Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Pay as you drive

17.09.2008
Ec. IULIU CIOBANU
PAY AS YOU DRIVE este un sistem de calcul al primei de asigurare CASCO total diferit fata de cel utilizat in prezent in Romania si in multe alte state europene.

Sistemul are drept componenta de baza instalarea pe fiecare autoturism asigurat a unui dispozitiv de tip "cutie neagra", care permite monitorizarea prin satelit, de catre compania de asigurari, a traseelor efectuate de conducatorii auto. In acest fel, asiguratorul poate verifica in orice moment unde, cand si cat a circulat respectiva masina. Aceasta implementare are ca scop reducerea numarului de accidente prin convingerea soferilor de a utiliza cat mai putin autoturismele pe traseele si la orele cu risc marit de producere a accidentelor rutiere. Avantajul clientilor acestui tip de asigurare CASCO este acela al calculului primei de asigurare, astfel, soferii prudenti beneficiaza de reducerea consistenta a tarifului de prima. Numarul mare de factori pe care ii ia in considerare asiguratorul prin acest concept relativ nou, conduce la stabilirea unei prime cat mai "corecte" atat pentru client, cat si pentru compania de asigurare.

Ceea ce este interesant si cu totul nou, este faptul ca acest sistem este mult mai complex din punct de vedere informational, asiguratorul putand atat sa cunoasca anumite circumstante cat si sa solutioneze problemele aparute in cazul fiecarui autoturism asigurat. Societatea de asigurari are posibilitatea de a vizualiza profilul soferului, stilul de condus al acestuia si, mai mult decat atat, de a localiza imediat o masina furata sau de a reconstitui dinamica unui accident rutier prin sistemul de monitorizare.

In Romania s-a dorit implementarea acestui sistem dar, din pacate, sistemul asigurarilor nu a atins inca pragul maturizarii, populatia neavand inca experienta bunului asigurat si a beneficiilor acestuia. In plus, punerea in aplicare a acestei metode implica nu numai bransa societatilor de asigurare, cat si multe alte institutii. In acest moment se considera ca niciuna dintre partile de mai sus nu este pregatita pentru adoptarea sistemului PAY AS YOU DRIVE, in primul rand pentru ca el inseamna o schimbare radicala a produsului de tip CASCO. Nu putem spune insa ca suntem unica tara in care acest sistem nu isi poate dezvolta deocamdata radacini.

Dam exemplu in schimb Italia, care este prima tara din Europa in care acest sistem de asigurare s-a dovedit a fi un real succes de 3 ani de cand a fost implementat. De asemenea, PAY AS YOU DRIVE a fost implementat cu succes si in SUA si in Marea Britanie. Franta este inca la inceput, dar se pare ca asiguratii prefera aceasta noua metoda de asigurare CASCO.

Ca in oricare alt sistem, exista nemultumiri si neajunsuri. In primul rand, soferii sunt nemultumiti de faptul ca asiguratorii pot vedea oricand unde se deplaseaza cu masina personala, ora si viteza cu care se conduce, etc. In al doilea rand, ritmul in care producatorii auto au inclus in procesele lor de fabricatie echipamentul tehnologic necesar derularii programului, a fost mult prea lent pentru ca sistemul PAY AS YOU DRIVE sa poata fi adoptat pe scara larga.

Sistemul PAY AS YOU DRIVE poate fi viabil si pentru asiguratori doar in cazul in care tot produsul de CASCO va fi schimbat, indiferent pe ce perioada de timp se aplica. Se poate discuta de un sistem viabil doar cand se va segmenta foarte bine acest produs si diferentia chiar pe modul de producere a daunei: daca accidentul se intampla in mers, pe carosabil sau in afara acestuia. Se poate face un produs performant asfel incat sa poata fi redusa rata daunei si controlata modalitatea prin care asiguratorul acopera anumite riscuri.

In orice caz, in acest moment soferii ignora avantajele conceptului de PAY AS YOU DRIVE in favoarea intimitatii lor, preferand sa plateasca mai mult pe asigurare decat sa devina punct de atractie al societatilor de asigurare.

BENDIS FINANCIAL 30D Horei st.,
2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI