Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Alternativă la criza financiară

Sustenabilitatea în construcții

05.02.2009
Ciprian Rotaru
Sustenabilitatea în construcții
Criza financiară la care am asistat în ultima vreme oferă și câteva avantaje pe lângă multitudinea de dezavantaje. Unul dintre acestea este faptul că piața devine din ce în ce mai selectivă, analizând mai bine în ce investește. Ideea introducerii tehnologiilor elaborate pe considerente de sustenabilitate, de la producție până la folosire și demolare, aduce beneficii clare producătorului cât și beneficiarului, dar și societății. Producătorul fabrică mai eficient și transportă mai puțină materie primă iar produsele sunt mai rezistente, mai ușoare și mai economice.
O parte importantă din munca pentru producerea prefabricatelor se desfășoară în fabrici, unde se lucrează în condiții controlate de căldură. Deșeurile rezultate sunt imediat reciclate și intră iarăși în ciclul de fabricație. Prin folosirea prefabricatelor pe șantier, volumul de muncă scade iar nivelul de calitate crește. Construcțiile de acest fel au excelente calități de izolare fonică și termică, golurile din planșeuri și pereți putând fi folosite pentru încălzirea sau răcirea clădirilor, cu ajutorul aerului. De exemplu vara: noaptea circulă aer rece prin pereți ceea ce duce la răcirea lor, apoi ziua aerul cald se trece prin aceleași orificii, în felul acesta răcindu-se, înainte de a fi introdus în sistemul de ventilație. Firmele care folosesc sau vor folosi astfel de tehnologii vor fi mai puțin expuse crizei, deoarece vor avea o rezervă de profit datorită eficienței, iar pe de altă parte vor putea produce în cicluri mai scurte, deoarece productivitatea acestor tehnologii este mai mare, respectiv munca pe șantier este mai scurtă. Clienții vor fi de asemenea mai multumiți deoarece costurile de exploatare ale acestor construcții sunt mai mici, consumul de energie pentru răcire sau încălzire fiind cu mult diminuat.


În Finlanda, unde temperatura în timpul anului este scăzută, se produc case particulare din prefabricate tip sandwich, cu izolație de până la 15 cm. A venit timpul ca și piața din România să înțeleagă că investiția bună nu este investiția ieftină ci cea care îți aduce beneficii mai mari în cursul exploatării. De asemenea și beneficiarii construcțiilor trebuie să realizeze că un cămin trebuie să fie durabil, economic și sănătos.

ASA Cons, unul dintre liderii pieței de prefabricate din România, prin utilizarea câtorva dintre aceste tehnologii, a ajuns liderul pieței în mai puțin de cinci ani de la înființare. Recent, ASA Cons a devenit parte a concernului finlandez Consolis care a elaborat aceste tehnologii.


CONSOLIS este unul din cei mai mari producători de elemente structurale prefabricate de beton din Europa și, de asemenea, în întreaga lume. Ca furnizor de soluții de prefabricate, compania CONSOLIS poate fi considerată un deschizător în domeniu, oferind pe mai multe direcții alternative sustenabile pentru construcții din punct de vedere economic și ecologic: o mai bună utilizare a materialelor de construcții disponibile și optimizarea proprietăților acestora, sisteme de producție ecologice, produse cu performanțe mai ridicate, sisteme de design în conformitate cu noile cerințe privind flexibilitatea și adaptabilitate pentru refolosire, conservarea energiei în timpul construcției clădirilor și în exploatarea lor, utilizarea betonului pentru a economisi consumul de energiei pentru încălzire și răcire, activități de demontare și reciclare ce se realizează tot mai ușor.


Compania care colaborează cu Grupul COSOLIS în dezvoltarea și producția tehnologiilor de ultimă generație pentru prefabricate este ELEMATIC Oy Ab, situată în zona Toijala, din Finlanda.


ELEMATIC este unul dintre cei mai importanți producători de utilaje și tehnologii pentru industria prefabricatelor. Astăzi, emblema ELEMATIC abordează tehnologii cunoscute ca: LPE, INDUCO, ROTH, DY-Core, Parma, Variax, Dimensio, Betemi, Palazzo, Acotec și X-TCE. Tehnologiile ELEMATIC sunt prezente în toată Europa, în SUA, mai multe țări din Orientul Mijlociu, Asia și Africa. Domeniul de aplicare include tehnologii pentru elemente de fațadă, sisteme pentru transportul betonului, palete de producție pentru toate tipurile de produse prefabricate, utilaje de turnare și tehnologii de compactare. ELEMATIC este capabil să ofere soluții la cheie sub forma unităților de producție, în conformitate cu nevoile individuale ale clienților.

Una dintre cele mai dificile probleme ale omenirii din ziua de azi, este să se ajungă într-un fel la sustenabilitate. Industria construcțiilor, la orice nivel, este o mare povară asupra mediului înconjurător, din cauza consumului mare de energie, folosirea excesivă a resurselor și poluarea rezultată. Prefabricatele din beton au cele mai mari posibilități în comparație cu alte materiale de construcții pentru satisfacerea cerințelor pentru construcții sustenabile. În comparație cu metodele tradiționale de turnare a betonului, prefabricatele de beton au câteva avantaje notabile: folosesc cu 45% mai puțină materie primă pentru producție, un consum redus de energie cu până la 30% pentru producție și cu 40% mai puține resturi la demolare.


În momentul actual există o sensibilizare cu privire la importanța protejării mediului pentru generațiile viitoare, fără a compromite nevoile prezentului. Pentru a atinge aceste obiective trebuie să fie pus accentul pe durabilitate în toate segmentele de evoluție ale societății. Cu alte cuvinte, răspunsul este dezvoltarea sustenabilă, care include protecția conștientă a mediului și gestionarea resurselor naturale. Acesta înseamnă responsabilitatea și angajamentul generației de astăzi să lase Pământul într-o stare sănătoasă pentru generațiile viitoare.


Trebuie adoptate de asemenea noi strategii pentru afaceri și noi abordări pentru fiecare etapă din viața clădirilor. Abordările acestea vor trebui să răspundă la provocările din ziua de astăzi, și anume, creșterea progresivă a nevoilor oamenilor, în același timp conservându-se și protejându-se calitățile mediului și a resurselor naturale, care vor fi necesare în viitor.


Structurile prefabricate sunt mai economice în privința folosirii materiei prime. Un motiv este că structurile prefabricate prin tehnologii Elematic pentru aceeași capacitate portantă folosesc mai puțin beton și oțel în comparație cu structurile monolit. Structurile prefabricate pretensionate au o capacitate de încărcare mai bună: cu aproximativ 40% mai puțin beton și cu 50% mai puțin oțel pentru ranforsare, comparativ cu o placă ce a fost produsă pe șantier. Acest lucru înseamnă că se vor folosi mai puține tone de beton și de oțel, reprezentând un un pas foarte important spre sustenabilitate, dar în același timp și spre eficiență și profitabilitate.

Anul XIV, nr. 158, apr 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Asphalt Romania, Aprilie 2019
 

TRUCK POWER , Martie 2019
 
Truck Power, Martie 2019

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018
 
 
 

PARTENERI