Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Concasoare mobile

HARTL lucreaza pentru Apolodor

18.08.2008
Ruxandra Horhogea,Dan Vasile
HARTL lucreaza pentru Apolodor
Numele sau este vazut in multe orase din Romania, utilajele de mare capacitate lucrand in cadrul diverselor santiere, de obicei de mari dimensiuni. Orice constructie, indiferent de cat este de mare sau de veche, este indiferent de materialul din care este construita poate fi demolata de catre societatea Apolodor. Toti cei care lucreaza in domeniul constructiilor au auzit de acest nume si de performantele obtinute. Spun performante, deoarece chiar acum, cand cititi acest articol, o parte din cladirea cunoscuta sub numele de "Casa Radio" este demolata de catre specialistii firmei.
Reporterii nostri au realizat diferite materiale in ultimii doi ani despre santierele deschise de Apolodor, si totdeauna au remarcat profesionalismul si inalta specializare a celor care lucreaza in cadrul acestei firme.

Extinderea exponentiala a firmei a impus si un parc de utilaje si camioane pe masura, majoritatea importatorilor de astfel de masini fiind interesati de o colaborare cat mai stransa cu societatea Apolodor. Selectia utilajelor se face insa dupa criterii foarte dure, la fel ca si mediul in care acestea lucreaza. Astfel, numai faptul ca Apolodor foloseste o anumita statie de concasare reprezinta o nota foarte buna pentru marca respectiva.

Marca HARTL este cunoscuta pentru performantele utilajelor produse, iar importatorul oficial pentru Romania, societatea IRCAT CO se mandreste cu faptul ca doua concasoare mobile sunt utilizate in prezent pe santierele societatii Apolodor. L-am intrebat pe domnul Ilie Nedelea, sef grup santiere in cadrul societatii Apolodor, care au fost criteriile de alegere a celor doua modele: "Intotdeauna am incercat multe tipuri de utilaje si le-am ales pe cele mai performante si care sa se muleze pe domeniul nostru de activitate. Concasoarele cu falci au reprezentat alegerea noastra, acestea au raspuns cel mai bine nevoilor noastre.  Celelalte modele se pot folosi pentru piatra, pentru cariere, dar pentru santiere ideale sunt cele cu falci. Au avantajul de a fi cele mai fiabile si cel mai des folosite la demolari. Noi am verificat in timp acest aspect, dar ne-am si documentat inainte de a lua decizia cumpararii. Cand am achizitionat concasorul am dorit sa detinem inainte un trailer. Folosim o grinda care il ridica,  el fiind foarte inalt nu poate fi deplasat cu trailer normal, cu platforma. Solutia cea mai buna este cea aleasa de noi, deoarece grinda il ridica putin de la sol, apoi il deplaseaza usor. Este foarte important ca inainte de cumpararea unui concasor sa se asigure mijlocul de transport al acestuia. In lipsa unei mobilitati este foarte greu de deplasat, dar si extrem de costisitor."

Utilizarea concasoarelor reprezinta un concept preluat de la santierele mari din Europa de Vest, ideea de baza fiind aceea de a umple gropile din santier cu material concasat si nu cu beton:  "Resturile rezultate de la concasat se pot refolosi la terasamente. Sunt doua avantaje majore, unul de natura ecologica iar al doilea economica deoarece nu mai umplem gropile de gunoi atat de repede. Concasorul granuleaza in functie de cerere. Daca, de exemplu se doreste o granulatie mai mica, se introduce o sita si se obtine un sistem de reglare care ofera o granulatie mai mica."

In santier, granulatia este selectata de cei care deschid lucrarile: cu cat terasamentul este mai slab, cu atat granulatia este mai mare. Prin compactare, care se realizeaza si cu ajutorul camioanelor ce transporta pamantul sau materialele de santier, se realizeaza o strivire a betonului, rezultatul fiind un material foarte dens, in final toate gaurile fiind astupate. Apoi, prin umezire si in urma contactului cu solul materialul amestecat devine solid si foarte rezistent la traficul specific unei astfel de lucrari.

In prezent societatea Apolodor utilizeaza doua concasoare mobile Hartl, model 1380 J si 1265 J, model Hartl 1380J fiind cel mai mare concasor mobil cu falci. De asemenea, firma mai detine si un concasor care se monteaza direct pe excavator, in locul cupei, fiind utilizat la lucrari foarte mici. Practic, au fost luate concasoare pentru toata gama de lucrari, incepand de la cele foarte mici pana la lucrari de anvergura, toate fiind pozitionate in anumite puncte strategice. Astfel, chiar daca sunt deschise mai multe santiere de demolari in diferite puncte ale unui oras, numarul mare de camioane destinate transportului molozului au capacitatea de a aduce din toate punctele de lucru materia prima pentru concasoare. Putem vorbi de nuclee, astfel tot ce se gaseste in raza de lucru a unui concasor mare, toate demolarile se duc intr-un singur punct, ca sa nu fie necesara mutarea concasorului din lucrare in lucrare. Concasorul de capacitate mare, Hart 1380 J este utilizat de catre societate Apolodor de doi ani de zile, iar concasorul Hartl 1265 J are o vechime de un an. Utilizarea la randament maxim in regim de santier au permis sa se traga cateva concluzii in ceea ce priveste calitatea marcii Hartl, dar si promptitudinea importatorului IRCAT CO.

Ilie Nedelea: "Puteam alege si alte branduri, dar din punct de vedere al fiabilitatii am ajuns la concluzia ca aceasta este cea mai buna alegere"

Masini&Utilaje: Am observat ca pastrati o anumita traditie in alegerea utilajelor, lucrand cu o singura marca sau un singur importator. Ce v-a impus aceasta stabilitate?
Ilie Nedelea:  Aceste alegeri nu sunt facute aleatoriu, ci tocmai pentru faptul ca firma noastra contracteaza lucrari dificile, avem nevoie de utilaje pe care sa ne putem baza. Cele mai grele lucrari sunt preluate de Apolodor deoarece nu numai ca avem competenta necesara, dar beneficiem si de o logistica foarte buna.  Producatorul Hartl (concasoare mobile cu falci, concasoare mobile cu impact, concasoare mobile cu con si statii mobile de sortare) pune la dispozitia noastra, a clientilor, concasoare cu falci, iar acesta era produsul de care aveam si noi nevoie. Puteam alege si alte branduri, dar din punct de vedere al fiabilitatii am ajuns la concluzia ca aceasta este cea mai buna alegere. Am studiat piata si am decis ca pentru demolari aceasta este cel mai potrivit concasor.

M&U: Care sunt motivele pentru care ati ales modelul Hartl 1380J?
I.N.: Fiind cea mai mare companie din domeniul demolarilor si avand lucrari de anvergura, suntem obligati prin natura activitatii sa alegem astfel de concasoare. Trebuie sa avem capacitatea de a ne indeplini angajamentele fata de clientii nostri si sa acoperim lucrarile. Inainte de a achizitiona acest utilaj am facut o situatie pentru a putea masura cantitatea de beton rezultata ce trebuie concasata - acesta a fost criteriul dupa care am luat decizia cumpararii. Randamentul mediu pentru cel cumparat este de 400 mc la 10 ore. Este in functie si de materialul pe care il aducem, in cazul in care contine o cantitate mai mica de fier si este compus mai mult din platforme de beton, el poate produce chiar mai mult de  500, 600 mc pe zi, dar media este de 400 mc.

M&U: Ne-ati putea oferi cateva detalii despre modul de functionare a concasorului?
I.N.:  Desigur. Concasorul este dotat cu mai multe benzi transportoare. Astfel, una dintre ele transporta refuzul de banda, adica pamantul sau toate materialele foarte marunte. Pentru bucatile de tabla, concasorul este dotat cu o banda magnetica care preia tot ce inseamna fier de pe banda care arunca betonul concasat. Tocmai datorita marii diversitati de materiale concasate, falcile nu se schimba in functie de timpul de utilizare, ci in functie de cantitatea de material concasat. Momentul reviziei se stabileste si el in functie de uzura. Procesul concasarii este un proces in adevaratul sens al cuvantului. Betonul trebuie adus de masini, apoi este pregatit, maruntit fara sa fie asezat  pe banda, ulterior trebuie din nou preluat, pentru ca in spatele benzii se strange foarte mult beton concasat si acolo este necesara prezenta altui incarcator. Toate aceste activitati trebuie sa fie foarte bine coordonate, in caz contrar, nu mai se poate obtine un randament de 400 de mc. Asadar, este necesar un excavator care sa alimenteze, un incarcator care transporta refuzul de banda, betonul concasat si masina cu apa care alimenteaza in permanenta sistemul de stropire a materialului.

M&U: Dupa ce ati achizitionat primul concasor HARTL, la numai un an diferenta ati mai cumparat de la distribuitorul IRCAT CO. Inseamna ca sunteti multumit de produs si de servicii?
I.N.:  Noi am tot cumparat deoarece avem alt ritm de lucru. Și vom continua sa achizitionam concasoare. Pana acum ne-am putut acoperi lucrarile cu utilajele pe care le avem, dar daca vom avea si mai multa activitate si nu fac fata concasoarele, cu siguranta vom mai cumpara. In momentul de fata, avem programate urmatoarele demolari. Tocmai pentru ca avem un orar foarte incarcat este foarte important sa avem calculele exacte: productivitatea pentru fiecare utilaj, pe ore, pe zile, noi nu ramane decat sa luam datele si sa le procesam. Ultima lucrare este inca in desfasurare si este inceputa de acum un an!

Specificatii concasor    C 1265 J    PC 1380 J
 • Dimensiuni gura alimentare (mm)    1.250 x 650    1.300 x 800
 • Reglarea distantei intre falci (mm)    60-150    70-160
 • Gradul de concasare    01:10    01:10
 • Diametrul volantei (mm)        1500    1500
 • Volanta - rotatii / min    270    270
 • Productivitatea, pana la  (t/h)    250    350
MOTOR
 • Tip motor    Cat C 10    Cat C 10
 • Puterea motorului (kW)    291    291
 • Nr. cilindri    6iin linie    6 in linie
CUVA ALIMENTARE
 • Volum (mc)    4,5    7
 • Lungime  (mm)    3.780    3.670
 • Latime (mm)    2.320    2.560
PLATFORMA VIBRATOARE - de alimentare
 • Lungime (mm)    3.400    3.310
 • Latime (mm)    1.240    1.240
BANDA TRANSPORTOARE - din cauciuc ranforsat cu otel
 • Principala-pentru materialul concasat
  • Latime (mm)    1.200    1.200
  • Inaltime de descarcare (mm)    2.880    3.270
 • Secundara - pentru eliminarea materialului rezultat la presortare
  • Latime (mm)    650    800
  • Inaltime de descarcare (mm)    2.800    2.800
SEPARATOR MAGNETIC - PERMANENT
 • Latime banda (mm)    750    900
 • Masa (kg)    1.075    1.850
 • Masa totala utilaj (t)    42    53
 • Dimensiuni de lucru(lungime x latime x inaltime) (mm)    14.200x6.000x3.500    15.500x6.000x3.800
 • Dimensiuni de transport: lungime x latime x inaltime (mm)    12.100x2.550x3.460    13.300x2.980x3.800
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI