabilitare si reparatii de urgenta. „Cu vremea rea din ultimii 5 ani, din timpul iernii si primaverii, afacerea noastra a fost diferita din cauza tuturor inundatiilor”, explica Benson, adaugand: „Am produs tone de piatra sparta, de anrocamente si material de balast folosite pentru repararea digurilor in fiecare an.”

Provocari Operationale
Din anul 2001, George Reed a lucrat in stransa colaborare cu Compass Equipment, Inc., distribuitorul Metso din nordul Californiei. Presedintele societatii Compass Equipment, Steve Appleby, impreuna cu Victor Abreo (Vice Presedinte Piese de schimb si Service) si Ron Moras (Vice Presedinte Operatiuni Distributie-Instalare) au incheiat un parteneriat cu echipa de la «Jackson Valley» pentru a reduce la minim costurile pentru perioadele de nefunctionare si pentru a face instalatia mai eficienta. „Suntem mandri de capacitatea noastra de a furniza pe santierul clientului echipamente noi sau pe care le avem deja construite, de a ajusta cu precizie procesul de productie la client si de a face santierul mai eficient”, spunea Appleby. „Putem retrage si inlocui rapid echipamentele pe baza unei analize preliminare a operatiei de prelucrare, in plus proiectam si construim echipamente despre care suntem convinsi ca se vor potrivi nevoilor clientului, inainte de inceperea procesului de productie”.

O provocare pentru operatorii de la «Jackson Valley» o reprezinta insasi rocile exploatate in cariera, din care sunt obtinute agregate. Cunoscuta ca „roca verde”, pentru ca contine minerale de clorit, aceasta roca vulcanica este binecunoscuta pentru duritatea ei care face dificila prelucrarea ei cu echipamentele de concasare. „Este doar natura pietrei”, explica Benson. „Uneori intram intr-un filon care doar ii place sa se sfarame. Metso ne ajuta sa le concasam in mai multe etape.”

O alta provocare pentru cariera «Jackson Valley» a fost obtinerea autorizatiei de functionare. Prin ordonanta locala, cariera poate functiona doar 12 ore pe zi, cinci zile pe saptamana. Un timp de functionare limitat inseamna, pentru productia de agregate, sa se puna un accent deosebit pe eficienta si disponibilitate. „La sfarsitul sezonului trecut, am avut o problema mecanica cu un Nordberg® HP400™, era vineri dupa-amiaza tarziu si l-am sunat pe Victor de la Compass”, spunea Kenny Benson. „El a trimis o echipa aici sambata devreme, iar cand am inceput lucrul luni dimineata, reparatiile erau facute si totul functiona. Acesta este genul de serviciu constant pe care il obtinem de la Compass Equipment.”

Instalare rapida
„Pe parcursul ultimilor opt pana la zece ani, am inlocuit toate concasoarele cu con de la cariera Jackson Valley”, spunea Steve Appleby. „Acolo au fost utilizate si alte marci dar, in timp, le-am inlocuit pe toate cu concasoare Metso”. In plus fata de concasorul cu falci Nordberg® C140™, cariera «Jackson Valley» mai are trei concasoare cu con de la Metso: un Nordberg® GP500™, un Nordberg® HP400™ si, din noua generatie, un Nordberg® HP4™.

Cea mai recenta actualizare a tehnicii de concasare la «Jackson Valley» a constat in inlocuirea unui concasor primar cu falci, originar din anii '60, cu un nou Nordberg® C140™. Cu ajutorul expertilor de la George Reed, a reprezentantilor Metso si a echipei de la Compass, instalarea noului C140 a fost realizata in numai trei zile. „Designul modular al seriei C Series™ de concasoare cu falci, le face mult mai usor de instalat si, de aceea, reprezinta o alegere economica pentru innoirea echipamentelor, asa cum s-a facut la Jackson Valley”, explica Nayles Bakke, responsabil cu distributia produselor Metso, in sud-vestul SUA.

Concasorul C140 proceseaza rocile extrase din cariera pentru a crea un produs primar de 18", care este preluat pe o banda transportoare catre concasorul GP500 pentru a produce agregate de 3x5 inch, fie alimenteaza concasoarele secundare. Cu noul concasor cu falci au fost indeplinite obiectivele de productie, realizandu-se o productie de circa 600 tone pe ora. Totodata, conceptia concasorului a permis reducerea timpilor de oprire pentru ajustarea reglajelor. „Datorita design-ului integrat al modelului C140, acum avem capacitatea de a realiza reglajele de concasare in doar cateva minute in loc de cateva ore”, spunea Cory Turney, inginer sef la George Reed. „Conceptia amortizoarelor si a limitatoarelor din cauciuc special asigura o functionare mai linistita a concasorului si reduce uzura concasorului, precum si deteriorarea ulterioara a fundatiei acestuia”, adauga el.

„Noi am fost satisfacuti de toate echipamentele Metso pe care le-am achizitionat”, spunea Kenny Benson. „Avem un concasor GP500 pe care l-am utilizat timp de zece ani, fara reparatii majore. Prima noastra reparatie majora pe GP500 am facut-o acum doi ani. Echipamentul Metso este grozav.”

Concasoarele cu falci Nordberg® din Seria C de la Metso
Concasoarele cu falci Nordberg® din Seria C de la Metso sunt concepute pentru a rezista la materialele dintre cele mai dure. Avand o constructie revolutionara, bazata pe o structura modulara asamblata fara sudura, ceea ce garanteaza o mai buna rezistenta a metalului la oboseala, in conditii de concasare dintre cele mai dificile, ele sunt capabile sa functioneze de o maniera extrem de fiabila si de productiva in mii de aplicatii din domeniul mineritului, al exploatarii carierelor, al reciclarii si alte domenii industriale. Concasoarele cu falci Nordberg® din Seria C, ca si concasoare primare, constituie coloana vertebrala a oricarei linii de concasare.
Anul XIV, nr. 156, feb 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI