Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 152

In cariera Zingel, concasarea rocilor se face cu precizie elvetiana

20.12.2018
In cariera Zingel, concasarea rocilor se face cu precizie elvetiana
Infiintata cu peste 90 de ani in urma si, la ora actuala, una dintre cele mai importante companii elvetiene din sectorul productiei de materiale de constructii si agregate, compania KIBAG Seewen si-a optimizat in ultimii ani conceptul asupra modului de exploatare si de prelucrare la cariera Zingel, bazandu-se in permanenta pe anticipare pentru a avansa in sporirea productivitatii si flexibilitatii. Solutiile inovatoare, tehnologiile moderne si gandirea progresista au fost intotdeauna o traditie pentru KIBAG Isituata pe malul lacului Lauerzer, langa orasul Schwyz din Elvetia, exploatarea rocilor dure se face de peste 100 de ani, dar exploatarea carierei de catre compania KIBAG Kies Seewen AG se face de 40 de ani. Cariera are o capacitate anuala de productie de aproximativ 300.000 de tone, ceea ce reprezinta circa o zecime din cererea nationala de agregate de inalta calitate si are un rol important in aprovizionarea industriei de constructii regionale si a Cailor Ferate Federale Elvetiene (SBB). Astazi, cariera dispune inca de rezerve miniere cu licenta ce pot fi exploatate pentru inca aproximativ 13 ani. De aici, se extrage si se prelucreaza o roca putin abraziva, un calcar silicios cu duritate mare (indice de rezistenta la sfaramare prin compresiune, 20), foarte solicitant si care necesita in toate privintele cerinte mai stricte privind tehnologia de prelucrare.

De aceea, in optimizarea procesului de prelucrare a acestor roci, initiata de compania KIBAG Seewen, concasoarele Metso s-au dovedit o prezenta imperios necesara. Dupa ce Drossard Sales & Service GmbH, reprezentanta generala a Metso in Elvetia, a instalat in acest an un concasor de impact Nordberg® NP1110™ in cariera Zingel, a sporit productia de material cu granulatie fina, depasindu-se toate cerintele de calitate prognozate. „In ceea ce priveste operatiunile de concasare, operatorii au avut numai de castigat din respectarea in totalitate a cerintelor de calitate solicitate. Nu au existat compromisuri in ceea ce priveste respectarea cerintelor”, spune Hans Josef Drossard, proprietarul reprezentantei generale a Metso pentru Elvetia.

Optimizarea operatiunilor si procedurilor de productie in cariera Zingel

Cooperarea stransa dintre societatea Drossard Sales & Service si conducerea carierei Zingel operata de compania KIBAG Seewen, exista deja de nu mai putin de sapte ani. Inca de atunci, obiectivul comun al conducerii carierei, precum si al distribuitorului Metso pentru Elvetia, Drossard, a fost acela de a optimiza procesele de productie pentru obtinerea de agregate de calitate superioara. Concasorul primar, pe care Drossard l-a instalat acum cinci ani ca parte a dezvoltarii noii zone de exploatare a carierei Zingel, a fost rezultatul unei perioade de evaluare anterioare de doi ani. La acea vreme, concasorul stationar cu falci Nordberg® C120™ de la Metso era o noutate, fiind proaspat lansat pe piata. Decizia de a achizitiona noul model concasor cu falci a fost luata avand in vedere performantele convingatoare ale concasorului, o combinatie ideala dintre spatiul de concasare, cinematica si parametrii de functionare, iar instalarea sa s-a dovedit a fi deosebit de utila pentru cariera, chiar si in zilele de acum. La inceputul anului 2017, KIBAG a investit din nou in echipamente Metso. De aceasta data, un concasor cu impact Nordberg® NP1110™ a fost instalat ca un concasor secundar pentru agregate fine (material de alimentare 0/16 mm). Reglajul fin si automat al concasorului asigura o calitate constanta a sorturilor, astfel incat, in functie de volumul de materie prima, de pozitiile placilor de impact si de viteza de rotatie a rotorului, se poate obtine, in procesul de prelucrare, o forma optima a sorturilor finale. Distribuitorul Metso pentru Elvetia, Josef Drossard, cunoste foarte bine cerintele tehnice asociate modului de operare din cariera Zingel si, totodata, deja dovedise performantele primului concasor primar stationar livrat catre KIBAG. Toate aceste considerente au determinat semnarea contractului pentru livrarea noului Nordberg® NP1110™.

Optimizarea productiei si sporirea continutului de nisip
Una dintre cerintele principale ale KIBAG, legate de utilizarea noului concasor recent achizitionat, a fost cresterea de o maniera semnificativa a productiei si optimizarea procesului pentru sporirea continutului de nisip. Optiunile flexibile de comanda si control implementate pe concasorul Nordberg® NP1110™ au fost bine primite de operatori. Inainte de achizitia echipamentului, s-au efectuat numeroase analize fizico-chimice ale rocilor extrase din cariera, iar valorile au fost incluse in actualul software Bruno, folosit de Metso pentru simularea prelucrarii rocilor in vederea selectarii concasorului sau ciurului de sortare potrivit cerintelor solicitate de productie a agregatelor. Rezultatele preconizate s-au dovedit a fi nu numai foarte promitatoare, ci chiar s-au confirmat dupa instalarea finala a echipamentului.

Dupa punerea in functiune a concasorului secundar cu impact Nordberg® NP1110™, s-a dovedit ca valorile determinate ale produselor finale corespundeau in proportie de 99% cu rezultatele obtinute prin rularea software-ului de simulare Bruno. „Folosind acest software am reusit sa producem produse finale de inalta calitate, imediat de la instalarea echipamentului. In plus fata de activitatile cotidiene ale reprezentantei Metso locale, Drossard Sales & Service, noi am fost convinsi in a achizitiona acest echipament si de durata lunga de exploatare a barelor de impact din crom-ceramica instalate pe rotorul noului concasor Metso, precum si de intervalele extinse de intretinere”, spunea Kaspar Herger, sef atelier intretinere echipamente in cariera Zingel.

Datorita lungimii placilor de impact si a rezistentei mai mari la abraziune a placilor ce captusesc camera de concasare, sfaramarea rocilor in concasorul NP1110, datorata lovirii dintre fragmentele de roca, este mult mai puternica decat la echipamentele anterioare. Pozitia placilor de impact si interstitiul dintre placile de impact si barele de impact, se pot ajusta automat, operatiune care este efectuata de regula o data pe zi prin intermediul sistemului de control.

Controlul flexibil al turatiei
Cu noul concasor Nordberg® NP1110™, cariera Zingel beneficiaza in plus de un grad mai inalt de concasare. Faptul ca viteza de rotatie a concasorului poate fi adaptata la cerintele de productie, se datoreaza convertizorului de frecventa incorporat care acopera un interval de turatie mai larg.

"Productia noastra a capatat un impuls puternic. Cu noul echipament producem nisipuri de calitate superioara si proportional mai multe fractiuni alese de noi, curba de cernere fiind mult mai consistenta." - Konrad Schorno, Seful operatiunilor la cariera Zingel

Perspectiva unor noi concasoare
La cumpana dintre anii 2017 si 2018, in perioada reviziei de iarna, KIBAG si-a propus sa inlocuiasca un vechi concasor cu impact, investind intrun concasor conic stationar Metso Nordberg® GP220™. Noul echipament a asigurat cresterea capacitatii de concasare secundara a materialului de alimentare de 16/40 mm in cariera Zingel, ameliorand calitatea agregatelor si reducand considerabil costurile de productie si de mentenanta. Drossard a optimizat astfel capacitatea de productie a instalatiei de concasare, doar prin instalarea noului echipament de concasare secundar, cu o tehnologie de concasare adecvata, fara a modifica conditiile de manipulare a materiei prime la nivel local ori capacitatea silozului ori zona de depozitare a sterilului. In cazul carierei Zingel, sistemul de transport cu banda rulanta, in lungime de 400 m, va trebui insa sa fie insa modernizat in viitor. Intr-o cariera atat de functionala cum este cea de la Zingel, selectarea de noi echipamente care nu doar ca trebuie sa sporeasca productivitatea, dar care trebuie sa se si integreze perfect in procesul de pregatire, se dovedeste a fi o sarcina dificila. Nu exista nici o indoiala ca cerintele specifice impuse pentru granulatia si forma agregatelor vor trebui luate in considerare pentru noile concasoare ce vor fi achizitionate.

Scopul noilor investitii: nisipuri de calitate superioara
Operand de acum incolo cu cele doua concasoare, concasorul cu con GP 220 si concasorul cu impact NP1110, productia de nisip de calitate poate fi marita oricand in viitor, ceea ce este, de asemenea, in interesul operatorilor. De asemenea, aceasta etapa deschide calea pentru o mai mare flexibilitate a instalatiei de concasare in ansamblu. In functie de cerinta pietei sau a silozului de dozare a instalatiei, o parte a produsului finit furnizat de concasorul GP220 ar putea fi prelucrata cu concasorul NP1110, pentru a fi transformata in nisip. Continutul de nisip (0/4 mm) din materialul de alimentare (0/16 mm) este initial de circa 28%, dar dupa prelucrarea cu concasorul de impact NP1110 ajunge la 84%. Fractia de balast pentru calea ferata (16/63 mm) reprezinta mai mult de 50% din productia totala si constituie produsul principal al carierei Zingel. Urmeaza apoi pietrisul si nisipurile ce intra in compozitia asfaltului (in fractiuni obisnuite 0/2, 2/4, 4/8, 8/11, 11/16 si 16/22 mm). Concasorul primar Nordberg® C120™ prelucreaza in prezent 350 t/h de materie prima.. Totusi, datorita blocajului cauzat de conveiorul cu banda, numai 170 t/h pot fi prelucrate continuu. Cantitatea ramasa de material este depozitata temporar intr-o caverna excavata in zona stancoasa a carierei, de unde este recuperata ulterior pentru prelucrare. Aproximativ 80 t din cantitatea prelucrata de concasorul primar este destinata balastului feroviar, fiind imediat incarcata in vagoane si expediata in intreaga tara, pe calea ferata proprie, legata la reteaua feroviara nationala.
Anul XIV, nr. 156, feb 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI