Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 156

Macarale pliabile Palfinger puse la dispozitia IGSU

01.04.2019
Macarale pliabile Palfinger puse la dispozitia IGSU
In data de 22 martie Terra Palfinger a livrat catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) primele sase macarale Palfinger PK 165.002 TEC 7, montate pe autosasiuri MAN TGS 41.460 8x8 BB cu platforma extensibila. Dotarea departamentului pentru Situatii de Urgenta (ISU) cu automacarale de ultima generatie face parte din proiectul MULTIRISC - modul I, in vederea cresterii capacitatii de reactie si interventie in cazul situatiilor de urgenta. Am fost prezenti la evenimentul de lansare care a avut loc in cadrul Romexpo si am discutat atat cu reprezentantii Terra Palfinger, cat si cu IGSU.

Text: Maria Nae, ing. Vali Bezdedeanu

Cele sase automacarale cu brat ridicator si platforma pentru transport au fost receptionate 
in prezenta Secretarului de Stat dr. Raed Arafat, precum si a inspectorului general al IGSU, general de brigada Dan-Paul Iamandi, care au subliniat importanta dotarii cu echipamente noi si performante, menite sa asigure succesul misiunilor la care intervin militarii. Echipamentele de interventie vor intra in dotarea Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta din sase judete: Constanta, Iasi, Vrancea, Sibiu, Timis si Unitatea Speciala de Interventie in Situatii de Urgenta (USISU) din Ciolpani. 

Automacaralele, destinate misiunilor de cautare-salvare in urma producerii unor seisme, prabusiri de cladiri, alunecari de teren, accidente industriale sau a unor accidente ce implica actiuni de descarcerare grele, vor asigura inlaturarea efectelor negative generate de situatiile de urgenta si desfasurarea operatiunilor de salvare. Aceste automacarale vor putea fi utilizate si in cazul unor alte misiuni, ce presupun ridicarea si mutarea obiectelor grele. Folosirea autospecialelor 
reduce mult timpul de interventie, datorita performantelor de ridicare: numai cu bratul principal – max. 25,8 tone la o distanta de 4,4 m si, cu extensia bratului secundar – max. 1,6 tone la o distanta de 31,1 m. 
"Macarelele sunt doar o parte din dotarile pe care le avem in plan, urmeaza sa achizitionam si buldoexcavatoare, masini de descarcerare, centre mobile de comanda si masini de stingere a incendiilor de mare capacitate. Pana acum se apela la sectorul privat, iar pana venea o macara dura si 12 ore. Si stateam si doua zile pana sa se gaseasca o macara disponibila. Eu zic ca de la alerta pana la locul interventiei se vor face maxim patru ore, in functie si de distanta" - Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta 


Proiectul MULTIRISC
Obiectivul general al proiectului este reprezentat de cresterea rezilientei comunitatilor in fata dezastrelor prin imbunatatirea capabilitatilor de interventie in situatii de urgenta generate de mai multe tipuri de risc: inundatii, alunecari de teren, cutremure, esecul utilitatilor publice si accidente in industrie.
OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 1: Imbunatatirea raspunsului serviciilor profesioniste pentru o gama larga de situatii de urgenta (multi risc);
OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 2: Dezvoltarea abilitatilor de baza pentru organizarea si managementul taberelor de sinistrati; 
OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 3: Imbunatatirea capabilitatilor de interventie pentru misiuni de 
cautare-salvare; 

Principalele beneficii ale implementarii proiectului „Multirisc –modul I”constau in imbunatatirea 
raspunsului serviciilor profesioniste pentru o gama larga de situatii de urgenta, dezvoltarea 
abilitatilor de baza pentru organizarea si managementul taberelor de sinistrati, precum si 
imbunatatirea capabilitatilor de interventie pentru misiuni de cautare-salvare.

Specificatii tehnice  Palfinger PK 165.002 TEC 7
Cuplu maxim: 1224 kNm
Lungime maxima brat: 31,3 m
Capacitate de ridicare la raza de 4,4 m: 25.800 kg
Capacitate de ridicare la raza de 31,1 m: 1.600 kg
Accesorii incluse:
- dispozitiv ridicare autoturisme;
- cupa materiale vrac;
- graifer busteni;
- nacela de lucru la inaltime cu sistem de limitare cu senzori anti-coliziune;
- troliu cu cablu si mufla;
- targa salvare;
- accesorii legare sarcina (chingi, lanturi, carlige pana la sarcina de 32 to);
- sistem de protectie la coliziune cu liniile de inalta tensiune;
- doua camere video pe brat.


"Macaraua beneficiaza de un sistem de calare variabil ceea ce permite interventia in spatii inguste, si permite operatorilor sa lucreze cu nacela pana la o inaltime de 35m. Un lucru foarte important este ca se poate lucra si la unghiuri negative, adica se poate lucra si sub nivelul de calare, aceasta facilitate permitand echipelor IGSU sa intervina in situatii dificile." Petre Babiceanu, Director General Terra Palfinger"Vor mai fi achizitionate inca 4 automacarele care vor fi distribuite in cadrul departamentului pentru situatii de urgenta. Din experienta achizitiilor realizate pana in prezent, pot spune ca acest echipament este foarte complex si a fost rodul muncii echipei IGSU, a colegilor din tara care au contribuit la scrierea caietului de sarcini si bineinteles a echipei Terra Palfinger, cu ajutorul carora am reusit sa realizam acest proiect, misiunea principala fiind aceea de a asigura siguranta cetateanului in situatii extreme precum cutremure, dezastre naturale, accidente rutiere etc."
Colonel Cezar Damian Mihai, adj, inspector General IGSU
Anul XIV, nr. 157, apr 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

TRUCK POWER , Martie 2019
 
Truck Power, Martie 2019

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI