Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Prezentare de firmă

Calea spre Succes

05.02.2009
Dan Vasile; Gheorghe Apostol
Calea spre Succes

Doosan este cel mai vechi grup de firme din Coreea. Acesta include, în afara fabricilor de producție a mașinilor destinate construcțiilor, componente pentru centralele nucleare, centrale energetice și consumabile pentru acestea. Doosan are și un departament specific de construcții civile sau industriale, precum și un departament specializat pentru echipamente militare, tancuri, tunuri și diverse alte sisteme de apărare, fiind cunoscut faptul că este și furnizorul oficial al armatei sud-coreene.

Pentru piața din România, societatea IRCAT-CO este distribuitorul oficial al gamei grele de utilaje marca Doosan, aceasta cuprinzând majoritatea tipurilor de utilaje, mai puțin cele din gama compactă. De asemenea, compania IRCAT-CO furnizează excavatoare, încărcătoare, respectiv excavatoare pentru aplicații speciale.


Deoarece contractul de reprezentare cu producătorul coreean de utilaje Doosan a fost semnat în iulie 2008, putem spune că este probabil cel mai nou intrat jucător pe piața de utilaje grele din România. În schimb, compania IRCAT-CO are o bogată experiență pe piața utilajelor pentru construcții în general, activând în acest domeniu din luna ianuarie 2004. Începutul a fost marcat cu preluarea reprezentanței celui mai cunoscut producător de încărcătoare multifuncționale din lume, Bobcat. Apoi, au urmat mărcile Montabert (producător francez de ciocane hidraulice, foarfeci hidraulice și alte accesorii pentru excavatoare), Hartl (concasoare mobile și stații mobile de sortare), ABG (finisoare de asfalt și cilindri compactori).


Domnul George Dumitru, director de vânzări Echipamente Construcții IRCAT-CO ne spunea în urma unei discuții avute de curând că practic, colaborarea cu Doosan reprezintă din punctul de vedere al politicii firmei o completare a gamei de utilaje vândute în România. Un lucru absolut necesar, dacă ținem cont de faptul că în România piața începe să se sedimenteze, contractele mari, de genul celor legate de lucrările de întreținere sau reparații ale infrastructurii de abia de acum încolo încep să solicite utilaje de mare randament. În aceste condiții, existența unei game cât mai extinse de utilaje a devenit o necesitate. "Acum lucrurile stau cu totul altfel, datorită faptului că ne-am completat gama compactă, reprezentată de Bobcat cu gama de heavy, reprezentată de Doosan. Când spunem heavy, adică utilaje de mare randament, ne referim la încărcătoare cu o capacitate a cupei de la 1,6 până la 5,5 mc, respectiv excavatoare pe roți de până la 21 tone și excavatoare pe șenile până la 55 tone. Pe lângă încărcătoarele și excavatoarele clasice, Doosan este unul dintre furnizorii importanți de excavatoare specializate. Aici este vorba despre excavatoarele cu braț lung pentru exploatările în balastiere sau cele cu braț demolator, specifice firmelor care lucrează în demolări, cu precădere firmelor care au nevoie de atașarea unei foarfeci hidraulice în vârful acestui braț, cu care să poată să acționeze la diverse înălțimi."


Decizia asupra colaborării cu producătorul coreean Doosan a fost luată de către firma IRCAT-CO în primul rând pornind de la calitatea utilajelor produse: "Doosan este produs în Coreea de Sud, iar tehnologia de care dispune este recunoscută la nivel mondial. În momentul de față, Doosan este numărul șapte între producătorii de echipamente de construcții din lume și are ca plan de dezvoltare ca peste patru ani, în 2012, să ajungă pe locul al treilea. Această realizare nu va fi foarte dificilă datorită faptului că, așa cum îi cunoaștem pe producătorii asiatici, ei nu se gândesc unde vor fi mâine, ci unde vor fi peste câțiva ani, filozofia fiind relativ simplă, aceștia văzând lucrurile dintr-o cu totul altă perspectivă decât europenii".


Și drumul spre un loc cât mai reprezentativ între marii producători mondiali de utilaje este evident, cu câteva luni în urmă acesta achiziționând și fabricantul norvegian de dumpere, Moxy. Motivul pentru care Doosan a făcut acest pas a fost necesitatea de a completa propria gamă de utilaje pentru cariere, cu dumpere, ajungând astfel să acopere o gamă aproape completă de utilaje pentru orice tip de aplicații.


L-am întrebat pe domnul George Dumitru ce oferă nou Doosan față de alte produse similare: "istoricul nostru în ceea ce privește această marcă pe piața din România este unul scurt, de numai cinci luni, tocmai de aceea nu se pot face încă aprecieri și analize exacte. Cu toate acestea, putem face referiri la ceea ce reprezintă Doosan pe piețe foarte importante. Un exemplu foarte elocvent este cel al Angliei, o piață foarte mare, matură, piață unde Doosan deține la încărcătoare poziția a treia, cu un procent de 18% din totalul vânzărilor înregistrate, iar la anumite capacități de cupe deține poziția a doua. Este de admirat acest lucru pentru că o piață atât de educată, cum este cea a Marii Britanii, nu ar putea accepta decât produse de foarte bună calitate. De asemenea, în China, Doosan este numărul unu ca furnizor de excavatoare, având 20% dintr-o piață de 70.000 de excavatoare. În ceea ce privește încărcătoarele frontale articulate, piața din China este de 180.000 de unități anual, iar aici Doosan are deja o fabrică în care produce încărcătoare cu specificație europeană și urmează să mai construiască încă una.

Având în vedere referirile de mai sus, putem vedea unde se situează Doosan în lume și unde dorește să se situeze în România. Un producător care își propune să ajungă locul trei în lume în 2012, vrea să facă acest lucru pe toate piețele. Astfel, noi, în calitate de dealer Doosan, trebuie să avem un plan la fel de ambițios și pe parcurs să descoperim calea către succes".


Chiar la început de drum, IRCAT-CO are câteva avantaje pe care dorește să le valorifice și în cazul utilajelor Doosan. În afara calității utilajelor, care va fi dovedită în primul rând prin rezistența în exploatare, la fel de importante sunt și serviciile post-vânzare: "în momentul în care asiguri un serviciu post-vânzare foarte bun, chiar nu mai contează atât de mult cu ce preț vinzi acel produs, atâta timp cât beneficiarul știe că va avea un suport permanent și continuu din partea noastră și, indiferent de problema cu care acesta se confruntă, aceasta se va soluționa rapid. Avantajul nostru este că putem asigura aceste servicii la nivel înalt și, totodată, acestea sunt complementare unui preț foarte bun pe care îl avem pentru aceste echipamente.

Rețeaua de service acoperă întreaga țară, existând echipe în București, Constanța, Cluj și Timișoara. Intenționăm ca în 2009 să mai deschidem încă două puncte de lucru, un depozit central de piese de schimb situat în Ciorogârla, Ilfov precum și depozite zonale care acoperă întregul necesar de piese pentru utilajele oferite de Ircat. Acum avem capacitatea de a oferi flote combinate, pentru orice tip de construcție, indiferent că aceasta se desfășoară în spații foarte înguste ( subsoluri sau zone mărginite de ziduri și de stâlpi în care nu pot pătrunde echipamente mari) sau în șantiere mari cum ar fi balastierele și carierele de piatră. În ceea ce priveste anul 2009, vom analiza împreună cu Doosan și având în vedere tendințele actuale ale pietei mondiale, vom stabili de comun acord ceea ce este de făcut pe piața din România. Vom analiza direcția în care se îndreaptă piața și cu siguranță că vom concepe un plan realist".

Anul XIV, nr. 158, apr 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Asphalt Romania, Aprilie 2019
 

TRUCK POWER , Martie 2019
 
Truck Power, Martie 2019

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018
 
 
 

PARTENERI