Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 152

O masina universala pentru aplicatii de fundatii profunde: noua masina pentru baterea pilotilor si pentru forare LRB 16 de la Liebherr

14.12.2018
O masina universala pentru aplicatii de fundatii profunde: noua masina pentru baterea pilotilor si pentru forare LRB 16 de la Liebherr
Pentru a satisface cerintele div erse solicitate de punerea in practica a lucrarilor de fundatii adanci, Liebherr a adaugat in oferta sa de produse, nu demult, o noua masina pentru baterea pilotilor si de foraj LRB 16. Ea convinge atat prin designul ei compact, cat si prin o gama larga de sisteme de asistenta disponibile care simplifica lucrarile pe santier. Cu mastul de ghidare extins, aceasta masina pentru baterea pilotilor si pentru for are este disponibila acum si in versiunea LRB 18.

Liebherr LRB 16 este o masina universala pentru baterea pilotilor si pentru forare, destinata celor mai diverse aplicatii din industria constructiilor si sectorul lucrarilor publice. Denumirea masinii vine de la cursa de lucru a caruciorului, care este de 16 m. LRB 16 se remarca prin structura sa compacta si prin masa sa operationala scazuta, putin mai mica de 48 t, ceea ce asigura o presiune redusa asupra solului, caracteristica deosebit de importanta care permite o punere rapida in functiune pe santier, precum si deplasarea flexibila a masinii intre diferite zone de lucru de pe santier. De asemenea, robustul sasiu al masinii ofera o stabilitate excelenta, care poate fi sporita si mai mult daca se opteaza pentru montarea unor stabilizatoare in spate.

Cu LRB 16, rata rentabilitatii datorata consumului redus de combustibil se dovedeste mai mult decat o simpla teorie. Inovativele sisteme hidraulice implementate pe aceasta masina joaca un rol decisiv in realizarea unor performante ridicate, in ciuda echiparii cu un motor nu foarte puternic, pe cat ne-am astepta vazand performantele de varf ale masinii, dar care, in acelasi timp, are un consum redus de combustibil, cu 5% mai mic decat la modelele precedente. Pe noua masina este instalat un motor diesel de ultima generatie, Liebherr de 390 kW (530,4 CP), ce respecta reglementarile privind emisiile de gaze poluante, valabile in prezent – UE Stage IV/EPA Tier 4F, fiind prevazut cu tehnologia SCR. In comparatie cu modelele precedente, motorul de pe LRB 16 are o turatie maxima redusa, de doar 1.700 rpm.

O reducere suplimentara a consumului de combustibil, a emisiilor poluante si a zgomotului, este obtinuta fara nici o concesie in ceea ce priveste performantele, gratie si modului de functionare Eco-Silent, optional, ce permite reducerea regimului motor la un nivel predefinit. In plus, masina poate fi prevazuta, tot optional, cu un sistem de oprire automata a motorului, in anumite conditii, pentru a se economisi carburantul si pentru a reduce poluarea mediului. Demonstrandu-si eficienta de multi ani pe precedentele masini de batere si forare, cinematica paralela a mecanismului de actionare, cu un spatiu mare de lucru asigurat pentru dispozitivele de batere si de forare, permite mastului sa se incline rapid spre spate. Mastul rigid de ghidare, cu o lungime de aproximativ 12,8 m, garanteaza momente de  torsiune ridicate, fiind echipat cu un sistem de avans «Pull/Down» cu cabluri antrenate cu mare precizie de un cilindru hidraulic, ce dezvolta forte de tractiune de pana la 200 kN. In plus, sistemul de cuplare rapida permite schimbare echipamentelor de lucru si montarea rapida a acestora. Detectarea accesoriilor de lucru se face automat, sistemul indicand parametri cheie de performanta pentru fiecare echipament. Cu o greutate de doar 45,4 t, LRB 16 poate fi cu usurinta transportat complet asamblat, incluzand mastul si chiar si contragreutatile atasate, dar fara echipamentele de lucru. Acest lucru asigura o instalare rapida pe santier, precum si flexibilitate in transferul masinii intre diferite santiere. Optional, procesul complet de descarcare (incarcare) a masinii de pe platforma trailerului si de cuplare a echipamentului de lucru pot fi efectuate de o singura persoana, prin intermediul unei telecomenzi.

Un confort de operare excelent, determinat de conceptia cabinei si de sistemele de asistare a operatorului
Conceptul de cabina al masinii de batere si de forare LRB 16 merita, de asemenea, o mentiune. O atentie deosebita a fost acordata imbunatatirii confortului operatorului. S-a avut in vedere instalarea unui sistem modern de aer conditionat, asigurarea unui camp de vizibilitate spre exterior optimizat, aceasta insemnand si instalarea de camere video cu monitor de control, pentru asigurarea vizibilitatii spre spate si in lateral, precum si un scaun ergonomic, cu reglaj automat. T oate butoanele de comanda, joystick-urile si pedalele au fost plasate fata de operator , pe criterii strict legate de ergonomia postului de lucru. In plus, pentru siguranta, au fost montate balustrade de protectie in spatele cabinei, la partea superioara a capotajului motor. Noua masina pentru baterea pilotilor si pentru forare este echipata standard cu sisteme sofisticate de asistenta si control. Detectarea accesoriilor de lucru nu ofera doar o inregistrare a timpului de functionare a echipamentului corespondent. De asemenea, indicatorii cheie de performanta sunt transmisi cu ajutorul sistemului LiDAT, sistem propriu Liebherr de transmitere a datelor. Posibilitatea de a detecta obstacolele este o alta inovatie care, in domeniul lucrarilor de pozitionare a pilotilor si a palplanselor, permite identificarea in timp util a obstacolelor din sol, inainte ca acestea sa atinga obstacolul.

Acest sistem protejeaza echipamentul de lucru si, in acelasi timp, masina propriu-zisa. Activitatea de forare se poate desfasura automatizat, iar pentru aceasta operatiune operatorul are la dispozitie sistemul Cruise Control, de control al vitezei de avans al echipamentului de forare. Gratie acestui sistem, date despre viteza de avans si despre viteza de rotatie pot fi inregistrate fara probleme si chiar pot fi programate inainte de inceperea lucrului. Unul dintre cele mai comune moduri de operare cu LRB 16 este acela de a instala piloti si palplanse folosind un vibrator compact Liebherr LV 20. In plus, masina se dovedeste utila pentru lucrarile de fundatie comune, inclusiv pentru lucrari de forare continua cu burghiu cu elice continua, cu cap rotativ dublu sau cu bara Kelly, pentru amestecarea umeda sau uscata a solului, precum si pentru lucrari de instalare a pilotilor si palplanselor prin percutie dinamica cu un ciocan hidraulic cu cadere libera sau prin aplicarea de forte statice cu ajutorul unui dispozitiv format din patru cilindri hidraulici.
Anul XIV, nr. 156, feb 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI