Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Statii de betoane

O afacere de (Pro)-vis

17.09.2008
Ema Stancu; Dan Vasile
O afacere de (Pro)-vis
Beneficiind de o experienta in domeniu de 70 de ani, grupul german SCHWING-Stetter este unul dintre liderii mondiali in fabricarea de echipamente destinate productiei, transportului, pomparii betonului proaspat si reciclarii betonului rezidual. Dezvoltarea industriei constructiilor in Romania a propulsat numele producatorului german pe piata autohtona, in prezent existand chiar o reorientare a cererilor de la statii de producere a betonului de capacitate cat mai mare si cat mai ieftine spre statii scumpe, dar complet automatizate si 100% ecologice.

Calitatea este cheia afacerilor de durata, ne-a spus inca de la prima intalnire domnul Gigi Tatavura, administratorul societatii Pro-vis Construct. Am putea adauga ca si ordinea si curatenia reprezinta o alta trasatura a firmei.

Firma Pro-vis Construct a fost infiintata in anul 2007, administratorul ei unic fiind domnul Tatavura Gigi. In primul rand, societatea este implicata in constructia unui cartier rezidential langa Bucuresti, realizat cu toate utilitatile: gaze, apa, canalizare, electricitate, iluminat public, apa curenta. Spun in primul rand, pentru ca inainte de a incepe constructia propriu-zisa a cartierului, domnul Tatavura a construit statia de fabricare a betonului, pentru a avea permanent disponibila materia prima. Implicit, vorbind de o zona care, in general, va cuprinde numai ansambluri de locuinte rezidentiale, statia trebuia sa se incadreze in cerintele zonei, si anume sa nu fie poluanta.

Astfel, s-a ajuns la achizitionarea unei statii Stetter M2,25 TZ 100% nepoluanta, impreuna cu toate utilitatile necesare curatarii apelor uzate (Reciclator Stetter RA 6). Ši pentru ca dotarea sa fie completa, transportul betonului si punerea lui in opera sunt asigurate de catre flota proprie, formata autobetoniere Stetter AM 9 FHC si autopompa de beton Schwing S34X, cu care se toarna beton pompabil, prevazuta cu un computer ce inregistreaza cantitatea de beton turnata. Toate echipamentele pentru beton, statia de betoane, reciclatorul, malaxoarele pentru transport beton ca si autopompa, sunt produse de catre firma germana SCHWING-Stetter, reprezentata in Romania prin firma Kreis Construct S.R.L.

Gigi Tatavura: "Nu putini au fost cei care au spus ca acasta este cea mai frumoasa statie din tara"

Statia va fi mentinuta pe locatia de la Popesti Leordeni pana cand va fi incheiata construirea cartierului, dar datorita capacitatii sale de productie livreaza beton si altor clienti. Statia Stetter M2,25 TZ produce orice tip de betoane si sape, toate la o inalta calitate, si conform declaratiilor domnului Tatavura, preturile sunt situate sub cele ale pietei.

Masini&Utilaje: Care sunt diferentele intre statiile de betoane normale si cele ecologice?

Tatavura Gigi: Aceasta statie este una ecologica intrucat nu produce deloc praf, iar zgomotul produs este foarte mic. Din punct de vedere al apelor uzate, statia este dotata si cu reciclator, o parte din apa care trece pe aici intrand inapoi in statie. Avem si canalizare pentru autobetonierele care se spala in curtea statiei. Canalul colector stradal preia apele uzate, intra in statia de epurare, iar de aici apa iese epurata si merge intr-o anumita locatie, destinata acestui scop. Practic, aici nu exista factor poluant, intrucat betonul se face cu apa, ciment si agregate. Aceasta statie, spre deosebire de celelalte, este prevazuta cu filtre care nu permit deloc iesirea prafului de ciment. Bineinteles, o astfel de statie costa mai mult decat una normala, dar principala noastra dorinta a fost ca tot ceea ce achizitionam sa fie nou si de calitate, inclusiv masinile care transporta si pompeaza beton. In prezent, in Romania sunt mai multe firme care livreaza statii de betoane si echipamente pentru transportul si pomparea betonului.


M.U.: Cum ati ales insa marca de statie, dintre toate ofertele existente pe piata?

T.G. : Bazandu-ma pe recomandarile unor prieteni, am ales marca SCHWING-Stetter , ce are ca furnizor firma Kreis Construct, despre care am aflat ca este deosebit de serioasa. Acum pot sa spun ca directorul general al firmei Kreis Construct, dl. Andrei Guran, pe care am avut ocazia sa il cunosc, este un om deosebit, asa cum este de altfel intreaga echipa Kreis Construct. As fi putut sa achizitionez un produs second-hand, insa am vrut sa evit eventualele probleme legate de reparatiile necesare. Statia de betoane pe care o detin este in garantie. Mai apar mici probleme, insa activitatea de service este foarte prompta. Toate utilajele, inclusiv statia de betoane au venit din Germania vopsite in culorile echipei de fotbal Steaua, intrucat eu sunt un mare fan al acestei echipe. Nu putini au fost cei care au spus ca aceasta este cea mai frumoasa statie din tara, acest fapt datorandu-se printre altele si spatiului mare de care dispunem, de aproximativ 10.000 mp, numai in zona in care sunt amplasate statia, blocurile si rampele de acces. Astfel, ne putem desfasura activitatea ordonat si intr-un mediu in primul rand curat. Inclusiv pietrisul si nisipul aduse sunt foarte bine depozitate, pentru evitarea imprastierii lor pe suprafete mari.

M.U.: Ce capacitate are statia?

T.G.: Statia ecologica SCHWING-Stetter are o capacitate de 101 mc/ora si poate lucra zi si noapte. Statia cumparata de Pro-vis Construct functioneaza de doua luni si lucreaza acum la intreaga capacitate. In luna iulie a lucrat la ceva mai putin decat permitea capacitatea maxima, insa, pentru luna august avem destule contracte cu numeroase firme care construiesc cartiere de vile. I-am lasat pe clienti sa constate ei insisi daca produsul nostru este de calitate. Cei mai multi dintre acestia au fost multumiti si au adus si alti clienti. Deocamdata avem autobetoniere si autopompe de beton, marca SCHWING-Stetter, furnizate de Kreis Construct. In aceasta toamna vom mai cumpara inca cinci autobetoniere si o autopompa de beton, de capacitate mai mare, tot prin Kreis Construct. Pe viitor speram sa deschidem si alte statii de betoane si intentionam ca utilajele pe care le vom folosi sa fie tot marca SCHWING-Stetter si sa le cumparam tot de la Kreis Construct.

M.U.: Va ganditi ca pe viitor sa va dezvoltati si o capacitate proprie in domeniul extractiei pietrisului?

T.G.: Dupa parerea mea, este bine sa faci ceea ce te pricepi sa faci mai bine si nu sa incerci sa faci prea multe si sa nu fii capabil de asta. Acum, daca statia lucreaza si toate lucrurile sunt puse aici la punct, bineinteles ca intentionez sa deschid o balastiera, ceea ce ar duce si la o scadere a pretului betonului produs de noi, pret care si acum este foarte bun comparativ cu nivelul pietei.

Investitiile Pro-vis Construct
Terenul pe care va fi realizat ansamblul rezidential cuprinde loturi individuale cu suprafata de 218 mp, de 450 mp sau de 500 mp, fiind situat in apropierea comunei Popesti-Leordeni, langa Bucuresti. Toate loturile pentru case, au deschideri de aproximativ 20 metri liniari pe 20,5 m sau pe 21,5 m, fiind aproape dreptunghiulare. Constructiile propuse cumparatorilor pot fi: parter plus un etaj, parter plus doua etaje si mansarda sau demisol plus parter, sub forma unor proiecte diferite.

In primavara anului 2009 se va incepe realizarea primelor 15-20 de vile ale ansamblului rezidential, fiecare cu propriul proiect. Constructorul tine cont si de optiunile si de specificatiile clientului, Pro-vis Construct fiind o firma flexibila ce poate realiza lucrari la comanda. Pe fiecare dintre strazi vor fi plantati copaci si, astfel, intreg ansamblul va include si mult spatiu verde. Fiind un proiect de amploare, societatea Pro-vis se va ocupa si de administrarea cartierului. Zona este usor accesibila si in plina dezvoltare. Chiar in apropiere, se afla un cartier de 1.200 de vile. Tot in aceasta zona, exista proiecte pentru inca doua astfel de cartiere, unul de 20 si unul de 15 ha. In continuare, Pro-vis are planuri de amenajare si a altor facilitati pentru viitorii locatari: un complex cu parcare subterana cu acces la soseaua DN4 ce trece prin apropiere, un supermarket pentru ca locuitorii din cartier sa se poata aproviziona cu cele necesare, iar la etaj, un spatiu pentru birouri.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI