Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Utilaje pentru industria betonului

ELBA, sub semnul modernizarii

20.10.2008
ELBA, sub semnul modernizarii
ELBA, cunoscutul producator de utilaje pentru industria betoanelor, a inceput noul mileniu prin modernizari. Pentru a pastra calitatea produselor si seriozitatea cu care trateaza fiecare client ELBA a decis ca in loc sa se conformeze noilor tendinte in constructia de utilaje, conform carora alti producatori isi muta capacitatile de productie spre est, cautand forta de munca ieftina, sa retehnologizeze si sa eficientizeze productia. In acest scop toata fabrica de la Ettlingen, Germania a fost robotizata, cladirile renovate, structura si organizarea productiei regandite.

Seria de statii de betoane super mobile ELBA ESM cu sistem de alimentare in linie a fost reinnoita complet. Astfel sistemul de alimentare cu agregate are o constructie noua care impreuna cu containerele de comanda si depozitare, rezeama scheletul statiei si se poate opta pentru un cadru de sustinere al statiei fara grinzi transversale care ar necesita realizarea unor rampe de traversare pentru autobetoniere. Ideea de baza a acestui tip de cadru este ca cele doua picioare de sustinere ale statiei sunt montate pe grinzi de otel separate, iar contragreutatile necesare sunt pe o parte containerele de comanda si de echipamente iar pe cealalta parte, sistemul de alimentare in linie.
Statiile de beton ESM pot fi echipate in continuare cu malaxoare ELBA EMS 1, 1,5, 2,0 si 2,5 mc. Indiferent de marimea malaxorului, statiile din aceasta serie pot fi transportate rutier fara a necesita transporturi agabaritice. Statiile ELBA ESM pot fi mutate dintr-un punct de lucru in altul foarte simplu, timpul de montare respectiv demontare cu o echipa antrenata fiind de aproximativ 6 ore.

Statiile ELBA ESM (ELBA Super Mobil) sunt foarte robuste iar mobilitatea lor nu compromite in nici un fel functionalitatea. Sunt multe exemple, unde statii de acest gen, dupa cateva reamplasari, lucreaza timp indelungat ca statii fixe. Productivitatea practica a unei statii super mobile de o anumita dimensiune este echivalenta cu cea fixa, de aceeasi dimensiune. Aceste statii sunt alimentate de sisteme de alimentare in linie containerizate, care asigura si proptirea frontala a rampei. Alimentarea agregatelor in malaxor se face cu schip.
Gama statiilor de betoane fixe ELBA Beton Center, incepe de la statia  mica EBC D/S 30 cu malaxor ESM 0,5, care are o constructie aparte si care este oarecum in consola, fiind indragita de fabricanti datorita dimensiunilor foarte compacte, intretinerii usoare si a accesului foarte simplu din trei directii. Statia e disponibila in varianta standard cu trei inaltimi pentru alimentare de la sol (dumper) in camion sau in autobetoniera cu alimentare din sistem in linie, cu capacitati de la 20 la 312 mc si 2-12 sorturi
Gama de statii fixe si medii EBC, pot fi echipate cu malaxoare cu un ax tip EMS ce livreaza o productivitate de 60, 87, 102, 110 si 121mc de beton compact pe ora

ELBA are in fabricatie si statii de betoane fixe de productivitate mai mare cu malaxoare de 3.000, 3.500, 4.000 si 4.500 l pe sarja. Statiile sunt echipate cu malaxoare EMDW cu doua axe, cu palete in forma de spirala cu doua sectoare in sens opus. Aceste statii au productivitati intre 130 si 200 mc/h.
Statiile ELBA fixe pot fi alimentate de sisteme de alimentare cu agregate in linie cu cantarire pe banda cu alimentare pe o parte sau pe ambele parti. Agregatele pot fi ridicate in malaxor cu elevator (EBC-D) sau benzi (EBC-B). Aceste statii pot fi deservite de una sau doua sisteme de alimentare cu agregate, cu capacitate simultana de stocare pana in 6 sorturi si 156 mc de material. Partile metalice de la benzile de cantarire fabricate de ELBA sunt protejate prin zincare.
Se mai mentine in fabricatie si sistemul EBC S de alimentare in stea cu draglina. Pentru statii mai mari se pot opta pentru folosirea de doua sisteme de alimentare in linie, pentru a putea face fata cantitatii si diversitatii mari de agregate. Numarul de buncare este cuprins intre 4 si 12, cu capacitate de stocare simultana de 105-312 mc de agregate.

Avantajele statiilor ELBA fixe EBC D si B sunt:
 
- Sistemul modular compact;
- Asamblarea usoara;
- Acces usor;
- Optional cu izolatie termica si fonica;
- Posibilitate de montare filtru de ventilare malaxor si sistem de spalare integral;
- Intretinere usoara si la intervale mari;
- Economice, fiabile, sigure in exploatare.
Sc MaHill Srl poate livra de asemenea si statii turn cu unul sau mai multe malaxoare. Capacitati de stocare sunt cuprinse intre 190 si 580 mc pentru modelul EMT 7 si intre 265 si 780 mc pentru modelul EMT 8.

Avantajele acestei solutii sunt:
- Productivitate mare;
- Sistem modular;
- Posibilitatea utilizarii a doua malaxoare;
- Putine parti in miscare;
- Solutie eficienta de comanda cu un singur operator;
- Proiectat pentru intretinere usoara;
- Robust, eficient si rational;
- Proiectat sa poata fi folosit eficient iarna;
- Ocupa spatiu putin.

Malaxoarele ELBA EMS sunt dotate un singur ax orizontal, doua zone in contracurent de 0,5, 1, 1,65, 2, 2,25 si 2,5 mc. Acestea au acum o durata de viata mult mai lunga, datorita sistemului nou de blindaje ce se fixeaza fara suruburi si de asemenea sistemului nou de etansare al axului cu discuri si inele de poliuretan cu pompa de lubrifiere continua. Rulmentii axului sunt in exteriorul malaxorului. Aceste malaxoare sunt caracterizate prin simplitate, eficienta, nevoie mica de spatiu, malaxare intensiva, timp de malaxare si descarcare foarte scurt. O deosebire esentiala a acestor sisteme este amplasarea paletelor de malaxare in forma de spirala continua. In general uzura paletelor de malaxare este mai accentuata in zona muchiilor frontale in care acestea intalnesc materialul. Aceasta amplasare scade uzura deoarece materialul are o curgere continua pe suprafata paletei.

Malaxoarele mari ELBA EMDW cu doua axe au fost reproiectate si au acum doua usi de descarcare in zonele cele mai joase pentru o golire cat mai rapida. Antrenarea axelor se face cu 4 moto-reductoare si transmisie primara prin curele dintate, supravegheate electronic. Acestea nu au nevoie de lubrifiere, intindere sau intretinere.
Malaxoarele sunt folosite la productia de betoane usoare, normale sau uscate, betoane reci sau calde, amestecuri de beton polistiren, betoane cu argila expandata, betoane celulare usoare, betoane auto compactante (SCC ), betoane auto compactante usoare, precum si la productia altor amestecuri de materiale cum ar fi amestecuri bentonite-argile, materiale bituminoase, mixturi de sticla, amestecuri de stiropor-perlit. Captuselile folosite sunt fonta speciala tratata, hardox sau materiale sintetice

Toate malaxoarele fabricate de ELBA sunt patentate de catre producator si folosesc doua spirale de sens opus montate pe acelasi ax. Materialul din malaxor este adus de aceste spirale in mijlocul cuvei, unde doua jeturi sunt aruncate fata in fata, fortele mari de frecare apar in interiorul materialului si nu la suprafetele de contact ale acestuia cu suprafata lopetilor sau captuseala malaxorului. In acest fel uzura este redusa la minim, fapt care pe termen indelungat inseamna economii pentru utilizator.
Societatea MaHill de asemenea livreaza si module ELBA EMS 500 si EMS1000 care sunt compuse din malaxor, cantare si elevator, pentru echiparea statiilor retehnologizate sau in cazul montarii in hale de productie cu structuri de sustinere proprii.
ELBA mai fabrica si pompe pentru echiparea autopompelor cu debite intre 90-100 si 130 mc/h, sisteme de brate pentru autopompele de betoane cu inaltime de pompare de 36 respectiv 42 m cu diametrul tubului de 125 mm, pompe stationare cu debite de 50, 70, 85 si 100 mc/h cu presiuni intre 73 si 130 de bari, antrenate electric sau cu motoare diesel.
Societatea MaHill a fost infiintata in 1992 de doi ingineri europeni ce au conlucrat cu ELBA si ELEMATIC pe continentul african incepand din anul 1972.

Cu o experienta pe piata Europei de Est de peste un deceniu, MaHill a vandut, instalat si intretinut statii ELBA de diferite feluri, incepand de la cele mai mici pana la statii turn proiectate individual, statii cu mai multe malaxoare, statii proiectate special pentru diferite aplicatii in special pentru deservirea liniilor de productie de prefabricate. Prezenta si in Romania din anul 2000, MaHill intregeste gama ELBA cu sisteme de ecologizare germane BIBKO, sisteme de masurare si reglare automata a umiditatii HIDRONIX, malaxoare si elevatoare suedeze FEJMERT si sisteme moderne de filtrare, manipulare si control a materialelor pulverulente. Statiile astfel alcatuite, intrunesc cele mai exigente cerinte tehnice si de protectia mediului. Statiile sunt folosite de cele mai cunoscute firme in domeniul prefabricatiei si a productiei de beton si de transport.
In afara de aceste produse ce se leaga direct de productia de betoane MaHill RO Srl distribuie in Romania si sisteme de prefabricatie de la firma finlandeza ELEMATIC, utilaje de nivelat pardoseli industriale cu comanda laser SOMERO, Mini Laser Gredere, vibratoare electrice si echipamente de control BRECON si vibroprese germane ZENITH.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI