Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 153

Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO)

03.12.2018
Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO)
Pornind de la radiografia actuala a contextului economico-social care evidentiaza o serie de riscuri si vulnerabilitati pentru sectorul de constructii din Romania, ARACO, membra a UGIR si membra a FIEC, tinand cont de:
1. Declinul major al investitiilor publice (nationale, locale si comunitare) din ultimii 2 ani;
2. Riscul potential al declansarii unei noi crize financiare internationale;
3. Riscul potential al conditionarii disponibilitatii resurselor financiare comunitare de respectarea statutului de drept;
4. Dificultatilor semnificative suportate de constructori din cauza absentei unui mecanism de revizuire dinamica a preturilor in contracte;
5. Extinderea periculoasa a sub-bugetarii contractelor de executie de lucrari publice;
6. Problemelor pe care constructorii le intampina din partea entitatilor achizitoare in planul efectuarii receptiilor pe lucrari;
7. Modificarilor frecvente in materie de legislatie primara si secundara pe achizitii publice;
8. Implementarii cu intarzieri inacceptabile a Master Planului General pentru Transport;
9. Mentinerii pozitiilor abuzive ale entitatilor achizitoare cu capital public in materie de conditii contractuale, caiete de sarcini, etc.
10. Amplificarii efectelor negative ale crizei de personal calificat/necalificat pentru activitatile specifice sectorului de constructii;
11. Concurentei neloiale promovate de Primaria Municipiului Bucuresti prin companiile municipale sau de catre alte autoritati cu capital public;
12. Absenta progresului in planul promovarii unor proceduri clare de certificare a capabilitatilor operatorilor din sectorul de constructii, precum si in elaborarea Codului Urbanismului si Constructiilor;

solicita decidentilor politici si in mod special Guvernului Romaniei, Parlamentului si Presedintiei urmatoarele masuri cu caracter de urgenta, care sa contribuie la relansarea dinamica a acestui sector de activitate de importanta strategica:
A. Promovarea si asumarea incepand cu 2019 a finantarilor publice necesare pentru infrastructurile de transport, rutier si cale ferata, de energie, de mediu, invatamant si de servicii medicale!
B. Aprobarea prin Proiectul de buget pentru 2019 a sumelor necesare finantarii proiectelor de interes national, regional si local.
C. Promovarea prin legislatia secundara/tertiara a unor mecanisme clare de revizuire dinamica a preturilor la contractele in executie, cat si la contractele de lucrari viitoare.
D. Efectuarea cu celeritate a tuturor receptiilor finale/partiale in conditiile legale in vigoare, cu eliberarea corespunzatoare a garantiilor constituite.
E. Semnarea, asumarea si implementarea a Pactului pentru infrastructura in Romania propus partidelor politice de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei cu sustinerea ARACO si ARIC.
F. Implementarea si monitorizarea dinamica a implementarii Master Planului General pentru Transport.
G. Asigurarea ca entitatile publice sau companiile detinute de stat nu beneficiaza de avantaje ilegitime pentru proiectele de lucrari pe care le promoveaza si gestioneaza!
H. Convenirea si promovarea unor politici publice in materie de salarizare in constructii astfel incat printr-o fiscalizare inteligent adaptata sa poata fi asigurate niveluri de salarizare nete in manopera directa si indirecta competitive care sa permita stabilizarea fortei de munca precum si atragerea de resurse umane suplimentare.
I. Finalizarea in 2019 a cadrului legal pentru certificarea operatorilor din constructii in baza Legii nr.10/1995 – a Calitatii in Constructii actualizate.
J. Clarificarea urgenta a mecanismelor legate de aplicarea split TVA.
K. Relansarea negocierilor pentru convenirea si promovarea Codului Urbanismului si Constructiilor.
L. Infiintarea unei structuri guvernamentale distincte cu atributii metodologice si de reglementare directe in ceea ce priveste activitatile specifice sectorului de constructii.

ARACO solicita Guvernului, Parlamentului si Presedintiei ca, in parteneriat cu organizatiile patronale si profesionale relevante din Romania, sa isi asume si sa promoveze masurile invocate mai sus pentru a reusi din 2019 ca sectorul de constructii sa iasa  din recesiune tehnica, sa isi joace rolul de sector de importanta nationala strategica si sa putem astfel sa asiguram o dezvoltare necesara, sustenabila si coerenta a tuturor infrastructurilor necesare acestei tari.

Anul XIV, nr. 158, apr 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Asphalt Romania, Aprilie 2019
 

TRUCK POWER , Martie 2019
 
Truck Power, Martie 2019

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018
 
 
 

PARTENERI