Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Utilaje multifunctionale

Menzi Muck - creator de infrastructura

18.08.2008
Marcella Dragan
Menzi Muck - creator de infrastructura
Schimbarile climaterice puternice din ultima perioada au avut drept consecinte directe un numar crescut de furtuni, inundatii sau alunecari de teren. Toate aceste evenimente se datoreaza in mare parte si nivelului redus de intretinere a lucrarilor de protectie in amonte dar si unei colmatari masive a bazinelor si canalelor de protectie.
Necesitatea realizarii de lucrari complexe, dar si mult mai dificile, pe teren accidentat a condus la dezvoltarea si productia in Elvetia a unui excavator universal multifunctional cu o flexibilitate deosebita. Gama de excavatoare Menzi Muck de 7,5 t, 8,5 t si 10,5 t cu o putere de 140 CP, alaturi de sasiul si transmisia hidraulica de 2x2 sau 4x4, motoare care respecta noile norme europene de reducere a emisiilor de gaze, permite deplasarea in conditii aproape imposibile, chiar si la adancimi de 800 m sub apa, asa cum sunt acum cateva modele care lucreaza in Norvegia. Raza de actiune deosebita este data de ecartamentul detasabil al axelor cu transmisie hidraulica de la 2,10 m pana la 6,60 m, roti cu posibilitatea de deplasare pana la trei planuri si dotat cu un brat telescopic suplimentar de 2 m, care permite ridicarea unei sarcini de pana la 6 t. In ceea ce priveste capacitatea de sapare, se ajunge pana la 6,20 m adancime si 9,65 m inaltime, cu descarcarea la 8 m inaltime. Utilajul se poate inalta cu ajutorul sasiului standard la 2,70 m, iar cu bratele (suporti la roti) prelungite ajunge la 4,5 m cu ajutorul sasiului hidraulic. Toate acestea sunt posibilitatile pe care le genereaza sasiul realizat cu componente hidraulice Krupp-Rexroth de cea mai inalta performanta impreuna cu sistemul hidraulic deosebit de puternic, dotat cu patru pompe ce realizeaza un flux de 586 de l/min, cu presiuni cuprinse intre 280 si 400 de bar, sistem independent de sarcina sau LIFD, Load Independent Flow Division. Puterea instalata este similara utilajelor cu o greutate dubla, de unde si performantele deosebite ale utilajul multifunctional Menzi Muck. Pe langa faptul ca sasiul flexibil al utilajelor Menzi Muck se potriveste oricarui tip de teren, in acelasi timp el poate opera in orice mediu, fie in apa, pe terasamente, pe drumuri sau pe suprafete puternic inclinate, distingandu-se prin performanta ridicata la o greutate redusa a vehiculului, indiferent de echipare, cupe, gheare, accesorii pentru cosit, maruntit, forfecare, taiere si colectare de vegetatie sau unelte pentru constructii, pickamer, utilaje de forare.

Printre operatiile pe care le poate efectua utilajul se numara activitati de nivelare si maruntire pe suprafete inclinate, iar prin pozitionarea flexibila a sasiului, raza de actiune se extinde pana la 8,5 metri. Astfel, folosind cea mai lata pozitie a rotilor, se poate lucra deasupra canalelor pentru intretinerea lor, cu rotile pe partile exterioare.

Accesoriul pentru cosirea suprafetelor inclinate poate fi folosit atat pe lungimea cat si pe latimea suprafetei, iar presiunea redusa aplicata solului protejeaza partea carosabila si zona de lucru. Datorita abilitatii de catarare si a celei de deplasare imediata si actionare prompta, indepartarea aluviunilor si depunerilor sau a vegetatiei ce blocheaza cursul apelor devine rentabila din punct de vedere economic.  Acesta este un utilaj ce serveste si mediul, in primul rand prin stabilizarea si alinierea malurilor de la rauri si diguri previne efectul de eroziune a solului, iar in doilea rand prin uleiul biodegradabil pe care il foloseste. Pe langa aceste operatii, utilajul marunteste sau toaca si indeparteaza eficient lemnul si vegetatia. Stabilitatea iesita din comun, obtinuta prin pozitionarea sa, ii confera lui Menzi Muck capacitatea de a rezista in apa la cele mai puternice torente. Un alt avantaj este gheara universala de prindere, cu ajutorul careia prinde si pozitioneaza pietre sau alte materiale, fara efort, datorita fortelor de ridicare enorme care asigura eficienta. Prin dimensiunile reduse si mobilitatea ridicata, utilajul poate ajunge singur la locurile de exploatare sau pe santiere, fara a fi nevoie de lucrari de pregatire deosebite sau de organizare speciala, el deplasandu-se singur.

Gama larga de accesorii atasabile, de la un pickamer de 940 kg foarte puternic, dar si foarte silentios, la sisteme de forare de 2 t, de la tocatorul de maracini si arbori de 180 mm, pana la sistemele Harvester de 1.100 kg pentru exploatarea forestiera, care permit taierea arborilor cu un diametru de 75 cm, dar si cupele Hardox de la 30 cm la 1,5 m latime, precum si echipamentul special de sapare si introducere in aceeasi operatie de cabluri si tevi pana la opt unitati de 50 mm sau patru de 120 mm, toate maresc posibilitatile de exploatare, crescand randamentul si generand venituri, care permit o amortizare accelerata.

Utilajul se transporta fara dificultate pe un camion normal, fara a avea nevoie de echipament suplimentar pentru incarcare si descarcare, el realizand singur aceste operatiuni.

Lucrarile clasice sunt un simplu exercitiu, dar utilajul isi dovedeste cu adevarat eficienta acolo unde alte excavatoare nu mai fac fata. Posibilitatile de lucru sunt practic nelimitate, de la cele normale pana la cele in pante cu inclinatie de peste 100%, in apa adanca de pana la 4 m, in mlastini sau la munte. Dotare necesara pentru lucrarile in domeniul apelor este uleiul hidraulic biodegradabil, cerinta obligatorie din punct de vedere ecologic.

Menzi Muck A91 4x4 Plus
Motorul John Deere Tip 4045HF285, Common-Rail Turbo-Diesel in 4 cilindri, dezvolta o putere de 140 CP si corespunde normelor de poluare 97/68 Nivel IIIA valabile incepand cu acest an. Sistemul electronic de control al motorului, ECU-System, mentine turatia constanta  indiferent de sarcina, adaptand cantitatea de combustibil injectata, iar prin managementul electronic puterea hidraulica este dezvoltata uniform, cu un randament crescut cu aproximativ 10% fata de sistemele clasice. Sistemul hidraulic LUDV, distribuitor hidraulic independent de sarcina, foloseste componente Rexroth,  Thyssen Krupp de ultima generatie. De asemenea, utilajul are un circuit hidraulic independent pentru trenul de rulare si doua circuite hidraulice standard disponibile la capatul bratului de lucru pentru uneltele optionale. Se deosebeste printr-o stabilitate nemaiintalnita, obtinuta prin pozitionarea optima a articulatiilor bratelor de sprijin si varierea distantei intre rotile din fata cu pana la 5.660 mm si intre cele din spate cu pana la 4.800 mm, distanta care difera in functie de pneuri, rotile din spate ramanand mereu paralele. In ceea ce priveste operatiunile pe care le poate efectua, adancime maxima de lucru este de 4.843 mm, inaltimea de 8.894 mm, raza de actiune de 8.075 mm, cu o inaltime maxima de golire a cupei de 6.898 mm.

Multivalenta in industria forestiera
Cunoscut sub numele de "harvester extrem" sau "harvester mergator", Menzi Muck a dezvoltat un echipament profitabil, prin capacitatea de a taia selectiv arborii, chiar si pe teren accidentat. Datorita sasiului care se poate adapta suprafetei pe care lucreaza, tractiunii integrale si posibilitatii de a merge, nimic nu ii poate sta in cale, nici macar pantele cu inclinatii de 100% nu reprezinta un obstacol.

Producatorii elvetieni ai echipamentului au luat in considerare si aspectele ecologice, devenite din ce in ce mai importante. Motiv pentru care harvesterul Menzi Muck combina greutatea redusa cu performanta ridicata. Caracteristica sasiului de a se adapta in functie de mediul de lucru si presiunea redusa aplicata solului duc la o protectie sporita a suprafetelor pe care se executa lucrarile, iar datorita manevrabilitatii lui, Menzi Muck nu afecteaza vegetatia inconjuratoare.

Cabina securizata pentru aplicatii forestiere
Cabina de dimensiuni mari confera operatorului senzatia de spatiu si permite o vedere clara si neobstructionata de jur imprejur. Creata special pentru aplicatii forestiere, cabina a trecut fara dificultati toate testele de siguranta, datorita unor elemente precum reflectorizantele si barele de protectie, panourilor de Lexan (policarbonat), caracterizate de o rezistenta incredibila la impact, temperatura, oferind excelente proprietati optice. De asemenea, instalatia de iluminare, bine protejata si securizata, elimina dependenta lucrului de lumina zilei.


Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI