Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Cofraje

Doka: Expertii cofrajelor

30.07.2008
Mariana Patru
Doka: Expertii cofrajelor

Pentru constructori Doka este deja un nume binecunoscut, compania cu sediul in Austria fiind unul dintre cei mai mari producatori de sisteme de cofraje din lume, dar si una dintre cele mai inovative companii din industria constructiilor.
Cu peste 130 de ani de experienta in prelucrarea lemnului, Doka ofera un pachet complet de solutii de cofrare.

Doka Romania a luat nastere in 1998, reusind in cei zece ani de existenta sa ajunga de la un numar de 5 angajati in 2000 la peste 75 de angajati in 2008. Evolutia constanta a firmei Doka Romania se reflecta nu numai in cresterea numarului de angajati, ci si in expansiunea activitatii firmei pe intreg teritoriul tarii. Astazi Doka Romania este reprezentata la Constanta, Timisoara, Brasov, Cluj, Iasi si Craiova. Dezvoltarea afacerii a atras dupa sine si necesitatea efectuarii de investitii si constructia unor noi depozite de materiale. Astfel de la un depozit de 2.500 mp in 2004 s-a ajuns ca in 2006 sa se realizeze pe langa cel exterior de 15.000 mp alte doua depozite acoperite, cu suprafete de 800 mp fiecare.

Investitiile planificate pentru 2008 se ridica la aproximativ 3 milioane de euro si sunt concentrate in principal pe dezvoltarea de noi filiale in tara, urmand sa fie deschis un nou depozit de materiale in Timisoara, facand astfel mai facila deservirea clientilor din zona. Rezultatele financiare inregistrate de firma, anul trecut, s-au ridicat la 16 mil. EUR, din activitati de vanzare si inchiriere a sistemelor de cofrare si a celor de siguranta.


Accentul pe satisfactia clientului
Doka s-a impus pe piata din Romania datorita serviciilor variate de foarte buna calitate, incepand cu cele de proiectare asistata, consiliere specializata si pana la servicii conexe si service de materiale. Atuul Doka este individualitatea, orientarea catre client si corectitudinea in relatia cu partenerii, motto-ul Doka fiind de altfel chiar daca nu promitem totul, respectam tot ceea ce promitem! (Adina Bilcu, Director General Doka Romania). Anul 2007 s-a incheiat cu rezultate excelente: dublarea cifrei de afaceri, un sediu central ce inglobeaza 1.050 mp spatiu de birouri, un teren achizitionat in apropierea orasului Timisoara destinat constructiei noului depozit de materiale, dar cel mai important cu peste 180 de clienti multumiti.


Solutii complete
Cele mai cerute produse Doka pe piata romaneasca in anul 2007 au fost sistemele Frami si Framax. Sistemul de cofrare Frami este format din panouri mici, foarte usor de manevrat manual, fiind special conceput pentru fundatii, pivnite, camine de canalizare, pereti de sprijin, parapeti si alte suprafete mici, adaptandu-se insa fara probleme pentru proiecte de constructie de orice dimensiune. Astfel, cu ajutorul macaralei pot fi mutate usor intregi ansambluri de panouri.

Modul de executie al sistemelor Frami este foarte stabil datorita profilurilor tubulare din otel, rezistente la torsiune, destinate unei cofrari rapide si fara rigidizari suplimentare. Placile de cofrare rigide garanteaza suprafete de beton plane. Rasterul constant de 15 centimetri cu numai cinci latimi ale elementelor simplifica planificarea, cofrarea si logistica pe santier, reduce numarul locurilor de retusare, permite cofrarea peretilor, a stalpilor si a fundatiilor.

Frami 270 este un sistem independent de macara, optimizat pentru inaltimi ale peretilor de pana la 2,70 m, dispunand de un raster de 15 cm pentru adaptarea la constructie. Panoul universal lat de 75 cm cu sina perforata este ideal pentru colturi exterioare si stalpi. Cu panoul universal Frami sunt posibile colturi in unghi drept pana la o grosime a peretelui de 45 cm in raster de 5 cm. Greutatea redusa a panourilor permite mutarea acestora chiar si cu macarale pentru sarcini mai mici.

Datorita constructiei robuste si aranjamentului asimetric al ancorelor, Frami 270 suporta o presiune hidrostatica a betonului de 67,5 kN/mp pana la o inaltime de betonare de 2,7 m. Frami 270 este utilizat preponderent pentru constructiile rezidentiale si civile: pereti, forme circulare, stalpi, fundatii, etc.

Un interes deosebit a starnit in randul clientilor si Framax Xlife  un sistem de panouri pentru suprafete mari, plane sau circulare cu forta portanta si durata de viata foarte mare.

Preocuparea fata de siguranta se reflecta si in cele mai noi produse ale companiei, astfel ca, pentru toate sistemele de cofrare, sunt disponibile dispozitive specifice, cum ar fi: sistemul Xsafe (care completeaza gama Framax Xlife), sistemul de urcare XS (ce se poate fixa la nivelul cofrajelor unilaterale/de perete /de planseu, cu posibilitate de pre-montare la sol sau atasare ulterioara) si schela portanta Staxo (disponibila incepand cu anul curent, in versiunea imbunatatita Staxo 100  ce are integrat un pachet de siguranta in conditiile unei capacitati portante maxime de 100kN/picior).

Epoca constructiilor pe orizontala a luat sfarsit si a fost inlocuita de cea a constructiilor pe verticala. Cladiri de birouri impunatoare au impanzit in ultimii ani Bucurestiul si este numai inceputul. Ca parte integranta a peisajului urban contemporan, realizarea unei cladiri de birouri implica arhitecti, dezvoltatori, proiectanti pe de-o parte si constructorul pe de alta parte, iar detaliile sunt cele care fac diferenta atat din punct de al calitatii, cat si al costurilor.

Sistemele autocataratoare Doka se remarca prin costuri reduse, economie de timp, rezistenta, rapiditate si siguranta. Sistemele Doka se adapteaza perfect acolo unde dispunerea spatiilor este diferentiata sau inaltimile etajelor difera. Sistemul ascensor TLS si mesele de cofrare individualizate de mari dimensiuni permit o cresterea semnificativa a eficientei in cazul lucrarilor de cofrare a planseelor si economisesc masiv costurile de logistica pe santier. Mesele de cofrare de mari dimensiuni reduc semnificativ numarul etapelor de turnare si accelereaza lucrarile de structura. Solutiile tehnice oferite fac posibila determinarea si planificarea timpilor de turnare, cat si adaptarea ciclurilor de cofrare la necesitatile clientului.

Numele Doka provine de la un proiect major de infrastructura, realizat in anii 1950 in Austria, care includea cateva baraje pentru centrale hidroelectrice. Acestea au fost construite pe Dunare, a doua parte din denumire fiind legata de Kraftwerke (centrale hidroelectrice), ajungandu-se astfel la DOKW.

Fiind vorba de dimensiuni foarte mari ale suprafetelor, cofrajul de grinzi si popi a trebuit sa fie prelucrat pentru a obtine pereti de mari dimensiuni. Astfel s-a creat un sistem de cofraje de mari dimensiuni refolosibil, panourile fiind produse la Amstetten iar apoi transportate pe santier gata de utilizare. Initial DOKW a fost adresa de livrare, a devenit apoi numele produsului si intr-un final prin inlocuirea lui W numele companiei Doka.

In fiecare an de pe liniile de productie din Amstetten Austria ies circa 4 milioane mp de placi cofrante, peste 12 milioane ml de grinzi, cat si 75.000 t de produse metalice.

Cele mai inalte constructii din lume, realizate cu sistemele cataratoare Doka
 Burj Dubai, Emiratele Arabe Unite

Cea mai inalta cladire din lume (peste 800 m)
 Constanera Center, Chile

Cea mai inalta cladire din America de Sud (322 m)
 Sutong Bridge, China

Cel mai inalt pilon A din lume (306 m)
 Triumph Palace, Rusia

Cea mai inalta cladire din Europa (264 m)
 World Financial Center, China

Cea mai inalta cladire din China (492 m)

Sistemul modular Doka Top 50 a fost ales de catre arhitectul si constructorul turnurilor care danseaza de 143 m inaltime din West Bay Lagoon Plaza  Doha, capitala Qatar-ului pentru realizarea peretilor despartitori.

Munca de constructie a fost demarata in februarie 2006 avand ca termen de predare anul 2008. Inca de la inceput antreprenorul a recunoscut necesitatea de utilizarii unor sisteme de cofrare fiabile pentru turnarea nucleului si a peretilor despartitori- alegand Doka, care a livrat 4.000 mp de cofraj. Peretii nucleului pentru ambele turnuri au fost turnate utilizand sistemul Doka Top 50 pentru suprafete mari cu platforme cataratoare interne. Acoperind o suprafata de 800 mp in fiecare turn, peretii nucleului au grosimi ce variaza intre 250 si 800 mm. Turnarea peretilor despartitori a fost realizata folosind Doka Top 50 iar pentru peretii exteriori s-au folosit suportii cataratori 150F.

Cu o suprafata per etaj de 1.836 mp, Al Seal a realizat un ciclul de cofrare de 10 zile per etaj pentru nivelurile standard ale fiecarui turn, turnand deodata jumatate dintre peretii despartitori si plansee concomitent. Fiecare etaj a incorporat de asemenea un sistem de plansee pe grinzi metalice. Raportandu-se la o inaltime pe nivel de 3,90 m, peretii despartitori si cei de nucleu au fost turnati la o inaltime de 3,60 m.

Peretii despartitori au o grosime ce variaza intre 300 si 400mm, totalizand 1.210 mp pentru fiecare turn. Sistemele Doka au reusit sa se adapteze la o cerinta de design a peretilor despartitori, cu deschideri ce variau cu 600 mm pe fiecare nivel, intr-o anumita directie pe noua etaje, schimband apoi variatia in directia opusa pentru urmatoarele noua, continuand aceasta interschimbare pana la ultimul etaj.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI