Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Lucrari de santier

Solutii pentru randament maxim

20.10.2008
Dan Pavel; Cristina Catanescu
Solutii pentru randament maxim
Problema termenelor limita de predare a lucrarilor reprezinta practic un pariu pentru fiecare firma, mai ales in domeniul constructiilor, acolo unde starea utilajelor, calitatea oamenilor sau chiar vremea joaca un rol extrem de important. Cine castiga acest pariu cu timpul, merge mai departe. Mai mult, acum termenele limita nu mai reprezinta singura problema a firmelor din constructii, calitatea lucrarilor fiind un element la fel de important.

In prezent, marile firme specializate in activitati ce impun mutarea unor cantitati mari de pamant, precum cele presupuse de realizarea unor terasamente sau cele de demolari dispun de parcuri auto importante, dar si de o organizare de santier foarte bine pusa la punct.

Nef Service reprezinta unul din marii castigatori in lupta cu timpul, investind nu numai in oameni si utilaje de mare randament, dar si in tehnologii de ultima ora. Astfel, in prezent societatea este capabila nu numai sa reduca considerabil timpii de lucru, dar si sa ofere o calitate a lucrarilor de excavatii aproape de perfectiune.
Experienta de peste noua ani de zile in domeniul excavatiilor, apropierea permanenta de problemele si cerintele beneficiarilor lucrarilor au facut in prezent din societatea Nef Service un nume cunoscut nu numai in zona Capitalei, acolo unde se afla si sediul central al firmei, ci si in intreaga tara. Trebuie spus ca activitatea firmei nu se limiteaza numai la realizarea unor excavatii de volum mare, Nef Service  realizand si terasamente sau activitati de demolare. Flota de utilaje cuprinde in prezent peste 26 de utilaje de mare capacitate si 40 de camioane destinate transportului materialelor rezultate, toate in configuratie 8x4.

Noi am fost interesati sa vedem modul in care firma Nef Service  a reusit sa reduca considerabil timpii afectati unor lucrari de mari dimensiuni, concomitent cu realizarea acestora cu abateri de 3 cm la distante de 30 km. Mai mult, cu cat suprafata de lucru este mai mare, cu atat randamentul este mai bun! Secretul consta in statiile de lucru montate pe utilajele de mare randament ale firmei, statii care sunt puse la treaba tocmai acolo unde este mai greuÖ
Domnul Mihai Rotaru, sef de santiere in cadrul grupului Nef Service este mandru de flota de utilaje echipate cu sisteme de control prin GPS. Noi am vazut la lucru cel mai mare utilaj folosit impreuna cu o statie de lucru totala, un buldozer Caterpillar D7R XR. Propulsat de un motor de 273 CP, acesta este in general utilizat pentru lucrari de terasamente de la 2 - 3 hectare in sus.

Cea mai recenta lucrare, santierul Mega Design situat in vecinatatea autostrazii A1 are o suprafata totala de peste 16 hectare. Acesta este ideal pentru utilajele de mare randament, lucrarea fiind deosebit de complexa, necesitand curatirea intregii suprafete, care initial a fost un camp, aducerea ei la o cota zero, precum si realizarea unor lucrari de excavatii de mare volum dar extrem de precise, precum fundatia viitorului complex comercial sau un lac artificial. Domnul Rotaru: "o lucrare ce a presupus utilizarea utilajelor in doua etape: mai intai am sapat cu excavatorul CAT 330 pe care era montat sistemul 3D, acesta indepartand majoritatea pamantului pana la  o cota de +15 cm, finisarea finala fiind facuta cu buldozerul Cat D7R XR. si el dotat cu un astfel de sistem automat de control al adancimii de sapare".

Cum functioneaza sistemul 3D si de ce este atat de precis?
O intrebare simpla, care poate nu totdeauna are un raspuns la fel de usor. Mai intai trebuie spus ca planul final la care trebuie adusa intreaga suprafata excavata este terasat pe un suport electronic de genul stick de memorie sau CD de catre proiectanti, acesta fiind memorat apoi in computerul utilajului dotat cu sistemul de lucru 3D. Practic, aici este inserat planul de terasamente si cel de fundatii: "primim acest proiect 3D si in momentul in care vine, el se lucreaza pe bucati, asa cum ar fi  de exemplu halele, drumurile interioare, lacurile, rondurile, toate fiind incluse in cadrul unor proiecte mai mici, parti ale proiectului final. Proiectul 3D se transfera pe un laptop de pe memory-stick, iar acel proiect 3D se introduce si in memoria buldozerului. Buldozerul este echipat cu sistem  GPS, si prin utilizarea  datelor oferite de GPS  si a celor din proiectul introdus in calculator, se fac toate reglarile necesare utilajului. Practic, calculatorul lucreaza si face comparatia permanent intre configuratia actuala de pe teren si cea care trebuie sa rezulte in final. Configuratia finala se gaseste permanent in memoria buldozerului. Calculatorul, care utilizeaza sistemul de operare Windows, acceseaza memoria buldozerului si  este afisata pe display o linie verde care este linia terenului si o linie alba, care indica cota la care  trebuie sa ajunga." Astfel, operatorul utilajului stie exact unde trebuie sa sape si sa ia material si unde trebuie sa  puna  acest material.

La o distanta de 30 km, sistemul ajunge la o eroare de 3 cm, practic sistemul asigura realizarea unor lucrari de terasamente sau excavatii apropiate de perfectiune!
Randamentul unei singure nivele cu laser fixe, reperul de care are nevoie un utilaj pentru a determina exact cotele de lucru pe terenul real de lucru este incredibil, deoarece aceasta poate asigura functionarea exacta a 2, 3, 4 sau 5 buldozere. Bineinteles, toate utilajele de mare randament au absolut toate dotarile posibile, precum sistemul centralizat de autogresare, acesta asigurand nu numai o functionare corecta a masinii, dar scutind operatorul de o problema colaterala in plus, fata de activitatea sa normala.

Buldozerul CAT are deja aproape un an si jumatate de cand lucreaza, acesta lucrand in toata aceasta perioada aproape fara intrerupere si mai ales fara probleme tehnice deosebite. Practic, pe orice santier important deschis de societatea Nef Service, acesta este primul utilaj care intra in lucru. Randamentul sau deosebit, eficienta asigurata de sistemul de control GPS duc la adevarate recorduri de lucru, astfel acesta reusind sa aduca la nivelul zero o platforma de 13 ha situata in apropierea comunei Ciorogarla.
Capacitatea de lucru a parcului de utilaje al societatii Nef Service este acum mult crescuta datorita noilor statii de lucru, in prezent firma detinand cateva santiere de mare suprafata, precum cel destinat noii locatii a dealerului Mercedes, firma Autoclass, din apropierea orasului Chitila, la Hotar sau viitorul hypermarket Mega Design, toate acoperind o suprafata de aproape 30 hectare.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI