Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Pompe de beton

E.S.R. lucreaza la 52 m cu SCHWING

16.01.2009
Ciprian Rotaru
E.S.R. lucreaza la 52 m cu SCHWING
Dupa saptezeci de ani de experienta in dezvoltarea utilajelor pentru beton, grupul SCHWING-Stetter din Germania a ajuns un nume recunoscut in toata lumea datorita masinilor pentru productia, transportul, pomparea si reciclarea betonului. Cu fabrici destinate productiei in Europa (Germania, Austria), America (Brazilia, Statele Unite ale Americii), Asia (China si India), filiale si firme in peste 100 de tari, SCHWING-Stetter este in prezent un jucator global. In Romania, SCHWING-Stetter este reprezentat din anul 2002 de catre compania Kreis Construct S.r.l. Bucuresti, societate cu capital privat integral romanesc.

La kilometrul 39 pe DN1 ce leaga orasele Bucuresti si Ploiesti, societatea E.S.R Betoane dezvolta o baza de producere a betonului, situata in mod strategic in apropierea a doua mari orase in plina dezvoltare edilitara. Vizita noastra nu este conjuncturala, scopul fiind acela de a discuta despre cea mai mare pompa SCHWING-Stetter montata pe sasiu de camion din Romania. Am avut si alt motiv, unul de natura economica, daca se poate spune asa, deoarece in conditiile in care vorbim de o stagnare in domeniul constructiilor, am vrut sa vedem daca investitiile in utilaje de mare productivitate sunt in continuare justificate in tara noastra.

Gazda noastra, domnul Vasile Marcu, director dezvoltare, a inceput prin a ne prezenta istoria firmei sale, sau mai bine zis a grupului de firme dezvoltate intr-o perioada relativ scurta, de numai doi ani.

Totul a inceput cu o idee de afacere pusa in practica de doi tineri entuziasti ingineri constructori, afacere demarata dupa o analiza a mediului de constructii din Romania. Astfel, lucrand pe piata constructiilor autohtone, cei doi au observat ca exista destul de multe companii dispuse sa investeasca sume importante in diferite proiecte edilitare, fara a avea insa si expertiza necesara, atat din punct de vedere tehnic cat si economic pentru concretizarea in conditii de eficienta a acestora. Astfel, in anul 2006 domnul Marcu si asociatul sau, Razvan Razescu, au pus bazele unei firme de consultanta in constructii, societatea EuroConstruct, destinata managementului proiectelor de diferite dimensiuni care vizau un obiectiv de constructii. Mai precis, prin intermediul firmei nou infiintate erau asigurate servicii de consultanta directa a beneficiarului de la proiectare pana la partea de executie. Firma asigura dimensionarea costurilor in functie de obiectivul stabilit de beneficiar, efectuarea achizitiilor la un pret real, verificand in general si calitatea acestora din punct de vedere tehnic.

Am dorit sa fac inca de la inceputul articolului aceasta prezentare a istoriei firmei, sau mai bine zis a asociatilor, pentru a putea intelege faptul ca vorbim in cazul autopompei Schwing de 52 m de o investitie foarte bine chibzuita, bazata pe o cunoastere exacta a pietei actuale a constructiilor din Romania.

Cand au intrat in afacerile cu beton, cei doi asociati aveau in spate o experienta de patru ani in sectorul productiei, lucrand la prima statie moderna de betoane din acea perioada, respectiv in perioada 1999-2001. Experienta de la statia de betoane de la Domnesti i-a determinat ca dupa un an de consultanta in constructii sa revina la "prima dragoste", asa cum ne-a declarat domnul Vasile Marcu, concretizata in dezvoltarea unui intreg "cartier general" pentru sectorul de productie a betonului, de langa comuna ilfoveana Ciolpani. Aici se afla sediile a doua firme cu misiuni si obiective diferite reprezentand entitati juridice si financiare distincte dar care sunt totodata complementare, o firma care gestioneaza partea de productie de betoane denumita E.C.C Beton, iar cealalta, E.S.R Pompe de Beton. Aceasta din urma este o firma de servicii in constructii, specializata in pomparea betonului, pentru dezvoltarea careia conducerea firmei E.S.R Pompe de Beton a considerat oportuna asocierea cu societatea Bomtrans din Spania.

Asocierea cu firma spaniola a adus in primul rand in Romania experienta de 37 de ani din zona Catalunia, societatea fiind de altfel si cea mai mare firma din sudul Spaniei in domeniul pomparii betonului.

Parcul de utilaje al companiei E.S.R Pompe de Beton cuprinde in prezent un numar de 18 pompe de beton, numar relativ mic comparativ cu cel al companiei asociate din Spania constand in 100 de utilaje, dar competitiv pentru piata din Romania, deoarece conform unor statistici aceasta se afla printre primele trei companii de profil din tara din punct de vedere al dimensiunii parcului de utilaje.

Societatea E.S.R Pompe de Beton detine in prezent in parcul propriu toata gama de pompe de beton, incepand de la cele ce lucreaza la inaltimi de 22 m pana la cea de 52 m, o adevarata premiera pentru tara noastra. Deoarece piata solicita in continuare pompe cu inaltimi de lucru mari, planurile de viitor sunt si ele mari, in curand urmand achizitia unei pompe ce poate lucra la o inaltime maxima de 58 metri.

O astfel de pompa nu este o investitie ieftina, ne spune domnul Vasile Marcu, de aceea este importanta calitatea produsului achizitionat, garantata si de catre numele producatorului. De asemenea, alegerea brand-ului pentru pompele de beton a fost o decizie extrem de importanta pentru succesul firmei si in special pentru atragerea clientilor, optandu-se pentru pompele de beton SCHWING-Stetter.

Pompa de 52 m, lungimea utila a bratului, este montata pe sasiul unui camion cu cinci axe, din care ultima liftata, intreg ansamblul fiind montat pe un cap-tractor marca MAN cu un motor de 480 CP. Importanta este si greutatea totala, de numai 46 tone, aceasta pompa fiind mult mai usoara decat alte utilaje de acest tip. Greutatea redusa aduce doua avantaje imediate: o manevrabilitate mai buna a masinii, absolut necesara in spatii aglomerate si un consum mai mic de combustibil in timpul deplasarilor de la un punct de turnare al betonului la altul precum si consumul redus de combustibil in timpul turnarii betonului, ceea ce conduce pe termen lung la economii substantiale. In plus, o inovatie tehnologica adusa de catre producatorul german, sistemul de calare frontal, de tip "banana", permite introducerea calelor daca este nevoie chiar in locul dintre doua masini parcate si reprezinta un avantaj important atunci cand se lucreaza in spatii aglomerate, tipice unei metropole precum Bucuresti.

Investitia s-a dovedit extrem de eficienta chiar la doua luni de la achizitie, depasind toate asteptarile. Astfel, in acest rastimp scurt, pompa a lucrat in general non-stop, in trei schimburi, solicitarile crescand in continuare. Calitatea operatorilor este esentiala in exploatarea unei astfel de pompe, iar importatorul, societatea Kreis Construct impreuna cu producatorul SCHWING-Stetter au sprijinit prin programe de trainig gratuit pregatirea acestora. De altfel, de la inceputul colaborarii si pana in prezent, cei de la E.S.R Pompe de Beton au beneficiat de consultanta de specialitate, mai ales la alegerea utilajului.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI