Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Cofraje

Alsina - de trei ori nota zece

29.07.2008
Ruxandra Horhogea; Gheorghe Apostol
Alsina - de trei ori nota zece

Grupul Alsina este una dintre cele mai importante societati nationale din sectorul cofrajelor. Activitatea ce sta la baza experientei sale este caracterizata de cei 50 de ani dedicati structuristilor si constructorilor, punand la dispozitia acestora echipamente pentru cofrarea betonului, ofertele acoperind atat vanzarea cat si inchirierea acestora.

Planurile de viitor ale companiei se pot reda foarte usor: "10, 10, 10", adica in zece ani sa poata discuta despre o prezenta solida in zece tari, dar si sa fie a zecea societatea din lume pe piata cofrajelor. Un prim pas deja este facut catre aceasta tinta ambitioasa. Alsia detine certificatul ISO 9001: 2000, un fapt rar intalnit in acest sector, pentru proiectarea, fabricarea, comercializarea (vanzarea si inchirierea) si mentenanta echipamentelor pentru cofrare. Pe langa aceste certificari, societatea detine si 60 de brevete si modele, o marturie a evolutiei, dar si un etalon, unele dintre sistemele proiectate de catre specialistii grupului devenind standard in domeniul lor.

Evolutia companiei nu s-a limitat doar la evidentele progrese tehnologice, ci au fost dezvoltate de asemenea servicii dedicate clientilor sai. In acest sens, a fost creat un birou tehnic specializat. Asistenta insa nu se limiteaza doar la spatiul fizic al unui birou, ea este extinsa si la nivel de santier unde se ofera consiliere in toate chestiunile legate de cofraje si de utilizarea produselor comercializate de catre companie.

In momentul de fata, Alsina poate livra solutii complexe de cofraj. Spre exemplu, din gama cofrajelor orizontale putem enumera: cofraje pentru intreg nivelul, cofraje pentru nivel partial dar si elemente comune celor doua: suprafete de cofrare, sprijine, elemente ce privesc aspectele de siguranta si accesorii. Gama cofrajelor verticale cuprinde componente precum: stalpi, ziduri si accesorii (dintre acestea enumeram: contrafise, coltar, decofrant, turn de betonare, schela de armare).

In anul 2005, Alsina a obtinut un Document de Identiate Tehnica, acesta fiind oferit de Institutul de Stiinte in Constructii "Eduardo Torroja" sistemului de cofrare recuperabil ALUMECANO. Acesta este folosit pentru realizarea de armaturi reticulare cu aseta pierduta, armaturi unidirectionale si dale masive. Sistemul mentionat utilizeaza numai trei elemente de baza (Suportul barei de sprijinire, Bara de sprijinire si Basculantul fabricat din duraluminiu, care-i asigura usurinta si rezistenta in cadrul procesului de sprijinire a suprafetei de cofrare).

Economia in ceea ce priveste materialele folosite este extrem de importanta pentru un constructor, tocmai din acest motive a fost creat sistemul de cofrare recuperabil denumit Alucubetas. Acesta din urma este destinat realizarii armaturilor bidirectionale cu caseta recuperabila. Sistemul Alucubetas utilizeaza in principal aceleasi elemente ca si predecesorul (Alumecano) si se adapteaza cu anumite elemente speciale, care permit executarea diferitelor nervuri cerute pe piata, respectand normativul cu privire la protectia impotriva incendiilor. Arhitectura sa asigura o decofrare simpla si rapida, obtinandu-se astfel o solutie comoda, concomitent cu economisirea unei cantitati considerabile de beton.

Printre sistemele comercializate de Alsina se numara de asemenea si Vistaform dale, un sistem traditional de cofrare pentru dale aparente, altcatuit din grinzi de lemn structurale, rezemate pe elemente de sprijin reglabile la diverse inaltimi, cum sunt: noul Pop A3, gama de Popi Alisan sau sistemele de esafodaje Alisan si Multidirectionalul de Alsina. Mesa Alsina este un sistem pre-montat pentru armaturi, indicat pentru constructii cu geometrie regulata sau cu forme repetitive. Acesta permite executarea oricarui tip de armatura, desi a fost proiectat pentru a servi drept solutie de constructie dalelor masive de pana la 70 cm (in functie de suprafata de cofrare utilizata in fiecare caz). Mesa Alsina presupune o scadere a costurilor in ceea ce priveste mana de lucru, dar si cresterea ritmului executiei. Pentru a raspunde cerintelor ce privesc adaptarea la diversele utilizari pe santier (cintru usor, scara de access, schela de armare si turn de betonare) au fost proiectate esafodajele usoare, care sunt o structura suport pentru cofrarea dalelor orizontale sau aflate in panta. Esafodajele usoare sunt alcatuite din elemente verticale de sprijin si un sistem de imbinari multidirectional.

Orice lucrare presupune in acelasi timp un risc asumat. Alsina a dorit sa creeze noi modalitati de acces care sa ofere o siguranta sporita. Scara premontata pentru acces temporar in constructie este una pliabila, usor de pozitionat, cu balustrada laterala incorporata. Aceasta scara permite modificarea unghiului de inclinare, putandu-se obtine astfel diferite inaltimi cu ajutorul aceluiasi produs. Pe de alta parte, scara de acces Alsina faciliteaza circulatia muncitorilor pe santier, oferind concomitent siguranta deoarece este fabricata din otel cu rezistenta ridicata. Alte astfel de sisteme sunt: turnul de betonare, schela de armare. Preocuparea pentru securitate se reflecta si in sistemul anticadere (Alsipercha) care este special conceput pentru evitarea situatiilor nefericite ce pot aparea in timpul procesului de montare a scandurilor de cofrare, cand exista un pericol real de accidentare.

Printre motivele de mandrie ale companiei se numara si Pop A3, care este singurul pop cu descarcare ce respecta Norma Europeana EN-1065. Printre avantajele acestui pop se pot recunoste descarcarea rapida incorporata, comoda si sigura, sistemul antiseparator intre teava culisanta si teava exterioara, regulatorul cu sistem de filet si opritor, distanta de siguranta pentru prevenirea prinderii mainilor. Faptul ca este fabricat din otel de calitate superioara cu o grosime mai mare, ii confera si o durabilitate crescuta, iar uzura din timpul utilizarii este redusa.

Sistemele de cofrare orizontale Alsina utilizeaza gama extinsa de panouri Alisan. Aceasta gama prezinta o serie de elemente comune: este construita din lemn de pin sau alte conifere slectionate, foloseste finisaje si materiale de calitate superioara, este rezistenta si rentabila in acelasi timp. Pe de alta parte, sistemele de cofrare verticale folosesc laminatele fenolice ca suprafata de cofrare datorita avantajelor oferite: greutate redusa, rezistenta ridicata, rentabilitate, finisaj de beton aparent. Panoul laminat al Alsina este compus din lamine de molid incleiate intre ele, protejate pe fetele externe cu un invelis de film fenolic.

Una dintre cele mai importante categorii de produse oferite de Alsina este cea care priveste sistemele de cofrare pentru stalpi (Alispilar si Alupilar). Acestea imbunatatesc considerabil modul de lucru din timpul exectutarii stalpilor standard in constructii. Arhitectura sistemelor se bazeaza pe panouri care integreaza toate elementele (bulon, pana si reducere), garantand o montare mai rapida. Iar pentru o mai buna finisare a betonului, se utilizeaza laminatul fenolic ca suprafata de cofrare. Acesta permite de asemenea asezarea cu usurinta a coltarilor care imbunatatesc procesul de finisare a colturilor. Si cum stalpii sunt destinati de cele mai multe ori sustinerii zidurilor, era firesc ca si acest aspect sa fie luat in considerare in generarea unui nou produs: "steel-ply ziduri". Acest sistem de cofrare recuperabil pentru ziduri de beton este proiectat pentru a fi manipulat fara a fi necesara macaraua. Steel-ply Ziduri este alcatuit dintr-un cadru intarit din otel zincat si o invelitoare de laminat fenolic cu grosime de 12 mm. Diversitatea de module si accesorii, greutatea redusa si sistemul de panel folosit pentru asamblare confera acestui tip de cofraj manevrabilitate, rapiditate in procesul montarii si poate garanta o buna finisare.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI