Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Aplicatii

Cat - controlul contaminarii echipamentelor

29.07.2008
Ruxandra Horhogea; Gheorghe Apostol
Cat -  controlul contaminarii echipamentelor

Utilajele terasiere sunt supuse permanent pericolului de contaminare; nicio masina nu este 100% curata datorita impuritatilor prezente in sistemele hidraulice si in sistemele de alimentare. Momentele in care acestea isi fac aparitia sunt diverse: in timpul montajului utilajului, in timpul functionarii ori pe parcursul efectuarii operatiilor de service. Odata sistemul afectat, performanta acestuia este diminuata, precum si durabilitatea componentelor.

Caterpillar a acordat intotdeauna atentie minimizarii contaminarii fluidelor, iar, in ultima vreme, aceasta atentie a devenit una dintre primele prioritati, pentru a putea oferi utilajelor sale mai multa putere, performanta crescuta si o durata de viata mai mare, adica exact ce au nevoie clientii de la masini.

Conform acestei strategii, utilajele au fost proiectate cu componente electro-hidraulice performante si sisteme hidraulice cu presiune ridicata. Sistemele hidraulice din zilele noastre opereaza la presiuni de 450 bar si chiar mai ridicate. Presiunile sistemelor de alimentare cu combustibil pot ajunge si la 300 bar.

Insa, tocmai aceste performante cresc vulnerabilitatea utilajelor, deoarece, pentru a atinge acele nivele de presiune, proiectantii prevad tolerante foarte mici la asamblarea diferitelor componente.


Ce sunt particulele de contaminare?
Cu siguranta ele nu pot fi observate cu ochiul liber, fiind de dimensiuni mult prea reduse si tocmai din aceasta cauza unitatea de masura este micronul (un metru este alcatuit dintr-un milion de microni). Cu toate acestea, este suficienta o particula de cinci microni pentru a afecta sistemul unui echipament terasier.

In consecinta, Caterpillar depune eforturi pentru obtinerea unui sistem de alimentare cat mai curat posibil. Acest lucru se poate realiza numarand si masurand particulele prezente in ulei, dupa care sunt comparate cu valorile stabilite de ISO.

Practic, este vorba de un cod format din doua cifre, prima indicand numarul de particule cu dimensiuni de 5 microni si mai mari, a doua cifra indicand numarul de particule cu dimensiuni de 15 microni si mai mari. O particula de ulei de un milimetru, care ajunge la o rata de 21/17 este echivalenta cu un rezervor de ulei plin al unui utilaj, contaminat cu o jumatate de lingurita de praf foarte fin.

Chiar daca aceste cifre nu par signifiante, daca utilajul se confrunta cu aceasta rata - si pompele hidraulice pun in miscare trei sferturi din volumul de ulei dintr-un rezervor intr-un minut, timp de opt ore pe zi, 200 zile intr-un an, putem calcula ca prin sistemul hidraulic trec mai bine de 283 kg de praf anual. Imbunatatind sistemele de curatare la o rata de 18/15, se poate reduce cantitatea de praf la 36 kg. Ajungand la o rata de 16/13, cantitatea scade la 9 kg.

Efectele acestei contaminari cu impuritati implica numeroase aspecte ce privesc utilajele:

Diminuarea productivitatii

Productivitatea se diminueaza, desi este destul de dificil de observat acest aspect inainte ca aceasta sa scada cu 20% fata de valorile initiale, la un utilaj nou. Acest fenomen se produce deoarece particulele, depunandu-se pe suprafetele de metal impiedica curgerea fluidului, scazand astfel eficienta sistemului.


Scaderea duratei de viata a componentelor

Impuritatile accelereaza uzura si scurteaza viata componentelor. Daca nu sunt controlate si eliminate, impuritatile pot cauza opriri neasteptate, timpi de stationare neplanificati si costuri ridicate de reparatie.

Acesti "inamici invizibili" constituie o reala problema si tocmai din aceste motive prezentam eforturile de diminuare a gradului de contaminare a utilajelor, depuse de catre compania Caterpillar, unul dintre producatorii de utilaje care se implica activ in controlul si diminuarea efectelor datorate impuritatilor.

Principala responsabilitate a producatorului este de a controla contaminarea in procesul de fabricatie, actiune ce presupune testarea tuturor masinilor pentru a verifica daca indeplinesc standardele calitatii ISO. Cerintele de conformitate presupun o implicare in toate etapele productiei.

Furnizorii partilor componente trebuie atentionati asupra pericolelor, totodata insa sunt necesare si alte masuri: constientizarea angajatilor asupra rolului jucat in bunul mers al actiunii, reproiectarea posturilor de lucru, realizarea investitiilor in rezervoare noi si tehnologii avansate de curatare, asigurarea de usi si spatii acoperite pentru locatiile de depozitare. Alte masuri: impachetari plastifiate in loc de carton, pentru a reduce contaminarea provocata de hartie, controlarea filtrelor de ulei folosite pentru umplerea noilor sisteme ale masinilor si, foarte important, folosirea tehnologiei de numarare a particulelor, pentru a verifica curatenia inainte de expediere.

Caterpillar s-a implicat activ in aceste demersuri prin actiuni menite sa diminueze efectele negative ale contaminarii. Printre cele mai importante se numara proiectarea de scule speciale pentru tehnicienii de service. Se ofera asadar dealerilor unelte si echipamente incluzand truse de spalat cu furtunuri, un microscop digital, un contor de particule portabil pentru tehnicienii de pe teren si un sistem destinat echipamentelor grele, ce opereaza pentru scoaterea, curatarea si realimentarea cu ulei. Alte masuri de prevenire includ furnizarea de servicii de consultanta on-line pentru a evalua operatiunile clientilor si ale dealerilor, precum si editarea de manuale de utilizare pentru pastrarea curateniei in desfasurarea operatiilor de service ale dealerilor.

Acest manual contine nu mai putin de 86 de standarde, fiecare cuprinzand fotografii si scurte descrieri ale practicilor acceptate si neacceptate.

Masurile luate de producatorul Caterpillar nu ar fi suficiente daca nu ar fi respectate de catre dealeri aspecte precum gestionarea depozitarii uleiului, mentinerea unui mediu de lucru curat, investitii in unelte si tehnologie, care sa sporeasca eforturile de control al contaminarii, scolarizarea tuturor angajatilor implicati in operatiunile de service si oferirea de suport informational si practic clientilor.


Bergerat Monnoyeur, dealerul Caterpillar in Romania, a obtinut din partea acestuia, in anul 2006, certificarea cu 5 stele a atelierelor sale de service. De atunci, prin respectarea cu strictete a tuturor procedurilor de lucru si prin constientizarea importantei controlului contaminarii de catre toti factorii implicati in procesele de service, s-a mentinut certificarea cu 5 stele la fiecare audit anual realizat de Caterpillar.

Pericolul contaminarii apare insa si in timpul utilizarii utilajelor, asadar este si datoria posesorului de a se implica in intretinerea corecta a utilajelor terasiere. Printre actiunile de prevenire se numara: controlul temperaturii de operare pentru a reduce uzura interna, repararea imediata a scurgerilor (daca uleiul se scurge, impuritatile patrund inauntru), schimbarea cu atentie a filtrelor uzate deoarece acestea mentin reziduuri lichide, care pot reintra in sistem, folosirea unui filtru de fluid pentru transfer si adaugarea uleiului nou, verificarea uleiului conform procedurilor adecvate.

Un studiu realizat de Caterpillar a demonstrat faptul ca, indiferent de vechimea utilajelor, se poate implementa cu succes procesul de control al contaminarii. Exemplul oferit de producator este o caravana de camioane vechi de pe un santier din Statele Unite. Pe parcursul a 18 luni, viata acestora s-a prelungit cu 33%, iar constructorul a facut economii de peste 300.000 USD urmand masurile de prevenire. In ceea ce priveste dealerii, tot mai multi tehnicieni au pregatire si certificare pentru executarea reparatiilor cu riscuri minime de contaminare. Caterpillar sustine si incurajeaza aceste activitati, fiind important, ca pentru orice producator, imaginea sa si a produselor comercializate, precum si fiabilitatea acestora. In definitiv, interesul clientului este recuperarea unei parti cat mai mari din suma investita initial.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI