Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Editorial

Ceva se intampla

29.07.2008
Dan Pavel

Daca in primele sase luni ale acestui an au fost vandute mai putine camioane pentru constructii decat anul trecut, are vreo legatura cu industria constructiilor. Adica, se inregistreaza o scadere a volumului de lucrari in constructii. Putem vorbi de un moment de recesiune. In cazul unui raspuns afirmativ, ce a generat aceasta recesiune. Care sunt consecintele in viitor si care sunt solutiile. Urmatoarele sase luni de vanzari vor schimba situatia, si mai ales cum putem estima tendintele pietei anul viitor.

Caut raspunsuri la intrebari cu un caracter retoric. Parerea generala este ca ceva nu este in regula. Fata de piata camioanelor pentru constructii, cea a utilajelor a inregistrat un progres fata de primul semestru al anului trecut, acesta ajungand undeva la 40%. Cifrele principalilor producatori de utilaje europeni dau pentru Europa Centrala si de Est o crestere de sub 10%. Concluzia: Romania are in continuare o piata atipica si putin predictibila?

In schimb, in cazul camioanelor pentru constructii este mai simplu: aici statisticile sunt clare si mai mult, acolo unde nu exista statistici exista organismele oficiale ale statului, care pot oferi date exacte. Astfel, nu exista indoiala ca vanzarile de camioane specializate au scazut dramatic fata de aceeasi perioada a anului trecut. Bineinteles, de aici am putea deduce ca si vanzarile de utilaje au urmat procente apropiate, dar deja lucrurile se complica: vorbim de capete tractor si sasiuri pe care nu stim daca se va monta o bena pentru transportul pamantului, nisipului sau asfaltului, sau se va monta un malaxor, sau altceva. De asemenea, flotele de camioane pentru constructii au fost mult mai repede actualizate, fata de utilajele pentru constructii, in prezent inca functionand destul de multe buldozere, excavatoare si incarcatoare ramase din vremea "anilor de aur".

Avem si un motiv al acestei bulversari a pietei: alegerile politice. Daca am terminat cu cele locale, si la primarii se va intra in ritmul cunoscut (-), deci orasele mari vor relansa programele de constructie/daramare/asfaltare/spargere/reasfaltare/spargere... samd, acum nu mai are cine sa deblocheze banii si proiectele la nivelul ministerelor. Ministrii, secretarii de stat si directorii generali sunt acum impartiti intre vacantele prelungite prin tari exotice si alegerile de la toamna. Este absurd sa vorbim acum de programe nationale, de constructia autostrazilor, reabilitari, sosele de centura, cand toata clasa politica este in fierbere. Cine va fi mai fi in fata pe listele electorale ale propriului partid reprezinta prioritatea absoluta a verii. Apoi, va incepe campania de promisiuni si apoi la vot...


www.masinisiutilaje.ro

As dori sa prezint noul nostru site, creat sub forma unui portal de constructii. Bineinteles, calitatea si mai ales utilitatea lui se va reflecta prin numarul de accesari zilnice, dar inainte de toate trebuie spus ca a fost lansat la pachet impreuna cu ziarul electronic bilunar eMasiniUtilaje. Astfel, odata la doua saptamani, peste 2.000 de clienti ai revistei Masini si Utilaje primesc cele mai noi informatii din domeniul masinilor pentru constructii, dar si date utile privind traficul pe drumurile nationale, aparitii legislative cu impact direct asupra acestui domeniu si informari de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei si Finantelor, samd.

Site-ul este foarte simplu organizat, fara multe ferestre care sa distraga atentia, accesul la orice informatie se face in maxim trei clickuri de mouse. Vreau sa atrag atentia asupra unei sectiuni extrem de utile: "Anunturi gratuite", destinata vanzarilor de utilaje noi sau second-hand, fiecare masina avand anexata si poza sa. Alta sectiune cu aplicatii practice: portalul "Masini si Utilaje pentru Constructii", prima banca de date on-line ce cuprinde o mare parte din modelele de utilaje si camioane noi vandute in Romania, impreuna cu informatii tehnice de baza.

Portalul www.masinisiutilaje.ro contine si alte sectiuni interesante, precum cea de filme, deocamdata o mare parte din imaginile prezentate fiind realizate de catre ziaristii nostri cu ocazia a diferite lansari si prezentari de utilaje si camioane, desfasurate in Romania si alte tari din Europa.

Portalul poate fi accesat si de la adresa www.masinisiutilaje.eu, o parte fiind disponibil si in limba engleza. Celelalte aplicatii practice va lasam sa le descoperiti singuri. Cel mai important este insa sa ne scrieti observatiile si sugestiile pentru a creste calitatea si utilitatea siteului la adresa: dan.pavel@masinisiutilaje.ro. Va asigur ca toate observatiile vor fi imediat analizate si puse in practica.
Si inca un amanunt: inscrierea pentru a primi ziarul electronic este gratuita, ca si accesul la alte zone ale portalului

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI