Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 153

Excavatorul JCB, o capodopera pentru A.R.T. Demolition

16.01.2019
Excavatorul JCB, o capodopera pentru A.R.T. Demolition
Dintotdeauna, viziunea JCB a fost sa creeze si sa dezvolte cel mai avansat excavator pe senile de 20 de tone. Primind un feedback permanent de la clientii sai, inginerii JCB s-au concentrat in mod cu totul exceptional asupra fiecarui detaliu al acestui excavator de noua generatie. Prin utilizarea unor componente dovedite si a materialelor din industria auto, designul noului excavator pentru demolari de la JCB, din Seria X, este sinonim cu robustetea si rafinamentul. Rezultatul este o masina care trebuie luata in serios, o masina demna de incredere.

Infiintata in anul 1960, ca o afacere de familie, antrepriza A.R.T. Demolition Ltd opereaza in comitatul Lincolnshire din estul Angliei si a inceput sa isi extinda considerabil afacerile in centrul Angliei, tintind si restul Marii Britanii. Societatea A.R.T. Demolition Ltd se poate mandri cu o vasta experienta profesionala de peste 50 de ani in activitatile de demolare, concasare si reciclare a materialelor rezultate din demolare si indepartare a azbestului.

Activitatile de demolare implica demolareapartiala sau totala a structurilor civile sau fabricilor, de la case mici pentru sectorul privat pana la mari locatii industriale pentru marile companii de constructii. Pentru aceasta, A.R.T. Demolition dispune de o gama moderna si largita de masini si echipamente de demolare, capabile sa indeplineasca orice sarcina. Pentru noile sale proiecte, societatea a adaugat recent la flota sa de masini unul dintre primele excavatoare JCB 220X din noua Serie X pentru demolari. Furnizat de distribuitorul local TC Harrison JCB, model JCB 220X a fost special configurat pentru activitatile dificile de demolare, prin adaugarea unei protectii la cabina si echiparea cu un tren de rulare cu senile, pentru conditii grele.

Referindu-se la excavatorul achizitionat, domnul Adam Thurlby, director executiv la A.R.T. Demolition, declara la momentul preluarii, urmatoarele: „Alegem JCB ori de cate ori este posibil, deoarece suntem mandri sa sprijinim un mare producator britanic. Fiabilitatea este excelenta, iar sprijinul acordat de distribuitorul JCB este fara egal. Cunoastem cat s-a lucrat la detalii la aceasta masina, asa ca am stiut ca va fi speciala. Rezultatul final nu dezamageste. Eu sunt un mare admirator al modelelor JS existente, insa acest nou model de excavator a fost complet regandit si dus la un nivel superior.” Directorul executiv Adam Thurlby este membru cu drepturi depline al Institutului pentru Ingineri in Demolare, iar toti membri personalului implicat direct in activitatea de demolare sunt pregatiti si calificati pentru exploatarea masinilor si echipamentelor, avand o pregatire completa in materie de sanatate si siguranta conform standardelor engleze ocupationale si profesionale, C.I.T.B.

Operatorul care lucreaza acum cu acest excavator, adauga: „In principal, vom folosi noul JCB in aplicatii secundare de demolare, unde el se comporta foarte bine cu intreaga gama de accesorii, in special cu pulverizatorul de beton. Am testat deja acest excavator si am fost impresionat. Amenajarea cabinei este fantastica, nivelul tehnologic implementat este incredibil de sofisticat si nu pot sa cred cat de linistit este 220X.” Noul model 220X se alatura unei game extinse de excavatoare JCB din flota de masini de demolare a antreprizei A.R.T. Demolition. Acestea includ un model compact 86C-1, trei modele JS220, un model JS330 si doua excavatoare emblematice JS370, care cantaresc 42 de tone dupa adaugarea unor componente «heavy-duty», montate la compania MCB Brothers din Newark, cea care a oferit, de asemenea, sistemele de protectie suplimentara pentru modelele Seriei X.

Alaturi de acestea, flota de masini a societatii mai cuprinde si alte masini JCB pentru constructii: incarcatoare pe pneuri, manipulatoare cu brat telescopic, incarcatoare compacte cu senile si incarcatoare compacte cu roti. Gama de echipamente este completata de o unitate DustBoss, de pulverizare a apei sub presiune, pentru diminuarea prafului, de unitati stationare si mobile de asistenta sociala, remorci cu platforma joasa si remorci pentru transportul materialelor vrac, stivuitoare si autobasculante. Noul model de excavator pe senile pentru demolari JCB 220X, de 20 de tone, lansat la inceputul anului 2018, a fost conceput pentru a oferi un confort maxim pentru operator, durabilitate si fiabilitate in exploatare.

"Alegem JCB ori de cate ori este posibil, deoarece suntem mandri sa sprijinim un mare producator britanic. Fiabilitatea este excelenta, iar sprijinul acordat de distribuitorul JCB este fara egal. Cunoastem cat s-a lucrat la detalii la aceasta masina, asa ca am stiut ca va fi speciala. Rezultatul final nu dezamageste. Eu sunt un mare admirator al modelelor JS existente, insa acest nou model de excavator a fost complet regandit si dus la un nivel superior." -  Adam Thurlby, Director executiv la A.R.T. Demolition.

Pe parcursul unei perioade de patru ani, de intensa cercetare si dezvoltare a sistemelor hidraulice, electronice si electrice, in care s-a acordat atentie la cel mic detaliu, JCB s-a angajat fata de viitorii clienti ai acestui nou si avansat excavator, intr-un amplu program ce implica mii de ore de incercari a componentelor si de teste intensive de anduranta in conditii extreme a excavatorului in ansamblu, pentru a atinge niveluri superioare de calitate, de robustete si de fiabilitate a excavatorului. Noul excavator, model 220X, se dovedeste o masina pregatita sa functioneze in conditii extreme, fie ca mercurul termometrului ajunge la55o C, fie ca avem de a face cu un ger polar.

In aceste conditii, excavatorul JCB 220X este pregatit sa functioneze cu eficacitate optima pe santierele de demolare, dar este pregatit sa functioneze continuu si in cariere. In principal, departamentele de conceptie si de pregatire a fabricatiei de la JCB au reunit conceptia ergonomica, utilizarea materialelor din industria auto si excelenta in materie de inginerie, pentru a oferi operatorului un confort exceptional. Confortul in operare si nivelul redus de zgomot, care rivalizeaza cu orice s-a facut in acest domeniu, vor satisface si cei mai exigenti operatori. Izolarea cabinei prin intermediul silentbloc-urilor cu dubla amortizare reduce la maxim vibratiile si nivelul de zgomot in interiorul cabinei, acesta fiind limitat la 68 dB(A).

Confortul deosebit asigurat operatorului se datoreaza scaunului Gramer, cu suspensie pneumatica si cotiere largi, noului design a pedalelor de translatie acoperite cu material antiderapant, ansamblului de comenzi si joystick-uri fixat pe console laterale, suspendate cu scaunul pentru un control optim si reducerea oboselii. Alaturi de acestea, puterea noului sistem de climatizare permite optimizarea performantelor in medii de lucru calde sau reci gratie si celor 11 guri de ventilare. De asemenea, este instalat de serie si un compartiment izoterm. Compartimente largi de depozitare sunt dispuse in spatele scaunului operatorului si la partea superioara a cabinei, in spate.

Tot in aceste zone sunt instalate trei prize independente de 12 V, un radio cu Bluetooth complet integrat in ecranul de control, prize USB si pentru incarcarea telefonului. Cei patru ani de dezvoltare a sistemelor hidraulice, asociate ultimelor generatii de componente japoneze, au permis atingerea celui mai bun echilibru posibil intre controlul masinii si randamentul de lucru. Facandu-se apel la cele mai noi realizari tehnologice in materie de conceptie ergonomica si beneficiind de un feedback puternic de la clientii si operatorii de excavatoare JCB, noul model 220X a fost conceput pentru a fi usor de exploatat si de transportat, toate in beneficiul ameliorarii productivitatii. In acest sens, se poate remarca ca operatorul poate selectiona functiile de retur automat la ralanti, precum si cea de oprire automata a motorului.

Totodata, comenzile proportionale pot fi personalizate ceea ce ii permite operatorului sa-si defineasca preferintele sale in materie de viteza si control al echipamentelor, iar butonul «Power boost» creste presiunea hidraulica cu 10% timp de aproape 9 secunde, pentru a oferi o forta de sapare suplimentara in conditii dificile. Rotatia turelei, regandita in totalitate, genereaza un cuplu ridicat la accelerare si franare, pentru o mai buna maniabilitate o mai mare precizie, iar pozitia flotanta a bratului ofera o nivelare superioara pe suprafetele dure si amelioreaza eficacitatea ciocanului hidraulic prin aplicarea unei presiuni hidraulice optime.
Structura superioara, mai lata cu 200 mm, a asigurat o amplasare optima a agregatelor, iar capacele cu perete dublu, echipate cu balamale ranforsate, mult mai robuste, asigura un acces facil la componente. In plus, modelul 220X beneficiaza de o amplasare centrala a bratului principal, ceea ce asigura o precizie de sapare si o durabilitate sporite.

Bratul principal si bratul balansier, de ultima generatie, sunt fabricate din otel cu inalta rezistenta mecanica, chesonul fiind ranforsat cu placi pe trei parti, iar extremitatile fiind turnate, pentru o rezistenta si o durabilitate sporita. Constructia noului model 220X a necesitat investitii semnificative in spatiile actuale de productie. Pentru a oferi cel mai bun excavator pe senile, au fost aduse noi masini-unelte si roboti de sudura, s-au introdus noi procese tehnologice de vopsire prin electroforeza si s-au stabilit noi relatii cu furnizori principali din domeniu. Noul model 220X, a fost conceput pentru o productivitate crescuta, ceea ce a implicat limitarea timpilor de imobilizare a masinii si prelungirea la maximum a intervalelor de intretinere. Intervalele lungi de intretinere, piesele de calitate si accesul facil la punctele de service, toate reprezinta tot atatea caracteristici de economisire a timpului si a banilor.

In plus, siguranta spatiului de lucru, atat pentru operator cat si pentru personalul de intretinere si de pe santier, a constituit parte integranta a procesului de proiectare, iar 220X se dovedeste excesiv de sigur. Supapele hidraulice de siguranta instalate standard la cilindrii bratelor permit excavatorului sa efectueze operatiuni de ridicare, ca si o macara, iar montajul unei supape hidraulice de siguranta pe cilindrul de actionare a cupei permite utilizarea excavatorului cu furci transpalet. Standard, este posibila reglarea debitului si presiunii hidraulice furnizate echipamentelor, putandu-se memora valorile de lucru pentru 10 echipamente de lucru diferite.
Anul XIV, nr. 157, apr 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

TRUCK POWER , Martie 2019
 
Truck Power, Martie 2019

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI