Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 152

Piata de profil din 2018 poate atinge un nivel record al ultimului deceniu!

17.12.2018
Piata de profil din 2018 poate atinge un nivel record al ultimului deceniu!
Lucia Vali Dobrescu, General Manager al First Technology – companie unic importator in Romania al statiilor de betoane Elkon, cat si a altor marci consacrate din sector - s-a lansat in antreprenoriat la doar 24 de ani, intr-un domeniu dur, solicitant, pe care multi l-ar considera exclusiv masculin. Insa inteligenta si perseverenta s-au dovedit inca odata componente vitale pentru reteta succesului, iar prejudecatile, criza economica si dificultatile pietei de constructii din Romania din ultimii ani n-au facut decat sa impulsioneze o afacere de succes.

Rezultatul acestei vaste experiente a Luciei Vali Dobrescu a condus si la decizia efectuarii unei tranzitii catre un parteneriat mai potrivit pentru cerintei pietei actuale – alegerea parteneriatului cu producatorul de statii de betoane Elkon din Turcia. Am stat de vorba cu Lucia Vali Dobrescu, de la care am aflat cum isi indeplineste First Technology target-urile propuse, care sunt provocarile pietei actuale, cat si ce planuri de dezvoltare are compania pe termen mediu si lung.

Masini&Utilaje: Piata industriei betonului din Romania nu este una usoara, iar continuarea si dezvoltarea acestei activitati, in conditiile fluctuante ale pietei este o sarcina grea. Care este axa strategica a First Technology pentru a-si indeplini cu succes targeturile si a continua activitatea de succes in piata?
Lucia Vali Dobrescu: Putem spune ca First Technology si-a indeplinit cu succes target-urile si a continuat sa o tina tot asa prin foarte multa munca si perseverenta. Bineinteles ca au fost si perioade grele, dar in ciuda acestui fapt am continuat sa ne dam interesul si sa colaboram cu clientii si potentialii clienti din piata. Ne-au fost de un real ajutor recomandarile primite de la clientii existenti, care au convins si pe altii sa cumpere produsele comercializate de First Technology, fapt care s-a aplicat si in cazul noilor livrari pe care le-am realizat anul acesta ale statiilor de betoane Elkon.

Masini&Utilaje: Care este istoricul inceputului de colaboare cu producatorul de statii de betoane Elkon? Ce anume v-a determinat sa ii alegeti si ce anume credeti ca i-au determinat sa va aleaga la randul lor ca parteneri?
Lucia Vali Dobrescu: Inceputul de colaborare cu producatorul de statii de betoane Elkon a fost determinat de faptul ca producatorul din Europa pe care il reprezentam in trecut a crescut preturile produselor sale, fapt care ne-a creat dificultati si ne-a facut sa nu mai fim competitivi intr-o piata in care existau utilaje mai bune din punct de vedere al raportului pret-calitate. Atunci firma First Technolohy a cautat un alt partener mai potrivit cerintelor actuale ale pietei, lucru care s-a dovedit castigator pe termen lung.

Masini&Utilaje: Ce parere aveti cu privire la situatia pietei de profil din Romania in anul 2018, comparativ cu anii trecuti? Care ar fi punctele forte, dar si cele slabe ale acestei evolutii a pietei?
Lucia Vali Dobrescu: Pot spune ca piata de profil in perioada 2012-2016 s-a aflat la un nivel mediu constant, aceasta suportand o crestere usoara in anul 2017, urmand o crestere considerabila in anul curent, care poate atinge pana la final de an un record pentru ultimul deceniu! Evolutia pozitiva o explicam in mare parte prin cresterea investitiilor facute la nivel macro-economic, lucru resimtit si pe piata constructiilor.

Masini&Utilaje: Ce parere aveti cu privire la concurenta din piata? Ati avut de-a face cu practici de concurenta neloiala? Cum le-ati combatut?
Lucia Vali Dobrescu: In primul rand incercam sa oferim produse si servicii pe care nu le ofera concurenta si innacest fel evitam comparatia liniarancu alte companii, cat si concurentamneloiala pe majoritatea produselor. In privinta concurentei neloiale, chiar daca exista in acest domeniu si o simtim in fiecare zi, incercam sa nu o luam in considerare si sa ne facem treaba astfel incat sa le explicam clientiilor nostri avantajele dar si dezavantajele produselor pe care le livram. De asemenea, tinem la clientii nostrii si la potentiali cumparatori iar interesul nostru este de a le oferi ce este mai bun pentru ei si compania lor.

Masini&Utilaje: Exista anumite servicii de finantare speciale pe care le oferiti?
Lucia Vali Dobrescu: Noi dam posibilitatea clientilor nostri sa achizitioneze echipamente prin metoda de finantare pe care o prefera: lucram atat cu consultanti pe Fondurile Europene, dar si cu societati de leasing.

Masini&Utilaje: Care sunt noutatile din punct de vedere a evolutiei tehnologiei, care se regasesc in statiile de betoane Elkon?
Lucia Vali Dobrescu: Viziunea companiei Elkon este de a avea cele mai avansate tehnologii de productie, motiv pentru care a echipat fabricile sale cu 10 linii robotizate de sudura complet automatizate in plus fata de masinile de prelucrare cu comanda numerica CNC, masini de taiat cu laser si plasma etc. Asadar, prin acesti roboti automatizati a fost posibila pentru prima data in Europa operatiunea de sudare. a malaxoarelor, a silozurilor de depozitare a cimentului si a snecurilor transportoare, conferind astfel calitate superioara, productie exacta si rapida, dar mai ales flexibilitate in a oferi solutii personalizare de o inalta calitate durabila. Tot din punct de vedere evolutiv, Elkon, companie in a carei politica este cuprins respectul fata de mediul inconjurator, foloseste ultima tehnologie existenta si in ceea ce priveste vopsirea componentelor statiilor sale, avand 12 cabine de vopsire complet echipate, asigurand astfel protejarea mediului impotriva deseurilor toxice. In acelasi timp aceste sisteme tehnologice permit productia cu precizie milimetrica reducand la maximum erorile umane si timpii de productie. De asemenea, compania Elkon joaca un rol extrem de important in determinarea tendintelor actuale atat pe piata turceasca, cat si pe pietele din Europa. Datorita designului impresionant si inovator al produselor sale, Elkon a primit numeroase distinctii si premii. Trebuie amintit si faptul ca Elkon a fost primul producator turc de ,,Statii de betoane mobile’’, ,,Statii de betoane compacte’’, ,,Statii de betoane de santier’’ si ,,Vagonete de mare viteza pentru transportul betonului’’, obtinand premiile “Good Design Award” si “Superior Design Award”, avand brevetate si cateva dintre sistemele sale speciale.

Masini&Utilaje: Ce planuri are First Technology pentru perioada imediat urmatoare? Dar pe termen mediu si lung?
Lucia Vali Dobrescu: In perioada imediat urmatoare vom incepe demersurile de montare si punere in functiune a celor trei statii de dozare a betonului care sunt in curs de livrare. De asemenea, ne-am propus ca pana la finalul anului sa avem in tara un total de 13 statii de betoane montate, iar pe termen mediu si lung sa montam un numar anual de minim 10 statii, marirea numarului de tehnicieni de service pentru a raspunde prompt, a face fata atat numarului mare de montaje, cat si a solicitarilor de interventie rapida din partea clientilor. Va fi necesara si extinderea depozitului de piese de schimb pentru a avea disponibilitate continua pentru piesele necesare fiecarui model de statie de betoane livrata.
Anul XIV, nr. 156, feb 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI