Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Automacarale

DAK, o jumatate de secol de experienta

17.09.2008
Gheorghe Apostol; Dan Pavel
DAK, o jumatate de secol de experienta

In ultima vreme, am asistat la o ofensiva din ce in ce mai accentuata, sau mai bine zis la o recucerire a pietelor traditionale de catre firmele producatoare de utilaje din fostul spatiu sovietic. Retehnologizarea liniilor de montaj, proiectarea unor masini, care sa se ridice la nivelul de performanta a celor produse de catre statele puternic industrializate din vestul Europei, si nu in ultimul rand rezistenta renumita, reprezinta recomandari importante pentru multi constructori ce utilizeaza masinile intensiv, in conditii dure de lucru.

Inca de anul trecut, in Romania au fost importate primele automacarale marca DAK, de catre societatea MAZ TRUCK & BUS.
Cu o istorie de aproape o jumatate de secol, producatorul de macarale "DAK Crane Plant", cu sediul in apropierea orasului Lvov - Ucraina, ofera in prezent o gama larga de astfel de utilaje, montate pe sasiu de autocamion, produsele sale fiind cautate din ce in ce mai mult in Europa. Macaralele pot fi livrate pentru orice tip de sasiu, existand si o varianta de macara DAK montata pe un sasiu marca MAZ, cu un pret absolut imbatabil. Autovehiculele MAZ, echipate cu motoare EURO 3 si EURO 4, ce provin de la producatori consacrati ca DEUTZ sau MERCEDES-BENZ, s-au remarcat prin fiabilitate si robustete, avand un excelent raport calitate/pret. Cresterea numarului de autocamioane si autobuze MAZ vandute in tarile Europei a adus dupa sine si o crestere a increderii in produsele venite din estul Europei. Astfel, pe langa fiabilitatea de exceptie, importatorul oficial al automacaralelor DAK este convins ca un alt atuu il constituie termenele de livrare extrem de scurte, in conditiile in care la produsele similare din vestul Europei listele de asteptare sunt de ordinul anilor.Timp de livrare: maxim doua luni
Societatea MAZ TRUCK & BUS este deja cunoscuta pe piata din Romania prin numarul mare de autobuze marca MAZ vandute in diferite orase ale tarii. Existenta unei retele de service-uri partenere ce acopera o mare parte din teritoriu a reprezentat suportul necesar pentru extinderea gamei de produse. Astfel, dand dovada de un dinamism deosebit si fiind foarte atenta la cererea pietei, societatea s-a orientat si spre importul de utilaje, precum autospecialele tip macara. Criteriile de selectie ale marcii au fost foarte stricte, in cazul automacaralelor producatorul trebuie sa satisfaca cinci cerinte de baza: fiabilitate, robustete, eficienta, pret scazut si timp de livrare scurt.

Toate aceste calitati au fost intrunite de catre compania "DAK Crane Plant", cu sediul in Ucraina. Trebuie spus ca uzina "DAK Crane Plant" are o stransa colaborare cu celebrul producator german de utilaje de constructii Liebherr, iar productia sa se cifreaza intre 750 si 900 unitati anual.

Domnul Valeriu Bezdedeanu, directorul tehnic al societatii MAZ TRUCK & BUS, este increzator in succesul marcii DAK pe piata din Romania, dupa parerea domniei sale, un service eficient si la timp fiind cel mai bun argument in fata oricarui potential client: "pentru autosasiul macaralei, in functie de marca acestuia, noi asiguram service la centrele autorizate pentru marca MAZ din tara: Constanta, Iasi, Brasov, Targu Mures, Pitesti sau Galati. Pentru rapiditatea interventiilor, dispunem, de asemenea, de un service mobil." Pentru partea de suprastructura se colaboreaza cu centre de service autorizate ISCIR, cu acoperire larga la nivel national.

Deoarece firma MAZ TRUCK & BUS dispune deja de un stoc de baza de piese de schimb, am fost interesati sa aflam ce se va intampla in cazul unor defectiuni mai grave. Domnul Bezdedeanu crede in stransa colaborare existenta in prezent cu producatorul automacaralelor DAK, acesta putand asigura orice piese de schimb, oricat de complexe, in termene suficient de mici pentru a evita imobilizarea acesteia la beneficiar, pe o perioada mai mare de timp. Dar, ca orice firma cu o bogata experienta, acesta este numai inceputul: "Acum avem un stoc minim de piese de schimb, iar pe parcursul timpului, dupa o analiza a functionarii si pe baza datelor furnizate de Uzina "DAK Crane Plant", se va asigura si un stoc de piese cu un volum mai mare". Trebuie spus ca deja prima macara DAK a fost livrata si functioneaza fara probleme, conform declaratiilor importatorului, existand deja un numar de potentiali clienti. In Romania, cea mai interesanta macara DAK pana in prezent a fost modelul KTA - 25 (25 tone masa maxima ce poate fi ridicata). Autosasiurile respecta toate normele de poluare fonica si chimica, cat si cele legate de siguranta activa si pasiva, impuse de directivele CE si regulamentele ECE - ONU vehiculelor rutiere ce se deplaseaza pe drumurile publice.


Avantajele DAK
Chiar daca fiecare importator isi lauda propriile masini, am incercat sa enumeram impreuna cu domnul Bezdedeanu avantajele macaralelor DAK, pe baza unor date ce pot fi verificate de viitorii cumparatori. Astfel, pretul este imbatabil, fiind intre 10% si 30% mai mic, comparativ cu alte produse existente pe piata. Dar punctul forte ramane termenul de livrare foarte scurt, de maximum doua luni de la comanda!

Chiar daca marca este noua pentru piata din Romania, trebuie stiut ca producatorul are clienti fideli in Ucraina si tarile din CSI, dar si in tari precum Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria sau Bulgaria. De asemenea, vinde si in peste 30 de tari din Africa, America Centrala si Asia. Macaralele DAK lucreaza in conditii de temperatura extrema: de la - 40° C la + 60° C.

Uzinele DAK dispun de echipament tehnologic si industrial care permite realizarea unor produse de calitate si competitive, intreaga proiectare fiind facuta numai asistata de calculator. De asemenea, in cadrul fabricii, este implementat sistemul de asigurare al calitatii ISO 9001:2000, certificatul fiind emis de TÜV THÜRINGEN. Dar, poate cel mai important pentru cumparator, toate masinile produse aici sunt testate conform standardelor GOST, incercarile fiind mai multe si mai dure decat cele impuse de directiva CE. Automacaralele DAK sunt comercializate in Romania de catre distribuitorul exclusiv al uzinelor MAZ, societatea MAZ TRUCK & BUS (021-320.33.98/99; fax: 021-320.30.95).

Anul XIII, nr. 144, feb 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI