Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
BRD Sogelease

"Vom adapta produsele în funcție de nevoile și cerințele clienților noștri"

17.11.2008
De ceva vreme criza economică mondială a devenit subiectul de pe buzele tuturor. Criza este omniprezentă și ne afectează pe toți, în mod direct sau indirect. Încă se construiește, încă mai avem nevoie de locuințe și de infrastructură, iar firmele de construcții încă mai au nevoie de utilaje.


Am stat de vorba cu directorul comercial BRD Sogelease IFN SA, doamna Dana Davidescu, pentru a afla cât de adevărate sunt zvonurile care circulă pe piața financiară și care sunt planurile uneia dintre cele mai importante bănci din România pentru a contracara efectele crizei, mai ales în ceea ce privește firmele ce activează în domeniul construcțiilor.


Mașini și Utilaje: În contextul actual al pieței financiare, există în continuare proiecte de finanțare noi pentru cumpărătorii de utilaje?

Dana Davidescu: Desigur, deși ponderea acestora a înregistrat o ușoară scădere în ultima perioadă în contextul crizei economice, suntem convinși că vom avea și pe viitor proiecte interesante. Vom susține sectoarele cu potențial și ne vom adapta produsele în funcție de nevoile și cerințele clienților noștri. Suntem conștienți de faptul că o serie de sectoare economice vor întâmpina dificultăți în perioada următoare, motiv pentru care ne vom adapta la cerințele pieței și ne vom îndrepta atenția către segmentele de nișă.

M&U: Care este în prezent politica de finanțări a BRD Sogelease pentru firme?

Dana Davidescu: În linii mari, politica de finanțare pentru companii nu a suferit modificări semnificative, dar s-a adaptat, așa cum spuneam anterior, cerințelor pieței. După cerințele pieței, în acest an am conceput o ofertă dedicată profesiunilor liberale - un segment care a fost oarecum ignorat în ultimul timp de companiile de leasing, dar care prezintă un potențial deosebit. Pe de altă parte, în strategia pentru anul viitor vom avea în vedere aceleași obiective de dezvoltare ca și până acum, dar va trebui să ținem cont și de actuala criză economică, fapt ce ar putea însemna că vom fi mai rezervați în ceea ce privește finanțarea anumitor sectoare de activitate (construcții, transporturi).

M&U: Ce se poate spune despre dobânzile de la finanțări, în contextul actual?

Dana Davidescu: În ultimul timp se poate constata o ușoară creștere a prețului finanțării, fapt ce depinde în mare măsură de disponibilitatea fondurilor de pe piața internațională și totodată de riscul de țară. Cred că media acestei creșteri, pentru companiile care utilizează bani din afara țării, s-a situat între 50-100 bps de la începutul anului.

M&U: Un mesaj pentru firmele de construcții: cum arată viitorul din punct de vedere al finanțărilor, există motive de teamă?

Dana Davidescu: Așa cum spuneam mai sus, domeniul construcțiilor pare că se resimte, ca urmare a crizei prin care trecem. Ușoara scădere a cererii pentru finanțarea unor astfel de utilaje ne determină să credem că într-adevăr sectorul finanțărilor pentru echipamente de construcții va fi afectat. Poate că este mult spus că există motive de teamă, dar, alături de transporturi, construcțiile reprezintă domenii ce vor fi atent monitorizate în perioada imediat următoare.

M&U: Există proiecte mari în derulare din punct de vedere al construcțiilor edilitare sau al flotelor mai mari de utilaje de construcții?

Dana Davidescu: Da, avem în derulare o serie de proiecte importante. În contextul actual însă am preferat să lucrăm numai cu companii mari, ce sunt angrenate în proiecte de anvergură și care au resursele necesare pentru a face față perioadei dificile pe care o traversăm.

M&U: A avut un impact semnificativ asupra activității BRD Sogelease în România, actuala criză economică mondială?

Jean-Claude Bouloux: Criza financiară va afecta mai puțin companiile de leasing afiliate unor instituții bancare puternice, însă va afecta probabil companiile mai mici care vor trebui să obțină finanțare de la bănci locale sau străine. 

Anul XIII, nr. 144, feb 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI