Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Utilaje de balastiera

Experienta recomanda calitatea

18.08.2008
Ruxandra Horbogea, Cristina Catanescu
Experienta recomanda calitatea
Experienta de aproape jumatate de secol in domeniul constructiilor reprezinta o recomandare cu care putine firme se pot lauda. Trustul Constructii Carpati este una dintre putinele firme care au reusit sa supravietuiasca tumultosilor ani 90 si sa-si continue activitatea cu succes. De departe pe cartea de vizita a trustului, cea mai impresionanta cladire la a carei constructie a luat parte, in 1964, este Casa Poporului, la care si astazi firma mai desfasoara lucrari de intretinere sau finisaje.
Trustul Constructii Carpati, companie specializata in domeniul constructiior civile numara in prezent peste 380 de angajati, un parc auto de 130 de utilaje si autocamioane si acopera si activitatea de productie si transport a betonului, inclusiv obtinerea si sortarea agregatelor minerale.

Anul 2008 este pentru constructorul cu sediul in Bucuresti un moment extrem de important, fiind pusa in functiune o noua balastiera, pe langa cea de la Gradinari. De asemenea, firma mai este implicata si in executarea unor planuri de infrastructura rutiera.

Aceste noi proiecte si ducerea lor la bun sfarsit a implicat si extinderea flotei de utilaje a companiei, care cuprinde in cea mai mare parte masini de mare tonaj si, asa cum ne spune chiar domnul inginer Silviu Enulescu, directorul departamentului de mecanizare al Trustului Constructii Carpati, extrem de rezistente.

Unul dintre partenerii de incredere ai Trustului Constructii Carpati este societatea CASE Utilaje Constructii, distribuitor autorizat in Romania pentru utilajele de constructii Case, stivuitoarele marca Cesab, autobetonierele Dumec, ciocanele hidraulice si accesoriile Furukawa, dar si statiile de concasare si sortare OM.

Pentru a vedea la lucru cele mai noi achizitii ale Trustului Constructii Carpati, trei utilaje de mare tonaj de ultima generatie, recent livrate de catre importatorul Case Utilaje Constructii, am vizitat balastiera societatii din zona Gradinari, situata in apropierea autostrazii Bucuresti - Pitesti.  Fiind vorba de o livrare importanta de utilaje am dorit sa analizam mecanismul prin care o societate de prima marime din domeniul constructiilor si cu o experienta deosebita in aceasta bransa selecteaza utilajele din parcul auto, cum sunt alese capacitatile de productie si in special marca.

Domnul Silviu Enulescu, in calitatea sa de coordonator al activitatii utilajelor pentru intreg trustul ne-a intampinat in balastiera alaturi de flota sa. Forfota, dar nu haos. Cam asa poate fi descrisa atmosfera din balastiera. Utilajele se aflau intr-un continuu du-te-vino, autocamioanele facand legatura dintre excavatorul long-reach marca CASE - model  CX330 ce extragea balastul din raul Arges si statia de sortare. Practic, aceasta este prima etapa a drumului pietrisului sortat, drum ce trece prin statiile de obtinerea a betonului si se inchide prin punerea in opera in cadrul diferitelor constructii.

Ritmul de lucru depaseste "ziua lumina", expresie des utilizata in constructii. Practic, toate utilajele lucreaza la randament aproape maxim, 24 de ore din 24. Incarcatorul CASE model 721E  este la fel de solicitat datorita rolului sau esential in manipularea materiei prime, balastul, in statiile de sortare si apoi incarcarea sorturilor in autocamioanele proprii sau ale altor beneficiari. Singurul care a avut si momente de pauza a fost buldozerul CASE model 1850K, acesta fiind pe punctul de a fi mutat pe un alt santier. Buldozerul este dotat cu un sistem avansat GPS de pozitionare marca Leica, absolut necesar pentru a realiza impreuna cu o statie de lucru  proiecte de infrastructura rutiera.

Ritmul de lucru reprezinta un adevarat test pentru orice tip de utilaje: "In medie utilajele functioneaza cam 22 de ore pe zi, aproximativ 500 de ore pe luna. Bineinteles, acestea sunt intretinute corespunzator: schimb de ulei, gresare, filtre, revizie, toate facute la timp." Astfel, in doi-trei ani un utilaj atinge norma de utilizare recomandata. De-a lungul anilor, gradul de utilizare deosebit al masinilor a presupus si cautarea unor utilaje cat mai rezistente, cu un service rapid, conditiile de lucru fiind dintre cele mai dure. Practic, activitatea acestora se opreste in timpul unui an calendaristic numai atunci cand temperatura mediului scade sub minus 10 grade.

Selectia marcii
De ce CASE? Calitatea utilajelor, service-ul disponibil 24 de ore din 24, consultanta. Acesta este rezumatul atuurilor care au dus la selectionarea marcii pentru utilajele cumparate in ultimul an si continuarea colaborarii in prezent.
De fapt, si aceasta alegere are o istorie proprie, unica: "Cel mai vechi utilaj pe care il detinem de la CASE este fabricat in 1992 si l-am achizitionat cu sase ani in urma din Germania. Dupa cum vedeti, munceste si acum in balastiera cot la cot cu noile achizitii si  tocmai acest lucru ne-a determinat sa incepem o colaborarea cu reprezentantul din Romania, societatea Case Utilaje Constructii. Vorbind strict comercial, principalul motiv este pretul de achizitie foarte convenabil, Case ocupand un loc foarte bun pe piata in ceea ce priveste preturile, cu aproximativ 10 - 15% mai reduse decat la ceilalti producatori. Noi am apreciat in mod deosebit si activitatea de service, pentru ca, in cazul utilajelor, intretinerea este foarte importanta. Interventiile pentru astfel de activitati sunt realizate foarte rapid in cazul utilajelor Case, in maxim sapte zile. "

Flota de utilaje Case detinuta in prezent de trustul Carpati numara incarcatore, buldozere si excavatoare. Incarcatoarele au fost cumparate deja de un an, excavatorul cu brat lung functioneaza de sase luni in cadrul balastierei, inca un incarcator fiind achizitionat special pentru locatia Gradinari in urma cu trei luni, iar buldozerul a fost livrat in ultima luna.

Activitatea de selectare a marcii este completata si de cea de selectare a operatorilor, fiind utilizati numai oameni bine pregatiti, cu experienta. De asemenea, pentru a obtine un grad de exploatare maxima a utilajelor, acestea sunt comandate, indiferent de model cu aer conditionat, oferindu-se conditii optime de munca. Toate utilajele de generatie noua au sistem centralizat de gresare si ungere, asigurandu-se astfel o intretinere corecta a masinii, in paralel cu scaderea timpilor de mentenanta zilnici.

Activitatea de service reprezinta pentru firmele mari din domeniul constructiilor un argument mai important chiar decat pretul unui utilaj. In cazul importatorului Case Utilaje Constructii,  masinile de service utilizate, de ultima generatie, performante, reprezinta un argument serios in ochii cumparatorilor. Acestea sunt dotate cu pompa pentru schimbul de ulei, precum si un sistem de masurare a nivelului acestuia. Toate dispun de instalatie de recuperare a uleiului uzat. De asemenea, masinile sunt dotate cu compresor pentru umflarea rotilor si un mini-atelier pentru reparatii mecanice.

Date tehnice:

Excavator long reach      CX330
Putere motor                   248 CP
Capacitate cupa              2,1 mc
Greutate operationala    34.000 kg
Buldozer pe senile          1850k
Putere motor                  184 CP
Greutate operationala    20.080 kg
Incarcator frontal            721 E
Putere motor                  183 CP
Capacitate cupa              2,4-2,7 mc
Capacitate maxima de ridicare    6.823 kg

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI