Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 154

INDUSTRIAL ACCESS la feminin

30.01.2019
INDUSTRIAL ACCESS la feminin
Industrial Access este lider de piata in zona Balcanilor, ce activeaza cu succes pe piata inchirierilor de utilaje pentru constructii de peste 13 ani. In spatele crearii companiei a stat si sta una din mintile inovative ale pietei de utilaje din Romania, Fondator si CEO Stefan Ponea, care a avut curajul sa gandeasca si sa implementeze s trategia de crestere graduala si constanta a acesteia in decursul anilor si cu echipa de elita care a construit constant acest demers in ultimii 10 ani.

De la o activitate pornita cu cateva mii de euro si cativa angajati, Industrial Access a ajuns in prezent la o cifra de afaceri de peste 19.5 mil EUR in 2017 si peste 100 de angajati. Si, dupa cum se spune ca in spatele fiecarui barbat puternic se afla o femeie care il sustine, asa este si in cazul lui Stefan Ponea, care a fost sustinut inca de la inceput de catre sotia sa, iar in prezent este sustinut de 23 de femei care fac parte din echipa Industrial Access. Ele aduc intuitie, vitalitate si echilibru in intreaga activitate a companiei! Am stat de vorba cu Stefan Ponea, care ne-a povestit de inceputurile Industrial Access si de contributia majora pe care a avut-o in dezvoltarea activitatii implicarea sotiei sale. Ulterior, toate femeile care au lucrat si lucreaza la Industrial Access au contribuit decisiv la rezultatele companiei.

Masini&Utilaje: Care sunt directiile principale de focus cat si actiunile intreprinse pana in prezent ale IA cu privire la fidelizarea angajatilor si la dezvoltarea profesionala a acestora?
Stefan Ponea: Primul criteriu care a contribuit la formarea si dezvoltarea echipei a fost, inca de la infiintarea firmei in 2005, apartenenta si sustinerea unor valori morale simple: integritate si sinceritate. Pe acest fundament am construit de-a lungul anilor ceea ce inseamna azi Industrial Access:
• suport acordat membrilor echipei si clientilor nostri;
• angajament neconditionat fata de valorile asumate si eliminarea prompta a derapajelor (sustinem performanta in detrimentrul status quo-ului persoanei);
• putere de schimbare la rang de valoare centrala, adaptabilitate si flexibilitate fata de situatii noi si de cerintele in permanenta schimbare ale clientilor nostri - abordare agila in fata noilor provocari ale pietei globale.
In acest context am investit continuu in oamenii echipei:
• cursuri clasice de dezvoltare profesionala, personalizate pentru specificul de inchirieri al companiei noastre (generale, tehnice, comerciale, logistica, back office, customer care, management etc.);
• cursuri de dezvoltare personala, fara legatura cu specificul postului sau al activitatii - time management, limbi straine, dezvoltarea aptitudinilor de leadership, conduita in luarea deciziilor, managementul schimbarii, samd;
• consiliere personala si coaching personal "one to one", de la aspecte de afaceri pana la cele personale, fara legatura directa cu postul ocupat.
Acestea sunt doar cateva din actiunile intreprinse pentru angajarea membrilor echipei IA in efortul comun de a crea un ecosistem in care sa ne bucuram de succesul comun, in mod echitabil si transparent. Am adaugat, desigur aspecte cuantificabile material: asigurari medicale reale (nu doar abonamente inutile cum intalnim de regula in piata), bonusuri de proiect sau de succes (care au ajutat la concentrarea eforturilor comune catre ceea ce este relevant pentru ambele parti) sau KPI specifici cu bonusuri de performanta asociate.

Masini&Utilaje: Cate femei lucreaza pentru IA in prezent? De ce este importanta pentru IA sustinerea femeilor in business si dezvoltare?
Stefan Ponea: Azi sunt 23 de femei care lucreaza in IA, numarul lor fiind in crestere de la an la an, in ciuda faptului ca industria in care actionam cu predilectie este fieful barbatilor (constructii). Femeile ocupa toate pozitiile din firma, de la top management pana la partea de executie in teren si contribuie decisiv la performanta echipei. Am realizat de la primii pasi in antreprenoriat ca femeile sunt un contributor excelent la succesul nostru: spre exemplu, sotia mea a contribuit major la succesul afacerii IA, asigurand chiar din primul an de activitate linistea companiei in ceea ce priveste managementul financiar contabil. Asemeni ei, alte colege au avut, in egala masura contributii majore, dominante, asupra unor procese din interiorul companiei, unde, anterior, barbatii au dat gres: pe langa aspectele legate de financiar contabilitate (unde avem doar un barbat), procesare date, marketing, publicitate, media, PR, pot spune ca cea mai importanta contributie a fost legata de crearea unui climat prietenos, responsabil, consecvent cu valorile asumate, grija fata de ceea ce conteaza in viata privata: familie, copii, relatii. In cadrul echipei s-au format familii, prietenii si relatii solide, care transced relatiile profesionale. Femeile din cadrul echipei noastre vin cu intuitia lor, dau vitalitate si prospetime abordarii, de regula anoste, din industria noastra. Idei si abordari "fresh" ale unor probleme care treneaza au fost emise si puse in practica de femeile din echipa noastra. Am intrebat colegele de la Industrial Access ce inseamna pentru ele experienta profesionala si personala a desfasurarii activitatii lor ca femei intr-un domeniu predominant al barbatilor.


TESTIMONIALE
 
"Pentru mine a lucra la Industrial Access inseamna Provocare, Respect si Parteneriat. Zambetele, caldura, afectiunea, iubirea sunt simple “accesorii” din farmecul personal al oricarei femei, insa sunt de parere ca, prin aceste atuuri, femeile pot avea succes in lumea afacerilor, lume rezervata aparent doar barbatilor. Consider ca femeile se pot adapta cu usurinta in orice domeniu de activitate.

"Desi se aprecia initial ca unele functii puteau fi indeplinite doar de o femeie sau doar de un barbat, timpul a demonstrat ca schimbarea este o constanta in orice business si ca, de regula, o femeie poate lua locul unui barbat si viceversa. Asa cum o femeie poate inchiria, repara sau intocmi un deviz de reparatie, tot asa un barbat poate sta in concediu de crestere copil sau poate fi asistentul personal al unei femei de succes."

"Pot spune ca Industrial Access a devenit un brand datorita oamenilor din echipa noastra, femei si barbati deopotriva. Iar rezultatele bune au fost generate de valorificarea tuturor calitatilor individuale pentru atingerea scopului comun al companiei. In orice business totul se leaga de oameni, de felul in care ii determini sa aduca valoare echipei din care fac parte, indiferent ca sunt femei sau barbati."

"Femeia moderna a evoluat dincolo de rolurile arhaice de sotie si mama, demonstrand ca poate ajunge si conduce orice business, indiferent ca este sau nu preponderent dominat de barbati. Femeia moderna a investit foarte mult in imagine. Cred ca imaginea este esentiala in orice business, iar daca este construita corect atunci poate genera recunoastere, credibilitate si loialitate. Imaginea se construieste in timp, prin ceea ce comunicam, precum si prin modul cum ne imbracam. Imaginea este increderea pe care o avem in noi si pe care reusim sa o transmitem in exterior."

"Consider ca femeile din acest sector industrial isi doresc sa lase o amprenta puternica prin ceea ce fac si sa creeze o noua cultura organizationala. Personal, in Industrial Access m-am adaptat usor ca femeie, poate pentru ca, inca de cand eram foarte tanara, am lucrat tot intr-o “lume a barbatilor”, alegand profesia de avocat. Intamplarea a facut ca majoritatea celor care au contribuit anterior, precum si a celor care contribuie in continuare la dezvoltarea mea profesionala in Industrial Access sa fie barbati. Sa lucrez alaturi de ei este o provocare. Ceea ce este si mai interesantaici este ca au intodeauna un quelque chose care ii face sa intuiasca sau sa inteleaga din toate unghiurile problemele care intervin inerent pe parcursul derularii activitatii, noi ramanand “latura” flexibila a business-ului."

"Valeriu Butulescu intr-un aforism al sau a afirmat faptul ca “barbatul si femeia sunt doua contradictii complementare”. Eu cred ca acest lucru are valente importante in construirea drumului spre succes al organizatiei, cultivarea continua a creativitatii noastre, inspiratia pe care o putem identifica in egala masura analizand personalitatea colegilor, colaboratorilor nostri, precum si autenticitatea fiecarei persoane, fie barbat, fie femeie."

"Am ales sa lucrez in acestdomeniu al inchirierilor de utilaje pentru constructii in urma cu 13 ani si pot spune ca nu mi-a fost usor la inceput, avand o singura colega, iar ceilalti fiind barbati. Cu toate acestea, am demonstrat ca este posibila integrarea unei femei in acest domeniu dominat de barbati si ca poate avea o contributie importanta in cadrul activitatilor de inchiriere sau reparare de echipamente."
Anul XIV, nr. 157, apr 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

TRUCK POWER , Martie 2019
 
Truck Power, Martie 2019

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI