Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Menzi Muck

Aplicatii speciale

16.01.2009
Marcella Dragan
Aplicatii speciale
Capacitatea utilajului multifunctional Menzi Muck de a ajunge in locatii in care excavatoarele traditionale nu pot ajunge a impus dezvoltarea unei game de accesorii si configuratii care sa ii permita realizarea unor tipuri de lucrari cat mai variate.

Atunci cand este nevoie ca excavatorul paianjen Menzi Muck sa fie utilizat in domenii sau aplicatii specializate, modelul de baza va fi configurat astfel incat sa poata face fata tuturor provocarilor. La baza acestor rezultate sta creativa echipa de ingineri Menzi Muck care are la dispozitie cele mai noi metode de lucru, tehnologii de ultima ora pe care le pun in aplicare pentru a crea modele specializate pentru cele mai specifice cerinte.


Macara pentru sortare
Pentru aceasta aplicatie, excavatorul electric este fixat pe un sasiu special, unde interfata este prinsa permanent de baza. S-a ales utilizarea unui motor electric alimentat la 380 V, pentru ca echipamentul este folosit cu precadere in spatii inchise sau hale industriale, unde este necesar ca nivelul de gaze, dar si cel de zgomot, sa fie semnificativ mai redus decat la motoarele diesel.

Bratul, in acest caz format din trei sectiuni, totalizeaza o lungime de 11,5 metri ceea ce permite utilajului E91 o raza foarte mare de operare, in special acolo unde accesabilitatea si inaltimea de eliberare sunt cruciale. In acelasi timp greutatea redusa a macaralei nu afecteaza forta de ridicare, iar cabina speciala contine panouri de Lexan si filtre de praf.

Caracteristici tehnice
- Forta neta de ridicare: 1.400 kg la 11,5 m
- Forta maxima de ridicare: 6.100 kg
- Greutate: 5.900 kg
- Cuplu rotire: 18,5 kNm
- Motor electric: 55 kW/400 V/100 A
- Pompa hidraulica: 100 de litri pentru hidraulica industriala
- Pompa de viteza: 50 de litri pentru rotire
- Alimentare: 380 V AC si 220 V AC
- Transformator de curent: 24 V DC, 60 A


Excavator municipal
Aplicatia a fost creata special pentru companiile specializate in efectuarea lucrarilor de intretinere a drumurilor si a autostrazilor, situatie in care este nevoie de un brat de o lungime mare. In acest caz Menzi Muck foloseste capul de taiere- colectare pentru a taia si indeparta surplusul de vegetatie aflat pe marginea soselelor, bratul specializat permitand executarea acestor actiuni chiar de pe partea carosabila.

Caracteristici tehnice
- Forta de ridicare bruta: 950 kg la 11 m
- Forta de ridicare neta: 530 kg la 12 m
- Extensia telescopica: 2.170 mm
- Unghi de inclinare: 220 de grade
- Greutate macara si accesorii: 2.150 kg
- Presiune de lucru: 24 MPa
- Hidraulica: 120 l/min.

Echipament berbecare
Echipamentul de berbecare este format din doua componente, ciocanul si ghidajul, fiind potrivit pentru a fi folosit la profile de otel, tevi, butuci, coloane de otel, de beton sau piloni de securizare. Ciocanul si cusca de ghidaj incorporeaza hidraulica proprie de control, cusca de ghidaj continand in acelasi timp si protectie la baza sudata, scripete cu franghie, suport furtunuri si sistemul piston-side linkage pentru pozitionarea cilindrului. Cutia de control se afla in cabina operatorului, de unde pot fi controlate si selectate rata de cadere si rata de impact a ciocanului.

Caracteristici tehnice
- Greutatea totala a echipamentului de berbecare: cca. 2.600 kg
- Flux hidraulic necesar: min. 120 litri
- Presiune de operare: 200 bar
- Incarcare: 4.500 kg
- Greutatea pistonului: 1.000 kg
- Greutatea maxima a profilului de introdus: 2.000 kg
- Lungimea disponibila sub ciocan: 680 cm

 

Introducere de cabluri
Echipamentul este folosit in principal in situatiile in care este nevoie de o eficienta sporita, dar si de o solutie atractiva din punct de vedere al costului pentru introducerea in pamant a tevilor sau cablurilor in diverse lucrari. Pentru plugul de cablu se utilizeaza un troliu extern de cabluri, iar pentru saparea santului in care va fi ulterior introdus cablul sunt folosite accesorii specifice. Nenumaratele optiuni de ajustare fac ca acest echipament, montat de regula pe sasiul modelului A91, sa poata fi optimizat pentru folosirea pe orice tip de teren, simplificandu-se astfel in mod semnificativ introducerea conductelor chiar si pe teren accidentat. Un troliu pentru ghidaj cu o greutate redusa, controlat prin unde radio si o macara sunt instalate pe utilajul standard care suporta functiile de baza.

Caracteristici tehnice
- Greutate totala utilaj: cca. 10.000 kg
- Motor: Kubota 4 cilindri
- Putere maxima: 81,5 CP la 2.600 rpm.
- Adancime sapare: pana la 1,8 m
- Forta de tragere: pana la 60 tone
- Numar de conducte: pana la 3 cu diametrul de 120 mm / pana la 10 cu diametrul de 50 mm
- Forta de tragere a troliului auxiliar: 3 tone
- Cuplu de ridicare: 23,2 kNm


Aplicatii feroviare
Una din aceste aplicatii la care poate fi folosit cu un real succes este domeniul constructiilor feroviare, un sector unde o gama variata de solutii a fost aplicata pentru folosirea utilajelor Menzi Muck pe caile ferate. Utilajul prezinta rezultate apreciabile in ciuda diferitelor reglementari si cerinte care trebuiesc luate in vedere si care difera de la o tara la alta.

Excavatorul pe sine Menzi Muck realizeaza cu trenul de rulare de transmisie roti/sina o viteza maxima de 19 km/h. Din acest motiv se poate renunta la cheltuieli suplimentare cu transportul sau la locul de exploatare. Ajuns la destinatie, Menzi Muck se descarca independent si poate executa lucrari pe sau de-a lungul terasamentului. Un avantaj importat este efectuarea lucrarilor fara intreruperea traficului feroviar sau cu deranjamente minime ale acestuia, lucru posibil datorita capacitatii utilajului Menzi Muck de a indeparta de pe calea ferata trenul sau de rulare pentru a elibera linia pentru libera circulatie a trenului.

Caracteristici tehnice
- Utilajul de baza - Menzi Muck A91 4x4 plus
- Cale ferata - Deschidere standard sau ingusta
- Viteza maxima - 19 km/h
- Latime sistem: 2.630 mm - 2.700 mm
- Inaltime sistem: 4200 mm - 3.020 mm
- Greutate tren rulare: 2 x 1,5 tone
- Inclinatie maxima: 70/


Excavator subacvatic
Echipamentul a fost folosit la construirea conductei de gaz de pe fundul oceanului intre Norvegia si Anglia, conducta cu o lungime de 1.200 de km si aflata la o adancime de 1.000 de metri. In cadrul acestui proiect era necesara folosirea unui excavator subacvatic special conceput pentru astfel de lucrari la mari adancimi si presiuni ridicate. Pentru realizarea operatiunilor subacvatice a fost nevoie de doua excavatoare special create sa lucreze la adancimi de 1.000 de metri, care aveau sarcina de a nivela si pregati patul oceanului. La aceste doua utilaje, componentele importante precum bratul si sasiul au fost special concepute folosind know-howul si tehnologia existenta la elvetienii de la Menzi Muck. Create in Gallen, Rheintal, la realizarea lor s-au folosit materiale rezistente la coroziune si erodare, precum titaniu si aluminiu, acestea jucand un rol vital in implementarea si desfasurarea proiectului.

In realizarea acestui proiect, alegerea echipamentelor potrivite a asigurat succesul operatiunii, desfasurate in astfel de conditii. Lucrarile au ajuns in stadiul in care utilajele conventionale, folosite in lucrarile de suprafata, nu mai puteau fi folosite, obstacolele fiind indepartate folosind echipamente performante pe baza de jet de apa si suctiune. In functie de necesitati, excavatoarele subacvatice puteau fi dotate cu accesorii de demolare si taiere. Excavatorul este controlat de la distanta prin unde radio de catre un operator afla la suprafata, iar camerele video subacvatice si sistemele de masurare 3D ofera informatiile necesare operatorului.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI