Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Platforme autoridicatoare

Super-utilaje de la Hydro Mobile

06.06.2008
Dan Vasile; Ruxandra Horhogea
Super-utilaje de la Hydro Mobile
In cadrul editiei din acest an a Construct Expo Utilaje 2008, au fost prezente ultimile noutati in materie de platforme autoridicatoare. Dintre exponate, au retinut atentia noile platforme cu randament crescut, de tipul celor produse de catre societatea canadiana Hydro Mobile. Extrem de rezistente, acestea pot ridica la aceleasi dimensiuni de gabarit fata de variantele clasice de o tona pana la 9 tone, radamentul fiind de 900%.
Am dorit sa aflam cine este "responsabil" pentru aceasta noua aparitie pe piata romaneasca, asa ca am discutat cu domnul Puiu Calancea, reprezentantul firmei producatoare de platforme autoridicatoare pentru partea de Sud-Est a Europei. Astfel, acesta a ales ca partener pentru Romania societatea Rocas Prod. Aceasta beneficiaza de o prezenta solida pe piata nationala: infiintata in anul 1993, s-a ocupat de fabricarea si montarea primilor stalpi pentru telefonia mobila, modernizarea garajelor de autobuze a R.A.T.B., executarea unei parti considerabile din lucrarile show-room-ului pentru cartierul de locuinte "Peninsula". Extinderea activitatii firmei Rocas Prod s-a concretizat prin initierea unei colaborari cu furnizorii de platforme autoridicatoare la sfarsitul anului 2007, in vederea promovarii si vanzarii acestor utilaje. In prezent, Rocas Prod este distribuitor pe Romania si Moldova al platformelor Hydro Mobile.

In continuare vom dezvalui impreuna cu domnul Calancea aspecte importante ce privesc carateristicile, avantajele, preturile, dar si evolutia pe piata romaneasca a acestor produse:

Masini si Utilaje: Avand in vedere performantele deosebite ale acestor platforme, este important pentru cititorii nostrii sa afle mai multe amanunte despre societatea Hydro Mobile.

Puiu Calancea: Hydro Mobile este o companie din Canada care a inventat si a inceput sa produca acest echipament in urma cu aproape 25 de ani. Compania canadiana a proiectat, construit si fabricat in serie in ultimii ani cele mai performante platforme de lucru in constructii, cele mai flexibile, dar si cele mai sigure in exploatare. Produsul acesta este deosebit fata de celelalte produse de pe piata, mai mult sau mai putin similare, prin capacitatea deosebit de mare. Ajunge la un moment dat sa fie un ordin de magnitudine 1 la 10. In general capacitatea portanta pentru o platforma autoridicatoare este pana intr-o tona, in schimb modelul nostru pe doi piloni merge pana la 9 tone, ceea ce ofera utilizatorului posibilitatea de a folosi forta de munca la un randament sporit. Timpul este economisit considerabil deoarece oamenii nu mai fac drumuri inutile, ridicand treptat intreaga cantitate de material. Cu platformele Hydro Mobile se poate incarca tot materialul odata. Acesta este urcat si se incepe activitatea la frontul de lucru pana in momentul in care se termina materia prima, iar materialele incarcate de la inceput pot ajunge pentru o zi sau chiar doua.

M&U: Greutatea suportata in timpul lucrului este foarte mare. Tocmai din aceasta cauza este interesant sa aflam care este inaltimea de lucru in aceste situatii?

P.C.: Inaltimea de lucru fara aprobarea producatorului este de pana la 70 m. Pentru aplicatii de peste 70 m, trebuie chemati oamenii firmei producatoare. Pentru aplicatii speciale, totdeauna sunt prezenti si oamenii de la Hydro Mobile. Astfel, sunt masini care au lucrat in Statele Unite, la Chicago, la inaltimi de pana la 200, 300 m.

M&U: Hydro Mobile Canada este prezenta in tara de anul trecut. Ati avut timp sa initiati studii ce privesc rentabilitatea acestor utilaje in Romania. Cum a raspuns piata?

P.C.: In ceea ce priveste pretul, platformele noastre se situeaza aproximativ la acelasi nivel cu celelalte. Ne lovim deocamdata de problemele de perceptie ale potentialilor cumparatori sau utlizatori. Acestia nu sunt interesati in mod particular de caracteristicile tehnice. Astfel, datorita aspectului masiv, fiindca intr-adevar aceasta platforma este mai masiva decat celelalte de pe piata, oamenii au tendinta sa o asocieze imediat cu un pret ridicat. Sunt descurajati si nu se mai informeaza asupra pretului si caracteristicilor, intreband direct distribuitorul. Acesta este un aspect pe care dorim sa il depasim, concentrandu-ne eforturile asupra lui. Un real avantaj oferit de aceasta platforma este independenta energetica. Daca o sa observati, alte platforme de lucru sunt inconjurate mai toate de tuburi speciale pentru inmagazinarea cablurilor. Aceasta varianta tehnica reprezinta un risc, o grija in plus si un consum aditional. Platformele pe care le comercializam noi sunt antrenate de motoare termice Honda, cu o fiabilitate formidabila si care folosesc o pompa hidraulica care face miscarea sus-jos. De asemenea, beneficiaza de dispozitive de siguranta avansate, iar piesele aflate in miscare sunt in numar foarte mic.

M&U: Avand in vedere dimensiunea si performantele, in cat timp se poate monta o astfel de platforma?

P.C.: O schela de genul acesta se poate monta intr-un interval de timp cuprins intre 2 si 6 ore. Acest interval depinde in totalitate de inaltimea de lucru deoarece sunt nivele diferite de ancoraj. Amplasarea de baza dureaza o ora si jumatate si depinde de inaltimea la care se doreste sa se ajunga, fiindca amplasarea finala nu trebuie facuta neaparat inca din prima zi. Daca se construieste o cladire inalta, se face treptat; daca se demoleaza, este facuta din prima zi, si atunci toata cheltuiala de timp, de amplasare se face inca de la inceput.

M&U: Dati-mi cateva detalii despre aplicatia pentru demolari.

P.C.: Pentru demolari am avut in Romania prima aplicatie la cladirea fostului Minister al Constructiilor Industriale, peretele de front dinspre strada Lemnea s-a demolat cu aceasta platforma. Este singura platforma pe care se poate plasa un echipament de pana la 5 tone care sa functioneze pe ea. Parametrii de functionare trebuie sa respecte criterii legate de latime, lungime, dar si rezistenta; in general nu exista echipamente care sa suporte mai mult de o tona, 2 tone maximum cu material de lucru. La 5 tone insa poti sa ai un excavator sau un pickamer hidraulic masiv. La Ministerul Constructiilor Industriale am folosit un utilaj multifunctional pe care s-a montat un picon.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI